2010. április 30., péntek

Májusi esők

Aranyat érnek is, meg ha lehet hinni a meteurulógusoknak, lesz pár zápor is a hétvégén.
Emellett mostantól már nem fér bele senkinek sem egy botlás se, ha az idei szezonban nem csak a Couberten-i eszme miatt vett részt.

Hiába a majális, a jelek szerint ez egy papírforma hétvége lesz, hazai 1-esekkel: talán csak az lesz a kérdés, mennyire lehet látni majd jó meccset és szép játékokat.

Szombat

Tigers-Gladiators
Nem hiszem, hogy a vendégek meg tudják szorongatni a hazaiakat, inkább a szokásos tirpák-hurkás örök barátság nevében lehet egy kicsi ízt vinni a meccsbe, meg persze az is egy külön unikum, hogy anno a Gladiators motorjának számító Dallas hogyan is fog méltó "bosszút" állni a volt csapatán.

Eagles-Enthroners
Egyetlen pesti meccs a hétvégén, azt hiszem a jó formában és rutinnal megáldott hazaiak be fogják darálni a vendégeket. Nem tudom mennyi a belépő, nekem nagyon kuszának tűnik a honlapjuk, olyan mint egy reklámfelület összevissza egymásra dobálva. A meccsről sincs semmi infó, talán több értelme lenne erről hírt feltenni a főoldalra, mint Xzibit (vagy ki a tököm) meg online lejátszót ott futtatni.
Ennek ellenére azt hiszem a három hétvégi meccsből talán itt lesz a legjobb játék: persze ehhez kellenek partnernek a felek is.
UPDATE: beugró ingyenes, de van becsületkassza, amit én személy szerint remek kezdeményezésnek tartok. Azt hiszem a látottak alapján érdemes a zsebbe nyúlni kvázi honorálni a látottakat.

Vasárnap

Steelers-Cowboys 2
Ha már a vasasok sokáig rozsdálltak de a végén jött a Hammerite és elhozták a pontokat Fehérvárról, úgy tűnik a következő meccsen sima hazai győzelemnek kellene következnie. Főleg úgy hogy az ellenfelet elég sima meccsen (az eredmény alapján) verte el egy másik újonc csapat az első fordulóban. Kiderül, hogy a miskolciak esélyesek lesznek-e véglegesen a feljutásra, illetve tényleg ennyi kraft van-e a kistehenészekben.

Melyik meccsre mész ki?

2010. április 29., csütörtök

Mester 70 éves

Igaz nem szorosan futballszurkoló, de hát nagyon sok embernek a Minden héten háború lett AZ amerikai focis film, minden hatásvadász elemével együtt.

Ellenben a napokban lett 70 éves az öreg coach, Al Pacino, Isten éltesse a Mestert, még sok ilyen monológot kívánunk!

2010. április 28., szerda

Válogatott meccsek

Lassan a nyakunkon az EB, jövőre meg a VB.

Igaz ez idehaza sok hírt nem jelent, révén se válogatott, se igazán működő sportszervezet, de a foci világában mindenképp unikum a dolog. Igen tudom, voltak próbálkozások Kelet-Nyugat jellegű valamiféle All Star Gala létrehozására, de elhalt a történet, valahogy se füle se farka nem volt az egésznek.
Félek attól hogy ha egyszer újra felmerül a válogatottság kérdése, hasonló cipőben fog evezni a szervezése mint annyi minden másnak a foci körül, ami egyenesen fog vezetni ahhoz, hogy kezdeti -amatőr- lelkesedést felváltja majd a letargia, érdektelenség és a leamortizálódás.

Ennek ellenére -mint annyi csapatsportban- a válogatott meccseknek van egy külön hangulata. Az Eurosport 2-n volt látható a napokban egy nagyon jó kis felkészülési meccs, tulajdonképpen a két legerősebb válogatott csapott össze, már ami nem jenki csapatot illeti.
A japánok itt is hozták a formájukat, ez a amerikai sportmánia lassan kijön a fociban is, nagyon kíváncsi leszek, mikor jönnek az első hírek, miszerint valamelyik idősebb NFL sztár fogja magát és nagy pénzért leigazol Japánba levezetni. Már ha lehet levezetni ebben a sportban. Mindenesetre jelenleg a japán csapat az, amelyik a legjobb a világon az USA mögött, igazán élmény volt nézni a játékukat.
Kicsit azt csináltak a németekkel, amit akartak. Igaz nálunk Európában még a németek ülnek a trónon, nemhiába az ötvenéves múlt, lassan de tuti németes alapossággal építhetik fel az idei EB-re a csapatukat. Ez egyelőre eléggé döcögött, van mit csiszolni, de hát mondjuk nem is mostanra kell összeállnia a csúcsformának. Elég nagy favoritok az idei EB-n is, plusz persze a játékosok sincsenek még csúcsformában, mivel a GFL sem startolt el tudtommal, bár csak napok kérdése és talán a legerősebb európai bajnokság újra kezdetét veszi.

Több válogatott meccs kéne. A tévében is. Élőben is. Jó lenne eljutni arra a szintre, ahová a hoki is eljutott, azt hiszem a recept adott, jót másolni meg nem szégyen.

2010. április 25., vasárnap

Draft 2010

Az idei 2010-es draftról pár helyszíni fotó Lee barátom jóvoltából:

Azt hiszem a zebrakosztümös ruhaköltemények megérnének egy külön misét :)











Na ki ez a bácsi és a mellette álló szöszinek vajon mitől ránézésre is nedves a forrónadrágja?










Újabb bácsi, igaz csak egészalakos papírból, de te tudod kicsoda?






Nálunk mikor lesz ilyen?

2010. április 24., szombat

Meskó Zoli IN DA HOUSE

Éééés igen! Meskó Zoli a 2010-es draft 150. helyén elkelt, a New England Patriots által!





Innen is gratulálunk Zoli! Létrejöhet az, amiről írtál, akitől tanulni szereznél és aki a példaképed :)

Pick Analysis: The Patriots take the first punter off the board with the selection of Zoltan Mesko. The former Michigan standout has a big leg, and his ability to alter field position makes him a valued commodity at this point.

Mike Mayock, NFL Network
There's special teams player teams player of the draft off the board. Looks like the Patriots got sick of inconsistent punting over the last decade, or so, and used a fifth-round pick on heavy-legged punter. I like the pick a lot. It will help the Patriots immensely.



2010. április 23., péntek

Kettesbe kapcsolás

Jön az utolsó hét áprilisban, ideje felkapcsolni kettesbe minimum a már "bemelegített" csapatoknak, hogy ne lehessen idény eleji formákat emlegetni.

Szombaton 2 meccs vidéken és egy CEFL Budapesten.
Soldiers - Bulldogs
Azt hiszem itt amire a többség kíváncsi az az, hogy milyen erőt is képviselnek az újpestiek. Egy hét hónapos földalatti készülésről (ennyire nem volt hír felőlük) most le lehet rántani a leplet. Igaz csak akkor, ha valami nagy zakót mérnének a szolnokiakra, mert egy "átlagos" eredmény függetlenül a győztes személyét illetően sokat nem tud mondani a csapatról, mivel ehhez pontosan be kellene tudni lőni a Szolnokot. Ha valaki utazik, ne felejtse el, hogy Jászberénybe utazzon, sajnos továbbra is csak nevében Szolnok a Szolnok, az eddigi -szintén nem szolnoki- rákóczifalvai pályát most a szomszédvárra cserélték.

Békéscsaba-Tata
Újonc derby várhatóan sok hibával, itt legalább van pálya. Tata kerete erősebbnek tűnik, tökéletes alkalom mindkét csapatnak a gyakorlásra.

Wolves-Vukovi
Jó kis meccsnek ígérkezik, a jó öreg bévéescé újra előkerül, reméljük most levágják a füvet időben a gondnokok. Hogy Árpa visszatér a pályára, az szerintem azoknak érdekes, akik vacsoracsatákon növekednek, ellenben legalább van egy kis hírverése a dolognak: hátha sokakat megmozgat a derby. A szerbek oldaláról inkább érdekes ez a ki érkezik és ki nem, tinilányokat megszégyenítő rajongói sorakozó várható az öltözőkijárónál Droughns miatt. Persze ha lesz. Amióta bevitte a jard (nem az elhírhesült "járd") azóta nagy a csend, hogy most maradt-e még a rácoknál, vagy már ő is hazahúzott rövid idő alatt, mint a Kovbojok által anno beharangozott "sztáredző". Jó meccs lesz és ahogy mondják jó idő, szvsz nem kell otthon rohadni :)

Vasárnapra marad egy kellemes fővárosi mérkőzés.
Rebels-Cowboys
Az újbudaiak ezúttal tényleg otthon játszanak, a húzós hónapon az első nagyobb falatot sikerrel vették. A tehenészeket a jelek szerint nem nagyon izzasztotta meg a horvát ellenfél, ez a 78:0 kb. a Wolves-Vipers 100:0 -át idézi, ami az esélyeket illeti. Darálós kis meccs lesz, meglátjuk mire mennek a hazaiak a bajnokság egyik esélyese ellen.

2010. április 21., szerda

NFL 2010

Megszületett a 2010/2011-es menetrend, a saját csapatok sorsolásához kellemes csemegézést mindenkinek.

2010. április 17., szombat

Meccsdömping

Sűrű 2 nap, igazi jó idővel ha az urulógusoknak hinni lehet. Ma 25+ fok, holnap reggel hűvös de délután már napsütés így Budapesten is jól állhat a hajunk a Taft-al :)

A szombati nap kiemelt meccse nem kétséges, az immáron ligán kívüli Cápák hazai meccse, függetlenül attól, hogy az embernek fogalma sincs mire képesek a törökök. Lesz még egy keleti rangadó, kiderül idén mi várható a Tigerstől (vagy az ukránoktól), illetve sikerült-e fejlődnie az Egernek. Bemutatkoznak a fehérváriak is, egy jó formában lévő Steelers-t fogadhatnak.

Vasárnap egy meccsel kevesebb, mert a torpedó játékban a veszprémiek vesztettek, így az esőtől elsüllyedt a pálya. Marad egy duplamérkőzés, déltől estig lehet a (Nép)ligetben tehenészeket nézni (1500 Ft a 2 meccsre) egy EFAF meg egy div 2 meccs keretében. Utóbbi érdekessége, hogy pont a nagy fővárosi rivális Farkasok tarcsija az ellenfél, igazi presztízskérdés lehet(ne), hogy melyik tartalékcsapatban van több tűz/tehetség/összeszokottság, stb.

Azt hiszem ma idehaza is gyásznap van a lengyel tömegszerencsétlenség miatt, legalábbis a hivatalos nemzeti lobogó ma félárbócra van engedve a szombati temetés miatt. Azt hiszem egy egyperces néma szünetet megérdemelhetnének a lengyel barátok gesztuskánt.

Ha lesz valahonnan online közvetítés, felteszem.

Végignézed a kettősrangadót? Vagy ma irány Győr?

2010. április 16., péntek

Befújták

Mármint a forgószeleket. A szövetségbe. Végre.

Van már vagy egy hónapja, hogy közgyűlési döntéssé fajult egy egyszerű tagfelvételi kérelem (a Hurricanes kapcsán), ahol nem kis indulatok korbácsolódtak.
A közgyűlés döntött és elutasították a felvételét.
Erre egy hónap után mi is történik? Március végén újra benyújtják a kérelmet amelyet az elnökség ezúttal elfogad.

