2012. június 18., hétfő

Zűr az űrben

Kezdhetném azzal a magyar közmondással, miszerint amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten is. Valahogy ez van a fejemben még mindig tavaly óta, ahol egy bebukott top liga óta zavar van az erőben, szépen csendben elmerült a téma hogy most akkor mi is van, lekerült a Titanic mellé valahová a tenger fenekére. Biztos volt róla értékelés, hogy mennyire volt optimista, realitásokat nélkülöző elképzelés az, hogy majd most kialakul egy erős prémiumliga, amelyre mind a szomszédországok egyes csapatai, mind idehaza is páran egy röpke kösz-de-nem-et mondtak. Lefejezték őfelségét, és ami maradt, (a csúnya csúf Hókuszpók) meg igazából nem tudtak mit kezdeni.
Pedig olyan Hókuszpók lett volna a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen 2011-ben ki is volt magyar bajnok? Vagy lehet pl. a Tigers-t annak hívni, aki -jobb híjján- tulajdonképpen megnyerte a legmagasabb rangú hazai bajnokságot és ha nem is ez volt a nagy terv, őt lehet tekinteni 2011 magyar bajnokának?

Már csak azért is érdekes ez a téma, mert -annyi más mellett- irtó hülyén néz ki egy "szervezett" szövetségi rendszerben, hogy szépen jönnek a felsorolások évről évre ki volt a bajnok, majd itt a jelek szerint van egy fekete lyuk, egy elegáns olléval átugorjuk 2011-et -miközben tolunk egy félspárgát és eltartjuk a kisujjunkat- és máris megérkezünk 2012-be, ahol majd úgy Magilla Gorillásan újra megpróbáljuk összehozni a top ligát, tanulva (?) az előzőekből.

Az a jó ezekben, hogy itt sincs felelősség csak a jó magyaros mantra, miszerint így sikerült. Nyilván nem borította fel a szakmai éves tervet (a pénzügyiről már nem is beszélve), mivel jó szokás szerint mire tárgyalva lett, addigra már az utolsó busz is elment és maradt stoppolás némi Excel és Powerpoint file-ba ágyazva.

Szóval személyes véleményem az, hogy a tavalyi év magyar bajnoka a Nyíregyháza Tigers, aki behúzta a legmagasabban jegyzett bajnokságot, így ha kicsit betegesen is, de elmondhatják magukról hogy 2011-ben ők ültek a trónon. Ennek a körülményei már 5 év múlva a sánta kutyát se fogják érdekelni és ha már van vagy 3 jogász a MAFSZ vezetésében (ha van még), legfeljebb lesz egy kis jogi desszert ezen csámcsogni, hogy most akkor mi is volt tavaly.

Visszatérve idénre, olyan Schwarzenegger év van, mármint a Running Man filmre gondolok, mert a csapatok ide-oda rebbentek, mint a verebek, vagy mint a mágnes épp mi volt a szimpatikusabb nekik. A HFL reloaded, jön, mint a magyar feltámadás, csak nehogy megint valami gyorsnaszádra üljünk és valami unortodox perpetum mobile-val majd most feltaláljuk a spanyol, izé magyar viaszt. A Cowboys már kiszállt, jön a Rebels meg a Hurricanes, majd jöhet a trashtalk a Farkasok meg a Népligetiek közt, hogy akkor számoljunk csak el, kinek volt/van igaza.
A többi, most is zajló liga meg hát olyan amilyen. Ez a tavaly bevezetett világproletár-egyesülések a közös csapatok és hülyébbnél hülyébb elnevezésekkel csak összekuszálták a követhetőséget, csak hogy valami hasonló ötvözet jöjjön össze keleten is Miskolc és Nyíregyháza között, illetve Miskolc egy része és Nyíregyháza között. Kicsit széthasadt ez a miskolci kocsonya, máma már nem remeg tovább, hanem lett belőle 2 csapat, meg papíron van egy harmadik is a könnyebb érthetőség kedvéért, és ebből nyilván lejön az, hogy ahelyett hogy lenne egy ütős fasza csapat, mondjuk egy kiegészítő (kettes) csapattal, lett belőle igazából öt csapat (mert ugye itt már bejátszik a Tigers 1-2 is.). No offense miskolciak, de ez máshonnan így látszik, evvan.

