2010. augusztus 30., hétfő

Any given Monday

Úgy látszik a Viasaton is vannak futballrajongók, mert ma este ott tolják le az öreg Pacino bácsi főszereplésével a Minden héten háború-t.

Kezdés: 22:45.

Ha épp nem valóságshowra vágysz vagy ideje lassan edzésbe állni az éjszakai fennmaradásoknak, edzésnek kiváló lesz.

2010. augusztus 24., kedd

Back in business

Vége a nyári szünetnek, újra jöhet a maradék felvonása az alapszakasznak.
A nagy szövetségi személykeringő mellett rögtön egy mérkőzés halasztásával indul az ősz, a Debrecen utolsó csatája elmarad -pálya híjján. Karim Leonidas király 300-a kapott egy kis haladékot mielőtt a perzsa seregek is megérkeznek a szorosba.

Sajnálatos, hogy az ország második legnagyobb városában nincs elérhető pálya.


Marad két meccs, egy pesti és egy vidéki, szerencsétlen módon egy napon a kettő. Pedig mindkettőnek megvan a maga bukéja, a fővárosinak az, hogy mire képes két haloványan teljesítő csapat egymás ellen, az újvárosinak pedig az, hogy mire képes egymás ellen két rájátszásra predesztinált csapat. Összességében nyilván lehet mindkettő jó meccs is, sok izgalommal, bár ki tudja ki mennyire lakott jól eddig.

Augusztus 29.

Újpest Bulldogs - Veszprém Wildfires



A hazaiaknak az utolsó lehetőség, hogy ne nyeretlenül zárják a bajnokságot, amely tekintve az ellenfelet nem is lehetetlen. A vendégek az egy kötelezőt behúzták, így lehet akár takaréklángon is lobogni, persze az adrenalin majd eldönti ki fog kit két vállra fektetni. A kutyáknak ezen kívül van még egy meccsük, egy olyan, amelyet a kutyámnak se kívánnám, így egy szép emlékkel lehetne készülni az osztályozóra (?) egy győzelemmel a tarsolyban. A Wildfires akár rágyújthat a Bulldogokra is, de zárásként még a Hősökre is odahaza, nagy vazisztdasz nem történik akkor, ha épp nem hozzák el a pontokat most a presztízsveszteségen kívül.
Jegyár: 500 Ft

Dunaújváros Gorillaz - Budapest Cowboys
Két remek mutatóval álló csapat, amely a sorsolást tekintve nem is meglepetés. Igaz a hazaiak a szezon eleji ki-ki meccsen kikaptak a Rebelstől, de most jöhet az egyik favorit a bajnokságból, egy igazi szintfelmérő, hol tartanak is a Sharks híjján duóra fogyott élmezőnyhöz képest. Sok majomkodásra nem lesz idő az biztos, mivel eddig nagyon a tehenészek nem izzadtak meg, igaz nézve a sorsolásukat, nagyobb hiriget sem kellett eddig beleölni ahhoz, hogy biztosan begyűjtsék a pontokat az alapszakaszban. Igazából egy sima meccsen nullára verték ugyanazt a Rebelst, akivel összehasonlítható a két csapat, így -remélhetőleg jó meccsen- vendéggyőzelem várható.
Az utolsó körben vár még a hazaiakra egy titánkodás, míg a Cowboyok játszhatnak egy alapszakasz döntőt a Farkasokkal, amely eldönti ki is fogja veretlenül zárni az alapszakaszt.
Jegyár: 500 Ft


Kicsit kesze-kusza az infó bárhol is nézem, hogy mikorra lett tolva vagy halasztva. Igazából két meccs változott, egy halasztódott ugye, egy előrébb került, na most aki a hivatalos központi oldalon akar tájékozódni, az rábaszott mint vak kovács az ujjára: hiába no, kellenek az oldalak amelyek foglalkoznak és időben követik a változásokat: csak legyenek ilyenek a csapatok oldalai mellett.

Szerinted is kár, hogy nem lesz legalább az egyik meccs szombaton?

2010. augusztus 23., hétfő

Rejtvény

Azt hiszem megdőlt a minden idők legtöbb hejjesírási hübáját tartalmazó rövid határozatok rekordja.

Igazából nem csak rejtvény, hanem játék is: ki mennyit talál benne:

http://www.mafsz.org/mafsz/media/1/20100812-2010-011VB%20hatarozat,%20Gladiators%20-%20Wolves.pdf

Valahol szomorú, hogy így ki tud kerülni egy hivatalos anyag...

Az én kedvencem a nomen est omen Indoklolás :) Mit lehet erre mondani? Lol

Te mennyit találtál?

2010. augusztus 19., csütörtök

Becsengetés

Bármilyen furcsán hangzik is, de lassan véget ér a nyár és jön a nyugger nyár meg persze a vájtszemű olvasóknak maga az édes élet, azaz az NFL.

Emellett jön a suli is, és most itt nem is az általános vagy középiskolára gondolok, hanem a felsőoktatás nevű gólemre, ahol lassan már nincs olyan város idehaza, ahol ne lenne minimum főiskola (vagy persze egyetem).

Itt el is értünk egy témához, egy kicsit eszembe is jut egy régi terv/álom, amely valami pszichedelikus roham keretében vizionált itt Szittyaföldön mindenféle egyetemi futball modellt vagy kapcsolatot, oszt sok minden nem történt. Na jó annyi mindenképp, hogy idén a szegedi HÖOK SE mint tag kilépett a szövetségből.