Mi történt? Meg volt a Canossa járás vagy a pápai gyónás az elmúlt hetekben? Vagy már nem sértik azokat az etikai szabályokat, amelyeket nemrég még -állítólag- tapostak?

Önmaga a tény, miszerint tagok lettek, személy szerint örvendetesnek tartom.

Na de hogyan?

Volt egy meghurcolás, egy magyaros "kirakatper", ahol demokráciát játszottunk, miközben kisgyerekeknek nézték a tagságot. A tagság (mint legfőbb döntéshozó szerv!) elutasította az ismertetett indokok miatt, erre most az elnökség maga döntött és figyelmen kívül hagyva egy korábbi döntést, amelyet egy felettük álló grénum hozott meg. (Nem tudom mi lehet az indoka, ami miatt meghozható egy ilyen döntés.)

Akkor minek is van közgyűlés vagy minek is születnek közgyűlési határozatok? Vagy hol is van a következetesség?

Arról nem is beszélve hogy a felvételről született elnökségi döntést (április 12.) hivatott határozatot 10 nappal a döntés előtt meghozták.

Elnézést Pelikán elvtárs ez itt az ítélet, nem a vádbeszéd.

2010. április 9., péntek

Politika

Na csak megtalálta a focit a politika, azaz pontosabban csak felhasználta a saját céljaira mint reklámot.

Hogy ki (melyik párt), igazából azt hiszem mellékes, de nekem elég ambivalens érzéseim vannak vele: használja bárki is kampánycélra ezt a sportot. Teljesen mindegy ki használja fel, vagy kinek jut eszébe a történet, mellékes. Miskolcon mégis sikerült, érdekesek az elképzelések a fociról :)

(Annyiban viszont pozitív a dolog, hogy látnak benne olyan értéket, amellyel megszólítani lehet tömegeket vagy tud (a foci) valami értéket szimbolizálni)

Videó: 3:00 - kb 4:15-ig

">

Neked vannak ambivalens érzéseid ha így használják a focinak az imidzsét?

(Figyelem: minden politikai kommentet, pro és kontra valamelyik párt mellett/ellen törölni fogok)

2010. április 8., csütörtök

Választások több szempontból

Itt van a nyakunkon a hétvége, és a múlt heti előétel után jöhet a főétel: elrajtol a Div I. középház (ha már az alsó meg a felső össze lett vonva). Igazi budapesti hétvége lesz, szombat és vasárnap is egy-egy mérkőzés, csak legyen idő kimenni mindre + ne essen az eső.

Először is korrigálásra került a kiírásban a majdnem klasszikusként idézendő kitétel, miszerint: A bajnokságra nevezett játékosok kötelesek minden bajnoki mérkőzésen azonos mezszámot viselni.
Nem lett túl szerencsés megfogalmazás :) Első blikkre az ember elképzelte, ahogy mindenki mondjuk a 66-os számban rohangál a pályán, vagy ahol erősebb a személyi kultusz, akkor ott az elnök születésnapjának a számával.
Nyilván nem erről van szó, de a jelek szerint vannak értelmezési gondokkal küzdő emberek, így pontosítva lett a dolog: a szokott pénzbüntetés bekerült (erről lesz egy külön poszt), meg a MAD-ban lehet adminisztrálni, ha még valaki nagyon unatkozott volna eddig is.