És ha már kettes csapatok, akkor ugye jön a többi csapatnál is a kettes számú brigád, ahol nem játszhatnak 15-en a nagyokból, de nyilván itt maradt a szokásos trükk. A baj az, hogy egy elkezdte és mivel nem basztak a körmére, muszáj volt a többinek is követni, így az egész egy nagy össznépi scrabble-re kezd hasonlítani, ahol a piszkos 15-be tényleg csak a sánták és bénák kerülnek be, a többiek mehetnek a stratégiai tartalékba.
Tisztelet a kivételnek, tudom hogy van olyan csapat ahol az úgymond kettes csapat kvázi tiszta, és nem arról szól hogy na akkor vegyítsünk itt mindent és mindenkit, de most így 2012-ben -a szokott amerikai foci alapok:statisztika, stb hiányában- lassan a teljes követhetetlenség irányába mozdul a történet és tényleg kezd értelmetlenné válni az hogy ezt hivatalos bajnokságnak hívjuk a sok közöscsapat és vegyeskettesek korában.

Valahogy még mindig értelmetlen a feljutási rendszer is, mert ez is egy etióp hadsereg támadási tervet mutat évről évre, épp amerről a szél fúj, arra megyünk/nevezünk jövőre. És sajnos ez sokmindent elmond az egész értékéről.

Itt a rájátszás amúgy a D1 és D2-ben, ahol valahogy kicsit színvonalasabbnak tűnik a D2 és nem csak a létszám miatt, de valahogy az a 2 és fél meccs, amin kint voltam, nem győzött meg arról, hogy a külalakon ( 1 és 2) lenne más differencia is. A Titans féle hazai pályás ketrecharc egy életre elvette a kedvem, hogy oda kimenjek mégegyszer, a fél meccs meg azért lett fél, mert csak úgy elmaradt a Cowboys-Eagles a Népligetben. Vagy legalábbis akkor, amikor meg lett hirdetve a Hurricanes elé (mint kettős meccs) és hopp, sehol senki a kezdési időben.

Persze van/volt nemzetközi ligák is, mondjuk aminek hazai fővédnöksége van, abba sikerült beizzadni egy szlovák csapatot összesen (csak hogy ne legyen már proto-HFL, vagy az őszi HFL2), nagyjából újra lehetne a teljest játszatni ősszel, ha a Monarchs vállalná a részvételt a Cowboys helyett. Igen volt még a Klek is, akik ki lettek klekkelve menet közben, mikor kiszálltak a történetből, így talán jövőre már lesz valami vonzóbb történet is a régiós csapatoknak, bár ehhez pár karton ásványvíz kevés lesz.

De ez a jövő zenéje. Idén már májusra lett szakmai terv, sőt a lassan 2 éve húzódó sportági szakszövetséggé való átalakulás is futhat újabb kört, ha valaki jár templomba/zsinagógába/dzsámiba a tisztviselők közül, elmondhatna egy imát, hogy ne legyen újabb pótlásra visszaküldés, mert 2014 elég messze van :)

Ez a poszt nem akart semmi offenziv témát felvetni, csak a "követhetőséget" próbáltam érzékeltetni, meg hogy mi értelme van bajnokságnak hívni az(oka)t, ahol több a kreativ megoldással dolgozó csapat, mint a klasszikus úton járó. Pedig utóbbi eddig mindenhol működött, de lehet hogy ott nem visszaéltek a lehetőségekkel, hanem "csak" együttéltek. Kis különbség az előtagokban, de elég nagy a tartalmat illetően.

Ami viszont tuti, hogy július 14-én Budapesten lesz a két divízió döntője, no nem a Bastille-ban, hanem a BKV Előre pályáján.

Szóval szerinted ki 2011 magyar bajnoka?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése