2012. február 9., csütörtök

BugyiBowl

Már régóta akartam írni róla, de csak elmaradt ezért vagy azért, viszont most, hogy a Sport TV is műsorra tűzi, nem lehet kihagyni. Másrészt azért sem, mert a bulvár már megtalálta, és folyamatosan villantásokról beszél, pedig az az igazság hogy kár lenne várni arra bárkinek is, hogy majd valami nagyobb begy épp kibuggyan a helyéről, vagy őrült tangaszaggatás fog a pályán bekövetkezni... Persze azt is lehetne mondani, hogy ezek a jenkik már megint kitaláltak valamit.

Igen, a Lingerie Bowl-ról beszélek, amelyet szellemesen lenge bowl-nak neveztek nyilván a szalonképesség miatt is, azonban valljuk be férfiasan igazából nem azért nézik az emberek hogy valami arénafoci szerűséget lássanak a képernyőn, hanem teljesen másért.

A furcsa az, hogy a szexuális zaklatás perek és álprüdéria mintaországának tekintett USA-ban csak kijöttek valamivel, ami azért hogy finoman fogalmazzak több mint sport, bár igazából erotika nem sok van benne, de a régi római panem et circenses mondás megint megtalálta az aktuális helyét.

Érthető a dolog, Joe, a rednex szívesen szürcsöli a Bud-ot a tévé előtt és ha a foci csöccsel párosul, még nem is fog kapcsolgatni, ráadásul anyának is el lehet mondani azt, hogy ez sport, csak a női változata és Istenem csak nem baj az hogy egy szál bugyiban meg melltartóban rohangálnak a csajok a pályán. Anya maximum nyel egyet és a másik tévén keres valami elfoglaltságot, míg apa étvágyat kap majd otthon vacsorázik.

Szóval sikerült megint összehozni odakint egy új műfajt, illetve áttranszformálni a női futballt valami mássá, talán sokkal jobb nézettséget produkáló „sporteseménnyé”. És valljuk be sok kifogás nem érheti a dolgot, legalábbis férfiszemmel.

Ennek ellenére sikerült nem elbaszni odakint a minőséget, mármint abban az értelemben hogy tegyük fel hogy idehaza is csinálna egy hasonló ligát valamelyik kereskedelmi tévé a végeredmény garantált lenne. A sok wannabe-celeb és dubajkurva világából nem volna nagy kunszt összeszedni egy nagyobb cafatbrigádot, talán még az elején élveznék is a dolgot, de utána az egész menne a szokásos hazai gicsses üres formátumba, ahogy szokott lenni idehaza.

Azonban odakint maradtak az elvárások, az hogy egy jelentkezőnek külsőleg ki is kell nézni valahogy, az csak egy alapelvárás, elég kemény válogatás és tréning van, nem beszélve a meccsekről, ahol azért lejönne rögtön az hogy ha kamu az egész és a hiteltelenség egyből ki is jelölné a liga vesztét. Kimondottan profi ligának fejlődik, és nem hiszem hogy kétségeink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy meg is fogják csinálni úgy, hogy minőségi (plusz profitábilis) legyen.

Íme egy kis videó egy válogatásról:

Amúgy maga a liga egy kis színes szösszenetnek indult 8 éve, szerintem egyfajta főpróba volt a fogadtatást illetően, és valószínűleg hozta az elvártakat, 2006 óta bajnoksága van a csapatoknak, sőt egyre másra alakulnak új csapatok mindenféle hangzatos névvel az évek során. No nem hiába, ha valami le tudja ültetni az embert a képernyő elé, akkor ez az :)

Alapvetően egy arénafoci a mérkőzés, fedett pályán 7-7 fős csapatokkal, gyanítom egyrészt azért hogy ne legyenek libabőrök, meg ugye így azért közelebb is ülhetnek a szurkolók, másrészt azért nem kigyúrt szteroidharcosok rohangálnak a pályán, hanem helyes kis tüncimüncik, akik bármelyik autószerelő műhely falán helyett kaphatnának mondjuk Body Silvie helyett.