Az alsó, felső után ki is derülhet ki a király (vagy az ász) rögtön csemege első meccsként: Rebels-Gorillaz.
Sehol nem került szóba, de azért én megemlíteném, hogy ez egy igazi bajnokok csatája lesz: a tavalyi Divizió 3 bajnoka csap össze a Divizió 2 bajnokával: na hol? Igen a Divizió 1-ben.
Ezzel azt hiszem sikerült új rekordot felállítani, ha valaki tud még hasonlót más hazai sportágban, írja már meg :)
Ennek ellenére kemény kis meccs lesz, legalábbis reméljük hogy nem csak a nevében lesz foci a foci. Ha ki tudjuk nyomozni, hol van a pálya (a Tungsram-nál is ott hátul) akkor klassz kis délutánnak nézünk elébe (kár hogy az Újbuda sportklub vagy mi se edzéshelyet se, se pályát nem tud (?) biztosítani a Rebelsnek): alapvetően azt hiszem az fog kiderülni, hogy mekkora szakmai értéke volt a harmadosztálynak, illetve a másodosztálynak.
A hazaiak részéről kiváncsi vagyok, hogy meddig lehet Offense-et igazi edző/koordinátor nélkül vinni (nem hiszem hogy nem szükségmegoldás az hogy az O-t irányító ember játékos is), a vendégek részéről pedig arra, hogy mire képes a Gorillaz egy várhatóan a tavalyi ellenfeleknél erősebb defense ellen + hol fognak játszani győri játékosok.

Megjegyzés: formai, alaki, stb. hibák miatt a kívánt a 19 (!!!) játékos helyett csak 5 Cápa kerülhetett a dunaújvárosi rosterbe.

Vasárnap Jászberény-Debrecen: sokat nem kell utazniuk legalább, remélem a Gladiators képes lesz újraépítenie magát rövid időn belül.

Egy másodosztályú meccs is van vasárnap Budapesten: Wolves 2 - Eagles. A háromszoros bajnok tartalékcsapata az örökéletű Giants játékosokat felvonultató újfiúval mérkőzik, érdekes meccsnek tűnik. Kíváncsi vagyok, mi (és ki) maradt a Wolves-ban (aki nem az egyesbe tartozott), mire képesek és az újonc sasok mit fognak mutatni élesben egy jól sikerült nyíregyházi túra után.

Mentek meccsre? Mennyire?

2010. április 7., szerda

Operation Róka

Ha a hír igaz, akkor úton vannak a támogatások, azaz mindenkihez érkezik 6 raklap víz. :) Az évad fő támogatása.
Elnézést mindenkitől, de még mindig csak mosolyogni tudok ezen (és ezzel nem vagyok egyedül), sőt remek ötleteket kaptam emberektől, mire is lehetne használni ezeket. Most nem térnénk ki arra, hogy beléptünk a Vízöntő korszakba -ha ezoterikus oldalról szemléljük a dolgokat-, hanem maradjunk annál, hogy Nyilas Misik pakkot kapnak.

Nem is kicsit. Egy raklapnyi víz se fér fel a polcra, hat raklap meg azért felér egy gyurcsánymonnyonle barikáddal. Aki eddig se tudta már okosba beváltani bárhol is, jó eséllyel idén se fog ezzel sokra menni, így muszáj lesz valamit kezdeni a "támogatással", hogy a végén nehogy róka fogta csuka legyen belőle.

Először is, kell neki logisztika, magyarán fogadni kell és el is kell tudni helyezni, ehhez el kell indítani az Operation Róka-t, hogy legalább minimális veszteséggel (csak szabadidő feláldozása) lehessen kijönni a történetből. A hadművelet (Operation) névadója az Üvegtigris Rókája, aki mindent el tud adni vagy legalább helyezni.

Itt már gondok vannak az elhelyezéssel is. Jobb esetben is csak bérelnek pályát adott időpontra edzésre+meccsre a csapatok, hogy raktár kinek áll a rendelkezésre azt nem tudom, félek korlátozott körnek. Hogy mennyi "civil" emberke tud foglalkozni ezzel, kvázi válik vízügyessé a napokban, megint egy olyan kérdés, ami csak akkor kerül elő, amikor a csizma felkerül az asztalra. A meccsszervezések időszakában jó ha van elég jegyszedő, chaincrew, biztonsági ember (na persze...) meg egyéb kisegítő, amely egy része -jobb híjján- megy az ifikhez, mint feladathoz. Ez a pakk-olás meg egy újabb olyan feladat, amivel kezdeni kell valamit.
Márpedig Róka kevés van a csapatoknál, így a teherkocsikban leszállított kétbubis palackokkal valamit kezdeni kell.

Ha nem tudjuk eladni -amit már gondolom mindenki megtett, aki tudott már előre-, valamit kezdeni kell vele, mert otthagyni mint eb, izé Róka a sza..-át nem lehet: a végén még a pályagondnok fog szólni érte hogy ez meg micsoda.

Ha nem iszik ennyi vizet a csapat (mivel bubisak így meccs alatt alkalmatlanok a fogyasztásra), marad a nézők felé osztogatás: de annyi néző talán egy szezonban sincs amennyi felszívná a begyébe a készletet: pláne hogy ez hetekig-hónapokig tart, addig meg tárolni kell valahol.
Alternativa lehet valami szervezet felé az egész támogatás felajánlása: kórházak, anyaegyesületek, vöröskereszt, baptisták, széles a kör. Hátha itt lehet rókásodni, ha más nem de a sportorvosi költségeket megváltani vízzel vagy legalább egy klassz kis PR-es cikket össze lehet hozni arról hogy ha mással nem, de ezzel támogatja a Kiskunszicilíai Padrék a helyi kórházat.

Meg lehet próbálni pénzesíteni is a történetet, igaz önmagában asszem nem eladható (ki tudja hogyan szól a támogatás), de nem csak a szegény ember főz vízzel, hanem van sok minden amihez kell víz, pláne bubis víz.

Kisebbek is elkezdhetik: Operation Szörp. Kell hozzá szirup meg a támogatás és szörpös lányok-fiúk. Meg egy büfé is ahol el lehet adni. Optimális esetben a külsős büfés (ki tejel a csapatnak) nem fog kiakadni ezen, főleg ha támogatásként van eladva. Még jobb esetben van (lehet keríteni) egy szörp-szponzort és így a fűmag mellé eladtunk egy gereblyét is, ahogy a nyuszika is tette a medvének.

Nagyobbak is elkezdhetik: Operation Fröccs. Jön a jó idő és vannak akik sör helyett inkább fröccsöznek. Ehhez is kell bubis víz, ide már csak bor kell, ami szintén összehozható és újra el lehet adni a gereblyét a fűmaggal. A tökéletes megoldás ez lenne, mert szépen lehetne mondogatni a borban az igazságot, főleg most, azaz In vino Veritas.


Mit Gyúrunk Wazze sok vízzel?

2010. április 3., szombat

Online közvetítés

A mai nyitómeccset 15:00-tól nyomon lehet követni az alábbi oldalon:

http://www.hunrun.com/amerikaifoci


Tata Mustangs - Budapest Cowboys 2

2010. április 2., péntek

Interjú - Meskó Zoltán

Bizonyára tudjátok, hogy idén az NFL draft annyiban is különleges lesz, hogy egy magyar játékos is feltűnik a nevek között. Így a 2010-es szezonra olyan lehetőség körvonalazódik, amelyre -amióta van hazai közvetítés- nem volt még példa: egy magyarnak lehet szorítani a mérkőzések alatt.

Az alábbi exkluzív interjút egy tehetséges magyar punter-rel, Meskó Zolival készítettük:



Zoli, mondanál pár szót magadról? Hogy kerültetek egyáltalán az USA-ba?

Temesváron születtem 1986-ban, három évesen éltem át a forradalom minden borzalmát a városban. Nyolc évvel később a családunk nyert a zöldkártya lottón, így alkalmunk lett kivándorolni az Egyesült Államokba. Eladtunk mindent és összesen hat bőrönddel átköltöztünk az Államokba. Fél évig New Yorkban éltünk onnan költöztünk tovább. Teljesen új volt minden. Ha csak a futball-kultúrára gondolok, szinte sokként ért az a tény, mikor először kerültünk Cleveland közelébe vásároltam egy Steelers dzsekit, mert tetszettek a színek, miközben a csapatról semmit sem tudtam. A környékbeli emberek pedig kiabáltak, hogy Hajrá Browns!

Európában még fociztál, de végül is amerikai focista lett belőled. Minek volt köszönhető ez a váltás és milyen tényezők alapján döntöttél?

Az amerikai foci mellett -bevallom őszintén- leginkább az döntött, hogy egyetemi ösztöndíjat lehetett szerezni. Azt hiszem, ha egy egyetemi futball ösztöndíjjal a szüleimnek 250.000$-t tudok megtakarítani a következő 5 évre, akkor megéri hogy megpályázzam. A legtöbb fiatal srácnak volt nyárimunkája, amivel kerestek egy kis zsebpénzt én pedig magamtól kérdezgettem, miért nem dolgozom a foci helyett. Ha most visszanézek erre az időszakra, értékelvén a középiskolai éveket, azt kell mondjam hogy az én fizetésem akkor történt meg, amikor bekerültem az egyetemi csapatba. A középiskolai évek tulajdonképpen egy befektetés volt, ahol vállaltam egy bizonyos mértékű kockázatot.

Előny vagy hátrány volt a Wolverines-nál az, hogy európai vagy, illetve az hogy európai foci múltad van? Mi volt az edzőid és a csapattársaid véleménye erről?

Az európai foci hátterem kifejezetten segített abban, hogy hogyan kell helyesen megrúgni a labdát. Sok sokkal erősebb atlétát ismerek a környezetemben, azonban hiába az a plusz erő, ha nem tudják helyesen megrúgni a labdát. Egyszerűen nem "érzik" tökéletesen a labdát rúgáskor, ami kialakulásában nekem a hagyományos foci segített rengeteget gyerekkoromban.

Mit gondolsz, mely tényezők a legfontosabbak ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az amerikai futballban?

Azt hiszem a legtöbb kulcstényező megegyezik azzal amit például az üzleti élet is megkíván. Kemény munka, kitartás, önfeláldozás és sok más dolog kulcsfontosságú. Ezek a tényezők egy nagy képet alkotnak közösen, ahol minden tényező fontos szerepet játszik abban, hogy az egész sikeres legyen.



Mely tényezők egy sikeres punter fő ismertetőjegyei?

Ami nyilvánvaló, az az hogy tudd minél magasabbra és minél messzebbre rúgni a labdát. Bizonyos értelemben emiatt teljesen mindegy milyen magas vagy nagydarab vagy, az eredmény számít. Mondjuk nekem segített az, hogy elég magas vagyok, de alacsonyabb rúgók is képesek hasonló teljesítményre ha elég gyors a lábuk.

Mi volt az első reakciód, amikor megtudtad, hogy meghívást kaptál az NFL combine-ra?

Hát, először hallottam, hogy meg fognak hívni február végére Indianapolisba hogy szemügyre vegyenek. Természetesen bármilyen meghívás óriási megtiszteltetés és hihetetlen privilégium is bárkinek, aki megtapasztalhatja testközelből, milyen is egy NFL combine.

Colts, Jets, Chiefs, Eagles, Patriots? Melyik lenne az álomcsapat?

Az az igazság bármelyik csapat mezébe bújni is órási megtiszteltetés lenne. Ha ma az NFL úgy döntene, hogy Alaszkában is lesz csapat és az a csapat szeretne leigazolni engem, másnap már ott is lennék az edzésükön :)

Ki a kedvenc játékosod és miért?

Tom Brady. Ő is egykor az én csapatomban játszott, a Michigan Wolverines-ban. Ő is úgy kezdte, hogy először nem tették a legjobbak közé (lásd a draft kiemeléseket), mégis bebizonyította a tehetségét.

