2010. június 30., szerda

Egyszer volt

Egyszer volt, hol nem volt... mondja a mese, de igazából a Divízió I-et nézve sok csapatnál ez az egy sem volt még.

Pedig csak ennyi kellene a jelek szerint.

Ugyanis egy győzelem bőven elég ahhoz bármelyik csapatnak, hogy fixen bent maradjon a legfelsőbb osztályban. Ez önmagában vicc, de tekintve a mesterségesen felduzzasztott csúcsosztályt, úgy tűnik mégis elég egy összesen ennyi teljesítmény is ahhoz hogy valaki elkerülje az osztályozót vagy a kiesést. Mosolyogtató a dolog, főleg ha hozzátesszük azt is, hogy ki tudja fel akar-e jutni a Békéscsaba a másodosztályból.

Másik kérdés az, van-e olyan csapat, aki viszont ki akar esni az első osztályból?

Elég szép mennyiség van csapatügyileg, akik pályáznak erre a "dicsőségre". Az elmúlt hónapokban ebből a Twillight Zone-ból kikerült az Eger, a Szolnok és a Jászberény, maradt négy csapat, akik közül bármelyiknek is elég egy győzelem a bennmaradáshoz.

Hátralévő mérkőzések:

Titans: Cowboys, Wildfires, Gorillaz
Gladiators: Rebels, Wolves
Bulldogs: Gorillaz, Wildfires, Wolves
Wildfires: Titans, Wolverines, Bulldogs, Heroes

A legjobb helyzetben -nem vitás- a veszprémiek vannak. Tulajdonképpen játszanak négy fifti-fifti meccset, amelyből elég egyet behúzniuk és a túlélés kipipálva. Csak a nagy számok törvénye alapján is egyszer össze kell jönnie a történetnek.
A legrosszabb helyzetben a debreceni Spartacusok vannak. Tömören esély sincs arra, hogy a maradék 2 meccsből egyet is behúzzanak, hacsak nem vuduz valamit össze Karim a pálya szélén.
A két fővárosi csapatnak érdekes módon pont a Wildfires ellen lesz a legnagyobb esélye a hátralévő meccseken, esetleg kifoghatnak egy formán kívüli újvárosiakat, de erre annyi esély van, mint a ligának milliós szponzorra.

De menjünk tovább. Ami biztosnak látszik, hogy maximum három, minimum egy csapat fog 0 ponttal zárni a bajnokság végére. Egyik a Debrecen, egy veszprémi fellángolás esetén ide kerülhet még az újonc Bulldogs és az ábrándos szép napokat is megélt Titans.

Mi történik akkor ha a most -90-es pontaránnyal álló Debrecen, várhatóan beduplázza a negatív értéket és kb -200-ban zár (ez a hátralévő meccsenkénti 50 pontos vereség)? Kiérdemli-e ezzel az utolsó helyet?
A Titans mérlege nagyjából -50, nagyjából zakót a Cowboyoktól kaphatnak, legyen ez egy 40-50-es méret, ha a másik két meccsen szoros eredményt játszanak, akkor egy -120/-150-es pontaránnyal fejezhetik be az idei évet.
A Bulldogs helyzete rosszabb, féltávon -100 -at futottak eddig, a Wolves ellen kinéz egy 50-es zakó itt is, a maradék két meccsen tehát az osztályozós helyért egy átlag 25 pontos alatti vereséget kell összehozniuk az újpestieknek. A Szolnok elleni szoros meccs miatt kb -180 lehet ez a szám.

A sorsolás különös fintora, hogy a kiesőjelöltek egymás ellen nem meccselnek (kivéve Wildfires), így ez nem a pályán dől el.

Ennyit a power rankingokról. Egyébként is baromságnak tartom az egészet idehaza, csak mosolyogni lehet rajtuk, mikor valakit úgy rankingolnak, hogy még meccset se játszott, vagy majd frissítünk a rankingon mert lejátszott valaki egy meccset. Ez csak egy wannabe ranking, semmi más.


Ugye azt szokták mondani, hogy a bajnokságot a védelem nyeri. Idehaza ez is módosult, a bajnokságban való bennmaradást is a védelem nyeri: jöhetnek a futások, csak teljen az idő, cél a futóóra, peregjenek a percek, mert minél hamarabb vége a mérkőzésnek, annál kevesebb a kapott TD, ergo annál kevésbé romlik a pontarány. Ebben pedig kinek lesz még kulcsszerepe? Igen az ellenfeleknek: méghozzá minél erősebb az ellenfél, annál jobban (nagyobb zakó, még rosszabb pontarány).

Egy kicsit innentől megfordul a történet: a kiesés (illetve osztályzó) szereposztó díványa átkerül a nagycsapatok kezébe: épp aznap milyen kedvük lesz pontokat gyűjteni, mennyi idő múlva jöhetnek a tartalékemberek, milyen a kapcsolat az ellenfelek között. Egy negyedgőzzel begyűjtött győzelem (akár egy TD-nyi különbséggel is) önmagában hozza a szükséges pontokat, ellenben a kiesés rémétől adott csapat egy szalonremi közeli eredménnyel is meg tud szabadulni.

Szóval, azt gondolom, ha maradnak a mostani védelmek ezeknél a csapatoknál, akkor a Debrecen köszön el, és felkészül a Bulldogs, hogy megkóstolja a csabait.

Persze ha át nem lesz szervezve megint a bajnokság. Nyilván ez a szakmai terv része (ahogy mindenhol).

Amely majd 2011 közepén elő is lesz terjesztve, hogy a csapatok jóváhagyják.

Szerinted hogy alakul a Twillight Zone?

2010. június 26., szombat

Na végre

Végre egy hazai meccsről is van élő közvetítés, nem is akármilyenről, hanem a Cowboys - Klek Knights EFAF elődöntőről!

Ha már a Cápákat megállították a klekiek, itt az idő revansot venni rajtuk.

Klikk a Klekre:

http://live.cowboys.hu/

Kickoff: 17:00

Előtte nézhető az Eagles-Raptors is természetesen.


Emellett nagy gratuláció a hazai csapatnak, hogy meglépte ezt!


Délután 17:00-től pedig az osztrák bajnokság (AFL) elődöntőjét is nyomon lehet követni, ahol a Tirol Raiders és a Graz Giants csap össze.

http://www.raiderstv.at/

2010. június 24., csütörtök

EurobowlMég nem késő átrendezni a jövő hétvégét, szvsz ha mindenképp szeretnél egy jó és színvonalas meccset látni, akkor irány Bécs.

No nem Gorenje-ért vagy videóért, hanem a XXIV Eurobowl mérkőzésért, amelyet július negyedikén (ejj de stílszerű a nap is) rendeznek a sógoroknál immáron hatodik alkalommal.

A döntőben fellép az osztrák Vienna Vikings, illetve a német Berlin Adler, igazi jó hangulatú (és rendezésű) mérkőzésre lehet számítani.

A vikingek zsinórban négyszer nyerték meg az európai amerikai foci BL-ét 2004 és 2007 között, a vendégek az elődöntőben épp egy másik osztrák csapatot ütöttek ki.
Másik oldalról elég jó kis előzetese lesz a rá pár hétre kezdődő EB-nek is, ahol szintén összecsapnak a németek és osztrákok.

Kick-off: 15:00


További jó hír, hogy a hazai focimagazin külön buszjáratot szervez a mérkőzésre, odavissza 6.000 Ft-ért. Ha ehhez hozzátesszük a 20 euro alatti belépőjegy árat, azt gondolom vétek kihagyni, hogy (csak hasonlítsd a hazai döntő árához ezt az árat) igazi, jó hangulatú és magas színvonalú mérkőzést láthass élőben.

(nem, ez itt nem a reklám helye, minden jó kezdeményezésnek örülök személy szerint)

2010. június 22., kedd

Két szék és a köze

Alapban mindig jó dolog az, ha van lehetőség arra, hogy a játékosok tudjanak fejlődni a helyi korlátozott tudás mellett (t.i. "csapatedző"), ha ez jól működik vagy jól van összerakva akkor van is rá igény.
Ennek a legszebb példája a közös hazai edzőtáborok lehetnének idehaza, tekintve hogy az anyagi lehetőségek nagyjából kimerülnek ott egy-egy csapatnál, hogy kifizetik a nevezést meg a havi tagságit (éljen a párt!), a maradékból meg összejön egy minimal art-os mérkőzés. Közös hazai ezdőtábor, mert habár lehetőség volna arra ha vannak kapcsolatok, hogy egy külföldi, tapasztaltabb csapat felkészülésébe másszon bele az ember, persze ha a kiutat meg szállást fizetni tudják.
Ez az álom kategória. Nem lehetetlen, de ahogy a rossz vicceknél is szokták mondani, ezen még dolgozni kellene.

Ahogy máson is. Ki lett írva ugye rögtön 2 hazai edzőtábor is, egy a junioroknak, egy a felnőtteknek.
A Junior egy új -és örvendetes- dolog lenne, ha nem volna a kort tekintve nagyon szűk intervallumban: minimum 16 év és gondolom maximum 18 év. Ha már ebben a két és fél éves időszakban van a gondolkodás, akkor -látva mennyivel kevesebb a juniorok létszáma sok csapatnál a felnőtteknél- elég ambíciózusnak tűnt az alsó határként meghúzott minimum 50 fő, miközben itt is a maximum 80 fő: amint várható volt, az alsó léc lesz necces, nem a felső.
Hogy ebből a létszámból hogy akartak 2011-re válogatottat csinálni, az rejtély, főleg, hogy a felső korosztály egy része várhatóan kiöregedne ebből a kategóriából: extrém esetben akár az összes jelentkező.
Ellenben lenne igazi jenki feeling, legalábbis erre a 3 napra be van harangozva 6 tengerentúli segítő, amely az egész esemény fő vonzereje: függetlenül attól ki mit gondol az alapok elsajátításáról, biztos vagyok benne, hogy van mit csiszolni az alapokon és van hová fejlődni technikailag is. Az edzőkérdés mindig probléma itthon, és valljuk be, hogy a juniorokkal sem a csapat legjobb/legfelkészültebb edzői foglalkoznak (döntő mennyiségben). A legjobban pedig ezeket a hiányosságokat még ebben a korban lehet korrigálni.

A felnőtt edzőtábor a szokásos évi megrendezés, ami meglepetés hogy kevesebb embernek szólhatna (max. 60 fő, de minimum 45 fő), ez egyrészt gondolom jön a korábbi évek tapasztalatából, másrészt a hely korlátaiból. Ez maximum létszám tulajdonképpen egy csapat lehetne, ha volna rá igény.

Ha akármelyikre is lenne igény. Tömören szar ügy az, hogy a juniorba összesen 22 fiatal jelentkezett. Ha a tagság (mint lehetőség) oldaláról nézzük, csak minden harmadik csapatban sikerült találni átlagban kb. 2 juniort, aki hajlandó pénzt és időt fordítani a fejlődésre. A csapatok kétharmadában nem, átkapcsoltak másik csatornára, vagy be se jött ez az adás nekik... Habár 16 csapat van megemlítve, mint "renitens" kimaradó, ha létezik még a Nagykanizsa, akkor ez 17 csapat, ahol nem érte el ez a lehetőség a minimális ingerküszöböt.