Szabályok:

A pálya maga 50*30 yard, az endzone 8 yard széles, a pontozás ugyanaz mint a hagyományos fociban.

Nincs se punt se field goal. Ugyanúgy 4 kísérlet van, ami érdekes hogy kötelezően 2 passzjáték és 2 futójáték kell a 4 down-ban.

2 félidő, egyenként 17 perc játékkal.

Döntetlen esetén hirtelen halál van, ami 8 perc

Offense: 1 QB, 2 RB, 3WR és egy LW (ez a linewoman elnevezése wazze)

Defense: 2 LW, 1 LB, 2 CB, 2 safety

A roster maga 20 fős, amiből a meccsekre 14 embert neveznek, így azért az látszik, hogy kell tüdővel bírni a dolgokat :)

Tegyük azt is hozzá hogy a linewoman-ek sem az NDK-s súlyemelőnőkre hasonlítanak és nem azért mert epillálják a bajszukat…

A liga jelenleg 12 csapatot tartalmaz, 2 konferenciával: egy Keleti és egy Nyugati csoportot.

Keleti Csoport:

Philadelphia Passion

Tampa Breeze

Orlando Fantasy

Baltimore Charm

Cleveland Crush

Toronto Triumph

Nyugati Csoport:

Los Angeles Temptation

Las Vegas Sin

Seattle Mist

Chicago Bliss

Minnesota Valkyrie

Green Bay Chill


A nevekből azért látszik, hogy mi is az alapkoncepció, de ami érdekes, hogy nem csak a klasszikus NFL városok tűnnek fel, hanem bejátszik pár más város is, sőt olyan is van, ahol se NFL, se NBA, se NHL csapat nincs, bár –nomen est omen- ebből a ligából pont azt a várost bűn lett volna kihagyni szerintem. Persze a csapatszínek erősen hajaznak a városi nagycsapatokra, de hát azt hiszem ez azért rendben van.

Itt is van döntő, amit nem Super Bowl-nak hívnak, hanem –meglepően- Lingerie Bowl-nak, amit nyugodtan fordíthatunk Punci/Spiné/Lenge Bowl-nak kinek mi a vérmérséklete és immáron a kilencediket rendezték meg a napokban. Hogy ki lett a győztes, az gondolom kiderül majd a közvetítésekből. Mondjuk én kifejezetten várom hogy fogja Alex Smith és Richie Faragó ezt a helyén kezelni, lesz-e itt is szomszédébresztő ordítás, vagy épp ők lesznek nagyobb zavarban hogy most akkor mi is lenne a helyes.

Márpedig nem lesz könnyű megtalálni, mivel ez is profi sportnak fejlődik, azaz nem csak úgy vannak összehányva a csapatok benne. Ami a vizuális dolgokat illeti, az csak olyan plusz szerintem, amit itthon is csak örömmel veszünk, sőt hátha ez a "kezdeményezés" hamarabb kinövi magát és lesznek követői/csapatai a tengeren innen is pl egy Budapest Dubaiers meccsre azért kilátogatna az ember rendszeresen :)

Egy kis kedvcsináló a csapatokról, hogy könnyebb legyen csapatot találni minden „rajongónak” :

Philadelphia Passion


Tampa Breeze


Orlando Fantasy


Baltimore Charm


Cleveland Crush


Toronto Triumph


Los Angeles Temptation


Las Vegas Sin


Seattle Mist


Chicago Bliss


Minnesota Valkyrie


Green Bay Chill

Amúgy van fantasy league is –ezen miért nem lepődök meg?- szvsz jövőre lehet már itt is vitézkedni, ki milyen csapatot draftol össze magának, mint jajdejólenneháremnek és kezdődhet a köbcentik csatája.

Te melyik csapatot választottad?