George Halas, Don Shula, Larry Csonka, Joe Namath és a Gogolák testvérek. Néhány nagy név az NFL-ből, akik magyar származásúak. Mit gondolsz milyen érzés ehhez a körhöz csatlakozni?

Órási dolog lenne. Emellett ha jól tudom én lennék az egyetlen aki Európában született közülük (Temesvár).

Az NFL mérkőzéseken láthatunk európai játékosokat. Mit gondolsz miért voltak sikeresek abban, hogy bekerültek egy-egy csapatba? Mi lehetett a titkuk?

Azt hiszem az összes ilyen játékos, amellett hogy tökéletes genetikai háttérrel van megáldva, az segített, hogy nagy célokkal és meg nem szűnő törekvéssel voltak felvértezve. Azt kell mondjam minden ilyen játékosnak nagyon erősen hinni kell a klasszikus amerikai álomban (a kemény munka ki fog fizetődni).

Mit javasolnál a fiatal magyarországi amerikaifocistáknak, akik esetleg kacsingatnának középiskolai/egyetemi fociösztöndíjak felé? Hogy lehetnek sikeresek? Hogy kezdjék el, mi a titka egy sikeres futball karriernek?

Azt kell mondjam hogy folyamatosan sportoljanak, mindenféle sportot űzzenek. Kezdjék el már korán megtanulni, hogy hogyan kell tudatosan formába (és kondiba) hozni a testüket és mentalitásukat a futballra. A legfontosabb szabály azonban, -amit személyesen is tapasztaltam és vallok-, az az, hogy ha elég keményen dolgozol és fel tudsz állni egy kudarc után, akkor képes leszel végrehajtani a kitűzött feladatot. Az átmeneti kudarcoktól pedig nem szabad félni mivel mindenkit érnek sikertelenségek az út során



Köszönjük az interjút és a képeket!

2010. április 1., csütörtök

Áprilisi menü

A tragikomikus szervezést követően elérkeztünk áprilishoz, elrajtol a szezon. Hogy összevissza van minden kiírás valami régebbi állapotban a szövetségi főoldalon, az no comment kategória.

A havi menü:

04.03. Tata - Cowboys 2 (D2) 36:21
04.04. Miskolc - Békéscsaba (D2) 27:0
04.10. Rebels - Dunaújváros (D1) 13:7
04.11. Jászberény - Debrecen (D1) 24:13
04.11. Wolves 2 - Eagles (D2) 6:34
04.17. Eger - Nyíregyháza (D1) 12:58
04.17. Székesfehérvár - Miskolc (D2) 19:21
04.17. Győr - Istanbul Tigers (EFAF) 24:20
04.18. Veszprém - Titans (D1) elmaradt
04.18. Cowboys 2 - Wolves 2 (D2)25:22
04.18. Cowboys - Zagreb Raiders (EFAF) 78:0
04.24. Szolnok - Bulldogs (D1) 14:13
04.24. Békéscsaba - Tata (D2) 24:6
04.24. Wolves - Vukovi Beograd (CEFL) 21:31
04.25. Rebels - Cowboys (D1) 0:32

Áprilisban a Rebels kapta a legnagyobb ledobott kesztyűt, már a szezon elején ki fog derülni, hogy mire számíthatnak ebben az évben. A másodosztályban már most összecsap a két ketteske a fővárosi csapatoktól, valamint jönnek a hazai EFAF meccsek is: reméljük nem ütik egymást.
Sőt összenézve a bajnokikkal a legszerencsésebb az lenne ha a Cowboys 18.-án, a Győr meg 17.-én játszana. Így mindkét nap lenne EFAF meccs, vagy aki MAFL-ozni is akar az opcionálisan variálhat még mellette. Egy kettős meccs se lenne rossz 18.-án, Kovboj nap, aranyeresek készüljenek :)

Saját vélemény, de kiemeltem a szerintem várhatóan legjobb meccseket.

Melyik meccsekre mész ki?