Mondhatnánk szar ügy. De összehasonlítva a felnőtt edzőtáborokkal, ott még csúnyább a kép. Írd és mondd összesen hárman gondolták úgy hogy kellene pár napot eltölteni a nyáron is ebben a táborban.

Az utóbbit nyilván egy elegáns sasszéval át lehet lépni és szépen nem venni tudomást arról, hogy ekkora lett az igény rá: ebben nem csak az időpont játszhat bele, gyanítom a korábbi években tapasztaltak is (ha valami nagyon bejön, akkor arra az ember éveken keresztül is visszajár). Az első viszont tömören: ciki. Még ha az FCA keresztényi alázattal is fogja fogadni azt, hogy hogy is mondjam nincs igény a segítségükre, nem a legjobb hírünket kelti arrafelé a világban, se a hazai focinak, se a hazai szövetségnek, se annak, hogy mennyire vannak idehaza tisztában a realitásokkal vagy igényekkel.

Nem tudom hogy volt-e igényfelmérés vagy bármilyen előzetes kalkuláció ezekkel a táborokkal kapcsolatban. Mármint nem árkalkuláció, abban jók vagyunk :) Úgy tűnik erre (akár felnőtt, akár ifi) ilyen formában/megoldásban nincs igény.

Nyilván sok oka lehet az ilyen mértékű érdektelenségnek. Ha csak a bajnokságot nézzük, július NEM lesz pihenőhónap: 7 mérkőzés az első osztályban.

Sok helyen inkább a saját edzőtábort kultiválják: ez is érthető, bár fene tudja az idei lebonyolítás alapján lesz-e ilyen jellegű edzőtábor: gyanítom csak azoknál, akik nem érdekeltek a bajnokságban. 7 ilyen csapat van (gondolom itt van egy kis dafke is pár esetben), plusz ha hozzátesszük a másodosztály csapatait még mindig tekintélyes a létszám, akik kihagyják Egert.

Hogy az összesen 3 nap tréning mire elég, az megint jó kérdés. Biztos vagyok benne, hogy ennyi idő alatt is sokat lehet tanulni, de abban már nem, hogy elég-e ennyi idő arra, hogy megfelelően vonzó legyen bárki számára egy ilyen tábor.

Hogy lett-e megfelelően kommunikálva, hirdetve, tudatosítva, azt csak a csapatok tudják. Akár igen, akár nem, az alacsony jelentkezési hatásfok azt mutatja, hogy a csapatvezetők sem érezték akkora lehetőségnek a táborokat, hogy "pusholják" a tagság felé.

Summa summarum, valahogy nagyon úgy tűnik, hogy a "piac" nem nagyon volt vevő erre a szolgáltatásra: ami önmagában nagyon jó dolog (mármint az edzőtábor), csak igazítani kell ahogy változnak az igények. Nehogy az legyen, hogy basszátok meg, több ilyet nem lesz.

Szerinted mi volt a fő indoka az alacsony számú jelentkezésnek?

2010. június 20., vasárnap

Ragadós hülyeség

Most olvasom az Origon, és kiráz a hideg...

"A következő szezontól az európai stadionokban is feltűnhetnek a vuvuzelák, az Egyesült Államokban már meg is jelentek: az egyik amerikaifutball-meccs előtt 15 ezer vuvuzelát osztottak ki a nézőknek. Elindult világhódító útjára a dél-afrikai világbajnokság legnagyobb sztárja, a vuvuzela. A vuvzelaláz már elérte az Egyesült Államokat, a Florida Marlins amerikaifoci-csapata 15 ezer vuvzelát ajándékozott szurkolóinak a Tampa Bay Rays elleni meccse előtt. A játékosok között azonban nem okozott osztatlan sikert, többen is kritizálták a műanyag hangszereket. "Ezt nem az amerikaifocihoz találták ki. Nem akarjuk hallgatni ezeket a hangszereket, csak a szurkolók biztatását" - mondta a meccs után a Marlins játékosa, Dan Uggla. A Marlins alelnöke azonban megvédte a vuvuzelákat. "Nagyon látványosak és nagyon hangosak, nem is hallottam még ennél hangosabb szurkolói hangszereket" - mondta az alelnök..."


Először is pontosítsunk ugye. Mind a Marlins, mind a Rays baseballcsapat, szóval great job origo.hu, annyiban igaz a hír, hogy legalább mindkettő része a nagy négyesnek és az usákokban játsszák leginkább. De ha bekerült a baseballba, onnan csak egy ugrás a foci (is).

Na ezt nagyon nem kellene... Eddig is értelmes embert a hideg rázott ettől az izétől, ami megölt minden hangulatot, de -ha tiltani nem is lehet- legalább ne kerüljön a támogatott kategóriába. Helyi hangulat meg minden, de hát idehaza sem cimbalommal vonulnak ki az emberek egy magyar rendezésű VB-re/EB-re, szóval van határ mindenhol. Hogy jó üzlet az értékesítése, az nem vitás, de inkább kispárnára költsék ezeket vagy jótékonyságra.

El nem tudom képzelni hogy az ilyen kakofónia elnyomjon egy Defense Go! össznépi hangzatot. Vagy hogy fognak szólni az egyetemi focimeccseken a zenekarok? Vannak határok, ahol még időben meg kell lépni ezt, mielőtt -ha nem a profizmus- akkor más sportágakból átvett dilettáns eszközök megölik a sportot és annak a hangulatát. Persze kérdés a bírók is minek fogják minősíteni ezt, vajon van-e az a pénz, amiért nem lehet ezeket kitiltani?

Nem bánom, az afrikai amerikaifoci csapatoknál maradjon, ha ott ez a szokás, de suszter maradjon a kaptafánál.Ha már regionális szokások: el nem tudnám képzelni idehaza bármilyen meccsen is. Maximum azt, hogy valakit falusi búcsú jelleggel lincselnek meg egy ilyen folyamatos fújása után. Főleg ha a füledbe teszi, vagy csoportosan elkövetett bűntényként. De minimum járna egy péklapát, illetve az ezzel járó tockos. Már pedig Kína nagyhatalom ennek is a gyártásában, gyanítom napok-hetek kérdése, hogy idehaza is feltűnjön ez az új multikultúrális "vívmány". Mármint a tömeghamisítvány, mert jelenleg -jó magyar szokás szerint- idahaza 3000 Ft+ az ára, bár odakinn 900-1500 Ft, a német (eredeti lol) importőrtől meg 1400-ért be lehet szerezni: most először örülök a szokásos hazai kapzsiságnak és mohóságnak. Lehetne 5000 Ft is minimum...

De mit csinálnál ha a melletted álló(k) végigtülkölné a meccset?

2010. június 19., szombat

Vigyázó szemek

Vigyázó szemetek vidékre vessétek -mondhatná Batsányi, ha tudná mi az a MAFSZ vagy tudta volna mi az az amerikai futball. De nem tudta, így marad nekünk a lehetőség hogy -majd valaki- egyszer rímekbe szedje a történeteket.

A múltheti dömping után a hétvége újabb furcsasága, hogy ezúttal nincs meccs a fővárosban. Összességében sok minden nem történik az első osztályban, inkább a másodikosoknál várható a végleges helyezésért is fontos összecsapás.

Szombat

Nyíregyháza - Bulldogs

A hazaiakat rendesen elpáholta a bajnok legutóbb, a vendégek meg a szokott csendben készülődnek. Nem mintha akkora meglepetés volna várható a meccsen, gyanítom nagyon nem viselte meg a Tigriseket a vereség, pláne hogy ezúttal várhatóan minőségbeli (tapasztalatbeli) különbség is lesz a két csapat között. A Bulldogs nagy szerencséje, hogy az első osztályban még náluk is gyengébb produktumokat felvonultató csapatok vannak, így nagyon nagy veszélyben nincs a bennmaradás, igaz nyerni is kellene ahhoz legalább egy meccset (lásd erről a jövő heti posztot majd). Egy jóféle edzőmeccs kikerekedhet az összecsapásból, ahol a hazaiak készülhetnek a rájátszásra, a vendégek pedig tovább csiszolhatják a játékukat. A meccsen lesz jótékonysági gyűjtés is az árvízkárosultak részére, talán emiatt, ha valaki kormány mögé pattan, ide érdemes ellátogatni, ha a távolság nem zavarja vagy a festői szépségű Nyíregyháza nem téríti el útközben. A helyszín a szokott nagykállói sporttelep, árakról fogalmam sincs.


Tata - Eagles

Két két győzelemmel álló csapat összecsapása, sok mindent nem lehet hozzátenni. A hazaiak se fel, se le állapotban vannak, kiesni nem tudnak a nemlétező harmadosztályba, a Sasoknak még van reményük a második helyért, így a végeredmény inkább nekik fontos. Ehhez azonban játszani is kell, legalább egy paraszthajszálnyival jobban, mint a vendéglátók, akár jó meccs is lehet belőle, ha a hazaiak presztízskérdést csinálnak a pontok otthontartására. Helyszínről, árakról fogalmam sincs.


Vasárnap

Eger - Debrecen

Két régi modoros, mostanság hasonló cipőben. A szebb napokat megélt Gladiátorok eddig háromból semmit mutattak fel, az egriek meg behúzták a zsugorodó Titánokat otthon legutóbb. Erre most is meg van az esély, ha nem is Titan-verésre hanem a hazai győzelemre, talán hasonló erőt képviselnek a vendégek megint, így Herke kapitány a szokott oda-vissza, tétre-helyre-befutóra történő játszatása meghozhatja a 2. győzelmet az egrieknek. Hacsak a Cowboys új Offense koordinátora ki nem talál valamit :) Idősebbeknek a nosztalgia jegyében ezt a meccset ajánljuk.

Fehérvár - Cowboys 2Ami igaz volt az Eagles-re, az igaz a fehérváriakra is. A különbség annyi, hogy otthon játszhatnak és az eddig nem túl acélos kiskovbojokat kell kilőni a nyeregből a második helyért folytatott nemzeti vágtában. Esélyes a sokpontos meccs, ahol tényleg úgy vadnyugati módon csak lőnek a csapatok, de nem töltenek, ebből leginkább a nézők profitálhatnak. Ha sikerült begyakorolni a snapet és nem lesz folyamatosan rosz feladás, még az esély is meglesz arra, hogy egy jó kis passzpárbajt nézzünk végig: a mérkőzés után pókerparty és ivóverseny a szalonban. A meccs 16:30-kor kezdődik a korábbi 15:00-s plakátok helyett.


Ha már plakátok, a héten összesen van egy plakát, így "verseny" nincs: olyan MAFSZ-os feeling :) Az viszont ötletes, jól lett eltalálva: pár földön fekvő zebra még dobna az összképen, bár lehet ez extra mínusz yardokat jelentene a hazaiaknak. Amúgy meg furcsa dolog az, hogy a csapatok honlapjain szinte semmi hír ezekkel a meccsekkel kapcsolatban -a plakáttalanság mellett. A Tigersén legalább kint van főoldalon, de a Tata vagy az Eger esetén semmi (utóbbinál még a 2 hónapja ledarált Titans plakát virít). Enthronersnél még a régi -rossz dátumú- plakát van a főoldalon, ha már az nfl.hu-ra fel lehetett rakni a javított verziót, itt is jó lett volna.

Foci VB vagy valamelyik mérkőzés?

2010. június 14., hétfő

Dolgok a helyére

Tudom hogy lerágott csont, de hátha még van értelme ezzel foglalkozni.

Árvízen túl nem csak a területek fertőtlenítése, tisztítása fontos, hanem ugye szükséges alapvető élelmiszerek pótlása is.

Ilyen a víz is, pontosabban az ivóvíz. A hétvégi Tigers - Bulldogs kapcsán a nyíregyháziak a Vöröskereszttel karöltve egy adománygyűjtő akciót szerveznek, ahol -többek között- ivóvizeket is várnak.Ha még van szponzorvized, és nem akarod tárolni valahol, vagy égni a szurkolók előtt amikor osztogatod, akkor azt hiszem ez a legmegfelelőbb helyzet arra, hogy a lehető legjobb helyre kerüljenek.

Mivel a Vöröskeresztnek elég jó a logisztikája, remélhetőleg a távolabbi felajánlások is oda tudnak jutni, ahová valók.

2010. június 12., szombat

Mortal szombat

Aki nem megy meccsre, annak ajánlom az alábbi foteldrukkerkedést:

CEFL mérkőzés:

Ljubjlana Silverhawks - Vukovi Beograd
Ljubljana, 16:00
http://www.film-club.net/televizija/arena-sport-1-uzivo-video_69dcd1e6e.html
Osztrák bajnoki mérkőzés

Swarco Raiders Tirol - Turek Graz Giants
Tirol, 17:00

http://www.raiderstv.at/

2010. június 11., péntek

Nagyüzem

Amilyen Norbi update volt június első hete, olyan sűrű lesz a második. Ennek gondolom leginkább Monsieur Udvardi örült, de ha minden igaz csak ki lett sakkozva a zebraellátás, így biztos lesz, akik majd megnézik a stoplisokat :)

Szombat

Újabb kettős rendezés a Cowboyoktól, először megint a nagyfiúk, majd a tarcsi lép pályára. Korábbi a kezdés, így aki ott akar lenni sípszóra, egyre menjen (13:00). A jegy ára a szokott 2:1 konstrukcióban 1500 Ft, amelyből megy 500 Ft az árvízkárosultak részére.Cowboys - Veszprém
A hazaiak legutóbb nem nagyon izzadtak meg, erre most sem lesz sok esély. A Futótüzek első meccsükön takaréklángon lobogtak, igaz nem is ez a mérkőzés lesz az a számukra, ahol bravúrt kell végrehajtaniuk. Azt hiszem egy TD a részükről már tisztes helytállást, 10+ pont pedig eredményes vendégszereplést jelentene. Persze ennek az a függvénye, hogy a tehenészek ne engedjenek le túlzottan egy esetleges nagyobb pontelőny birtokában, valószínű hogy a CEFL miatt itt is a kötelező hozása nagyobb szerepet fog kapni, mint a pontzuhatag.

Cowboys 2 - Békéscsaba
Itt az eddigi eredményeket látva esélyesebb a vendégcsapat, igaz én még mindig nem tudom hová tenni a Raptorst a 3-1 mérleg ellenére. (Ergo fogalmam sincs, tulajdonképpen mit is ér egy győzelem a másodosztályban, ha kiemeljük a csoportból a Miskolcot). Ha csíp a csabai, akkor maradnak a feljutási meccsért szövögetett álmok (ha vannak), ha nem akkor zárkózhatnak a 2-2 -vel álló csapatok. Ponterős meccsnek tűnik elnézve a csapatok szerzett pontjait, jó meccs is lehet belőle, ha a hazai pálya legalább annyira felhúzza a kistehenészeket, mint Dél-Afrikát a sok vuvuzela.

Szolnok - DunaújvárosKicsit régen volt már action a Gorilláknál, talán jó időszak volt Vili mester csapatépítésére: hogy mi az eredmény, meg fogjuk látni Szolnokon. Illetve ezúttal sem Szolnokon, sőt még csak nem is Rákóczifalván vagy Jászberényben, hanem ezúttal Kecskeméten.
A hazai liga Harlem Globetrotters-e alakulóban van, igaz nem a játéktudást hasonlítva, hanem a vándorlós meccsrendezéseket illetve. Ebben van logikus lépés is, hiszen a Kecskeméti Kecskékkel együtt edzve (játszva?) ki lehet használni az ilyen roosterfeltöltő lehetőségeket, bár kicsit fellengzősen (értsd: mint egy sporthakni) hangzik ez a Soldiers-Goats közös válogatott kontra Gorillaz. A körítés garantált, egy amerikai nap keretében lehet jenki feelinget átérezni, aki korán megy szponzorvíz helyett energiaitalt kap :)
Ebből is kerekedhet egy jó kis meccs, igaz nem sok ponttal (Szolnok valahogy sosem volt az a pontgyáros), ellenben végig nyitott mérkőzés. Kevés pont, védelmek csatája, hacsak nem fognak a vendég trükkös játékok nagyon ülni.

Vasárnap

Vasárnap is 2 meccs, egy fővárosi és egy vidéki, ami rögtön bajnokavató is egyben.

Titans - JászberényA hazaiak eddig a tavalyi formában játszanak, igaz 2 meccs alatt már van idáig 15 pontjuk. Azt hiszem ha ezt a meccset nem tudják behúzni, akkor kevés olyan ellenfél marad, aki ellen be lehet biztosítani a bennmaradást. Egy kicsit rutin vs. lelkesedés szaga van ennek a meccsnek, van rá sansz, hogy a Titans bedarálja futásokkal a Rozsomákokat és lassan másfél év után újra győztesen hagyja el egy bajnokin a pályát. A berényi család előbb megverte az újraépülő Debrecent, majd kapott egy méretes zakót a Cowboys-tól: kvázi alsóházi erőfelmérésnek tekinthetjük az összecsapást.
Belépő 800 Ft, ha narancsban mégy, akkor 500 Ft. (itt nem kell beöltözni narancsnak, elég ha nemtommid narancs)

Miskolc - Wolves 2Igazából gálameccs és örömfoci is lehetne, ha épp nem élnénk árvízi időket. A Farkasok tarcsija is inkább a fejlődés útján jár, mintsem azon hogy komolyan bele tudjon szólni a másodosztály küzdelmeibe, így a kérdés az, hogy a Steelers mit is akar ettől a meccstől? Jöhetnek-e azok, akik eddig kevés lehetőséget kaptak, vagy maga a meccs egy igazi gálafocit hoz kiegészítve azzal, hogy ezúton (képletesen) ajánlják fel a győzelmet az árvízben érintett helyiek számára.
Bajnokavatás mindenképp lesz, személyesen TL elnök úr is tiszteletét teszi hogy átadja az érmeket.
Belépő 700 Ft, A rendezvény jegybevételét a rendező egyesület a felsőzsolcai árvízkárosultak javára ajánlja fel, a kilátogató nézők ehhez járulnak hozzá jegyvásárlásukkal. Nem egy részét, a teljeset...


A szombati Wolves-Novi Sad CEFL mérkőzés elmarad, így a Farkasok pihenhetnek egyet.
Kár érte, mert jó meccsnek tűnt. Végre volt a meccsel kapcsolatban kreatív reklám is: lásd utcai promóció, figyelemfelhívás, amely talán -a jelenlegi állapotokat tekintve- nagyon hatékony tud lenni. Talán kisebb városok esetén még hatékonyabb tud lenni, mint Budapesten, kevesebb központi tér, jobban meg lehet fogni a helyi közösséget egy ilyen szokatlan figyelemfelhívással. Másik ilyen plusz a reklámmal kapcsolatban az online csatornák használata: ha már vannak a közösségi oldalak + videómegosztók, lehet használni őket, nem csak lájkolni, hanem életet élni rajta, vagy mint jelen esetben: előzetes étvágycsinálót hozni és terjeszteni. Ki tudja mennyi geek mozdul rá egy youtube-os videó után és kap kedvet egy 3 órás drukkolásra.

Heti plakátnyertesem: Miskolc. Gratulálok srácok, nagyon klassz kis fotó az, amire felépítettétek a plakátot.

Dögmeleg üzemmód bekapcsol, mostantól jöhet az is számításokba, ki bírja jobb kondícióval. Vagy hol hosszabb a tényleges (és nem az operett) cserepad. Már megy a hőségriadó, talán az eddigi hetek után ennek köszönhetően még jobban ki fognak jönni a különbségek a csapatok közötti felkészültségek.

Itt a nagy konkurencia, azaz megjött a foci VB is. Utóbbi abban nem lesz ellenség, hogy a médiában elnyomja az itteni történéseket, mert eddig sem tartalmazott nyomokban sem Meskó Zoli óta amerikai futball híreket a honi portálok/újságok, ellenben a semleges nézők vacillálni fognak a szobatévés meccsnézés vs. fizetős amerikaifoci meccs élőben között.
Sajnos ezzel együtt kell élni.

Vagy van ötleted hogy miért ne nézzék Messiéket?

2010. június 10., csütörtök

Mobillelátó

Ezt be kell ide tennem, ha már szóba került a low budget kifejezés.

Mobillelátó. És még fedett is :)

2010. június 8., kedd

Legalább a nap sütött...

Bevallom egy dologban reménykedtem szombaton a Wolves-Tigers meccs előtt, mégpedig abban, hogy egy jó színvonalú, küzdelmes mérkőzést lehet végignézni a megszokott Farkasok színvonalon. Főleg hogy ez volt az első hazai bajnokija a címvédőnek, miközben a Tigrisek eddig végigpofozták a hazai ellenfeleket: remek előrejelzést kaphattunk, hogy mi várható a rájátszásban.
Nos, sok minden nem valósult meg a várakozásokból, ahogy a címben utaltam rá, összesen amit ki lehet emelni azt, hogy sok hét esős hétvégéje után végre bele lehetett kóstolni abba, hogy milyen idő is szokott lenni e térségben már júniusban.

A körülmények véleményem szerint kritikán aluliak voltak. Ha megtaláltuk a kis kertkaput amin virított a papír, hogy merre is lesz focimeccs, könnyen megtalálhattuk a pályát is, ami a szó szoros értelemben vett csak pálya volt.
Se lelátó, se ülőhely, se büfé, talán retyó sem, egy műfüves edzőpálya és slussz. Alapban nem voltak sokan, ami a helyzetet tekintve örömteli is, mivel nagyjából a pálya egyharmadára mehettek be nézők, és ebben benne van az egyik oldal építési területe is, amennyiben valaki akart egy kis paintball feelinget összeszedni vagy már megunta a száz ágra sütő nap alatti álldogálást és valami árnyékos helyet keresett.


Viszont került mindez egy ezresbe. Vicces dolog a jegyen az a kitétel, miszerint az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben van. Nohát. A szokott (elvárt?) körítésből a hangosítás meg speaker, valamint a cheerek közül a 14- korkategóriás csoportot láthattuk a mérkőzés alatt, utóbbiak szerencsétlenül be voltak pakolva az egyik sarokba, valószínűleg nem feng-shui, hanem helytakarékosság miatt.

Miután kipengette az ember a Mátyás királyt és ha akarta átvette a kellemesen átmelegedett szponzorvizet, ha időben érkezett, le tudta magát támasztani a korlát mellé még valahol, szemfülesek kisszékkel érkeztek, csak a kerti grill meg a napernyő nem jött ki a szobakutyával.

Low budget körülmények mellé low budget felvezetés dukál: az egyik sarokból befutottak a nyíregyiek, a hazaiak meg zene nélkül szépen besétáltak a félpályáról (Zene nélkül mit érek én? - Máté Péter), és indulhatott a derby.

Ami itt véget is ért. Ahogy Szun-Ce is mondja a csata már eldől, mielőtt megvívják. Itt mire eldördült az első "ágyú", tulajdonképpen csak statisztikai kényszerből volt érdemes lejátszani a mérkőzést. Az egész első negyedben úgy tűnt, hogy a vendégek nem merik (?) játszani az "A" játékukat, mintha az ellenfél tisztelete olyan aurát rakna köréjük, amellyel csak a próbálkozásokig jutnak el minden erőlködéssel.
A Farkasok pedig daráltak, igazából tették azt, amiért kimentek a pályára. Mint egy gép, jöttek a playek, ami ellen a vendégvédelemnek eléggé a statiszta szerep jutott. A fal remekül nyitott, jól helyezkedett, az álmos tigrisek lassan reagáltak a játékra, és fokozatosan nőtt a hazai előny.

A fal már megtette a kötelességét, Cseperkáló nyargalhatott


Már már az járt a fejemben, hogy mikor indul a futóóra, amikor egy kicsit felébredt a Nyíregyháza, az egyik ukrán bekerült az offense-be is a védelem mellett és felpörgött a játék, illetve kezdte elérni azt a szintet, amit elvárna az ember a vendégektől ilyen irányítóval és idegenlégiósokkal. Eddigre a kezdeti long snap elbaltázások is véget értek, jó reménnyel várhattuk a második félidőt, hátha egy jó meccs kerekedik a végére.

Az első félidő legnagyobb izgalmai azon események voltak, amikor a jutalomrúgások után a labda átszállt a kutyafuttatóba (túl a kerítésen) vagy a másik oldalon ugyanezen esetekben lehetett fogadni, hogy az építkezésről visszapattan-e a labda a rúgást követően.

A kutyafuttató a nyúlon (kerítés) túl


A második félidőben egy darabig még sikerült folytatnia a vendégeknek azt a játékot, amitől egy kicsit felébredtek, Jordan még mindig jól lép ki a zsebből, még mindig jól teljesít nyomás alatt, de önmagában kevés. A Farkasokat nem sikerült megizzasztani, egy jobb (?) scrimmage energiája elég volt ahhoz, hogy sima hazai győzelem kerekedjen a történetből és ne legyenek izgalmak a végére sem. A fal mellett szembetűnő volt a futószekciók (beleértve a guardokat is húzásnál) közötti sebességkülönbség, nem is csoda hogy leginkább passzokból tudtak a Tigrisek előre haladni.

Sokadik interception, irány a TD zóna


Magilla Gorilla azt mondaná, hogy a jövő héten újra megpróbáljuk. Itt annyit lehet mondani, hogy marad a rájátszás, ott talán a vendégek elhiszik, hogy lehet keresnivalójuk egy ilyen meccsen is, és ha mást nem, de annyit elérhetnek, hogy nagyobb hajtásra kényszerítik a bajnokot.
Talán addigra már a körülmények is lesznek olyanok amelyeket -akármilyen szinten is áll a hazai amerikai foci- egy első osztályú mérkőzésen elvárna az ember: amennyiben tényleg van pályahitelesítő bizottság, kiváncsi lennék, mi alapján hagyták ezt a helyet jóvá, illetve ki és hogyan ellenőrzi később ezeket (ennyi erővel a Népstadiont is be lehetne jelenteni előzetesen).

Mint adomány, szívesen ad az ember egy ezrest a Farkasoknak, de mint körülmény nem. Méltatlan a klub eddigi eredményeihez, eddigi nívójához, még ha pénzügyileg "kihívásokkal is küzdenek" (ha küzdenek), akkor is ez mutatja meg a jó gazda imidzset a szurkolók felé. És szurkolókon nem csak a hazai Farkas-fanokra gondolok, hanem a semlegesekre: kevés elsőmeccses néző gondolná ezek után, hogy rabul ejtette amit tapasztalt és ez tényleg más mint a sima foci.

Reméljük a következő már hasonlít arra, amit elvár az ember egy ilyen csapattól és nem csak arra fog emlékezni, hogy legalább a nap sütött az a 140 perc alatt, amíg ott volt a helyszínen

2010. június 6., vasárnap

EFL elődöntő

Ne felejtsétek, hogy ma (vasárnap) 13:45-től élőben lehet nézni az egyik EFL elődöntőt:

Tirol Raiders - Berlin Adler


www.raiderstv.at/


2010. június 4., péntek

Új idők

Új idők, régi ellenfelek.
Csak júniusig kellett várni arra, hogy a bajnokcsapat pályára lépjen és megmutassa azt hogy tulajdonképpen hol is áll a hazai bajnokságban.

Fura módon június első hétvégéjén csak szombaton van meccs, vasárnap kimarad (Semjén Zsolt elégedetten törölgetheti a szemüvegét), kicsit billen a sűrűség ahhoz képest, micsoda menet lesz a következő héten.

Szombat

Fehérvár - TataIgazából nem tudom, mi szólhat amellett, hogy nem lesz sima hazai győzelem. Az eredményeket tekintve stabilabb/kiegyensúlyozottabb csapatnak tűnnek a fehérváriak, a vadlovak meg valahogy nem találják a patkójukat az első meccsük óta. Fejlődni remek meccs lesz, aki győz az még benn marad a második helyért zajló versenyfutásban.
A hazai csapat ezúttal sem otthon játszik, hanem "vidéken", ami ezúttal Csákvár. GPS-e elő, aki Pest felől megy, annak útja a leggazdagabb község -Felcsút hehehe- mellett vezet az útja ide.
Belépés díjtalan.

Ez egy új - véleményem szerint aggasztó - jelenség, miszerint a vidéki csapatok többsége kénytelen (?) elvonulni valami kisebb faluba hogy eleget tudjon tenni a hazai pálya által követelt kötelezettségeknek teljesen mindegy hogy melyik osztályról beszélünk.
Itt tartunk. Ezek a tények.
"Álmaimban Amerika messze integet" by MAFSZ Studió


Wolves - Nyíregyháza

Az igazi csemege. A CEFL után jöhet a MAFL, végülis ideje itt is pályára lépni. Rögtön a lecsóba csapás helyzete, igazából egy rájátszás meccs első felvonása, mert nem kétség, hogy a felsőházba jutó csapatokból kettő itt van. Ha a farkasok kiszerbeszték magukat, jöhet az ukrán front, kiváncsi leszek, mennyi idegenlégiós erősíti majd a Tigriseket a pályán. Ez a szerbiai busz kifosztás elég megdöbbentő dolog, szegény embert még az ág is húzza, remélem semmi nagyobb anyagi kár nem érte őket.
Tekintve az idei mezőnyt, talán a legjobb összecsapás jön el, amelyet talán a Wolves-Cowboys tud (ha tud) űberelni: ez most remélhetőleg tényleg egy olyan meccs lesz, ami megér egy ezrest, vagy diákkal egy ötszázast.
Ha figyelembe vesszük a forint mélyrepülését a napokban, talán holnapra egy last minute ajánlatnak is lehet majd tekinteni a belépő árát.

Végre jön a jó idő, aki nem volt "tavaszolni" májusban valami napos vidéken külföldön, az most végre megteheti.

Csákvár vagy Budapest?

2010. június 3., csütörtök

Júniusi menü

06.05. Fehérvár - Tata (D2) 38:0
06.05. Wolves - Nyíregyháza (D1) 35:10
06.12. Cowboys - Veszprém (D1) 54:2
06.12. Szolnok - Dunaújváros (D1) 7:23
06.12. Cowboys 2 - Békéscsaba (D2) 6:24
06.12. Wolves - Novi Sad (CEFL) elmaradt
06.13. Titans - Jászberény (D1) 14:19
06.13. Miskolc - Wolves 2 (D2) 52:0
06.19. Nyíregyháza - Bulldogs (D1) 61:0
06.19. Tata - Eagles (D2) 15:6
06.20. Eger - Debrecen (D1) 30:16
06.20. Fehérvár - Cowboys 2 (D2) 42:0
06.26. Eagles - Békéscsaba (D2) 13:10
06.27. Wolves - Szolnok (D1) 69:7
06.27. Wolves 2 - Fehérvár (D2) 0:51

Szép hosszú hónap lesz, két kettős rangadóval is. A sajátos sorsolás miatt csak most mutatkozik be a Wolves az első osztályban, igaz rögtön nem is akármilyen meccsel. Azt hiszem mindenképp a hónap mérkőzése lesz a derby.

Nagyon jó lenne, ha a CEFL meccs nem ütné a Tehenészek "kettősrangadóját", azaz ha át tudna kerülni 13.-a a megrendezése. Legyenek a szerbek a babonásak...

A másik 3 megjelölt meccsen inkább nagyobb küzdelmet várok, talán nem is lesz hamar lefutott egyik sem.

Közben ugye a Miskolc behúzta a salátástálat (vagy salátáskupát, fogalmam sincs épp milyen néven fut, lehet hogy vizespalack az idei elnevezése), jöhet nekik a gálaelőadás, meg készülés a szintlépésre.

A Győr sajnos kiesett a kupából, így kiváncsi vagyok, lesz-e nekik mérkőzésük még idén.

A hétvégén jön a nyár, remélem most már nem tévednek a meteurológusok, ideje már nem?

2010. június 1., kedd

Anagramma

Játék a betűkkel, azaz nézzük meg mi is jön ki az amerikai futball-ra anagrammaként :)

ablak filter miau
afrikai buta mell
afrikai mell tabu
akire balfi mulat
akut bilire mafla
alak bilire futam
alaki buta filmre
alaki filmre tabu
alakult fair mibe
alarm beli fiukat
alarm beutal ifik
albertfalui amik
albertfalui maki
alfa amibe ritkul
alfa beutal krimi
alibi elfut marka
alibi falak muter
alibi falka muter
alma betli kurafi
alma buli fakerti
alma elfut karibi
alma karibi lefut
alul amibe trafik
alul bakter fiaim
amibe falka lutri


A személyes kedvenceimet lásd vastagon.

Neked melyik tetszik a legjobban?