Ennek ellenére nézzünk csak a térképre és tegyük mellé hol vannak gazdasági egyetemek/főiskolák és hol vannak a csapatok. Zalaegerszegtől (PSZF) Békéscsabáig ott vannak az oskolák, ahol jó magyar adóforintért oktatják a gazdaság csínját-bínját, hívhatjuk/csúfolhatjuk menedzsmentnek is adott tárgy esetében, de arra mindenképp érdemes figyelni hogy adott témakör esetében külön tanszék foglalkozik a nebulókkal docenstől a tanársegédig, jobb esetben külsős gyakorlati előadókkal színezve a lehetőségeket.

Hogy is jön ez ide? Először is ezek a helyeket tudós művelt úrifők -akár csokornyakkendő nélkül- tudásközpontoknak szokták hívni, ha másért nem, de mindenképp van egy elméleti tudás amelyet jó esetben gyakorlati tapasztalat is kiegészít. Emellett jó esély van kapcsolati tőkére is, hátha valami nem várt bingóesemény is bekövetkezhet.

Marketing, szervezés, pénzügyek, logisztika, nemzetközi kapcsolatok, igazából a sor végtelen és csak adott csapat fantáziája lehet a határ, kinek mi juthat eszébe arról, hogy esetleg egy adott szürkeagyállományból mit tud ilyen-olyan formában hasznosítani.

Mert ha adottak ezek a helyszínek, mellette pedig láthatóan problémás minden háttértevékenység megoldása/fejlesztése a csapatok többségénél, akkor adódik a kérdés, miért nem tapogatózik bárki is e helyeken? Vagy igen?

Tanszékről tanszékre, nem az utcáról beesve hanem szépen időben előre bejelentkezve nyakkendőt felkötve leülni a tanszékvezetővel és átbeszélni a lehetőségeket nagyjából egy óra alatt. Mire van szükség. Mert körülbelül egy óra alatt át is lehet beszélni milyen formában lehet esetleg segítséget kapni, kooperálni vagy egyéb olyan közös tényezőt kitalálni ami mindkét félnek előnyös lehet.

A csapatok esetében nyilván nem kell ecsetelni ezt mit lehet profitálni ebből (és itt nem a féléves jegyekre és nem nyárimunkás alkalmazásokra gondolok, habár utóbbit el lehet képzelni, nyilván ha valaki elég tökös hozzá hogy követeljen is).

Hogy van-e haszna ennek a lehetőségnek? Szerintem van.
Hogy van-e vesztenivalója bárkinek is? Maximum a ráfordított idő.

Még nincs tanév, viszont lassan elindul az élet és még a "csúcsforgalom" előtt le lehetne csapni erre a lehetőségre, amely talán nem csak egy tanév erejéig, hanem több évig is fel tud állítani egy jól működő támogatási modellt.

Nem beszélve arról, hogy gólyatáborból mindig jó toborozni újoncokat :)

Nagyon kíváncsi lennék hogy keresett-e valaki már ilyen kooperációt bárhol is és milyen eredménnyel járt. Minden pozitív példa csak útmutató lehetne másoknak hogy milyen formában vagy milyen keretek között lehet kihasználni a helyi erőforrásokat. Best practice, ahogy az angolszászok mondják.

2010. augusztus 16., hétfő

1+1=0

Körülbelül ez a matematikai képlet jutott az eszembe amikor véglegesedett a junior bajnokság nevezőinek kiléte.
Ha most Gyűrűk Ura-znánk, akkor azt mondom hogy a kilenctől nem tudunk szabadulni. Tavaly is kilenc, idén is kilenc. Ami a fő különbség -ha már szóba jött Tolkien meséje- az az, hogy az idén Szauron új kilátót épített magának és ott maradt a toronyban.

Egy biztos (na jó az adó meg a halál is az): új bajnok lesz itt is, mivel a tavalyi címvédő nem indul. Semmilyen absztraktumban vagy konglomerátumban, azt tudjuk elmondani hogy az idei ifiparádé nyomokban sem fog farkasokat tartalmazni. De hurrikánokat se, mert őket is elfújta a szél, pedig talán ennél szebb (és könnyebb) bemutatkozás nem is lehetett volna, hogy immáron saját néven söpörjék be a kistányért (ha a nagy bajnoki "kupa" egy salátástál-féle lenne).

Tehát számban maradt a stagnálás, tegyük hozzá, azzal hogy nem kötelező az első osztályú csapatoknak az utánpótlás nevelése, az sajnálatos. Az a szigor és néha az ultima ratio-t is meghaladó előírásdömping itt megbukott vagy átmenetileg visszavonult a saját sebeit nyalogatni: Isten tudja miért épp itt lett engedmény és pont ezt sikerült kigolyózni sok más mellett.

Maradtak szembe vele a tények:
A 12 első osztályú csapatból összesen 5-nek sikerült saját utánpótlást neveznie (kevesebb mint a fele), ketten regionális all-star csapatot hakniztak , amelyet számoljunk mondjunk félnek. Így megcsípjük a kerek 50%-ot, azaz

Magyarország Top ligájában minden második csapat képes junior csapatot felállítani.

Welcome to real world Neo. Elvileg ez a jövő és ez a bázis. Ha valami, akkor ez a darázsderék. Nem hiszem hogy órási rosterekkel vágnak neki a csapatok, de ha kalkulálunk egy jelentős lemorzsolódással, azért már csak bekapcsol az a hülye piros sziréna, hogy srácok, ez most komoly: ennyi ami belefér a jövőbe? Vagy marad az a hozzáállás, hogy Kovácsjózsi a maga huszoniksz évével lepattan egy edzésre egy NFL meccs után és majd akkor megtanulja a dolgokat? Ez meddig életképes, illetve meddig tud még életben tartani egy csapatot?

Egyedül a Cápák jelenthetnek üdítő színfoltot, ha már amúgy kimaradtak a szittya huddle up-okból, elnézve az eddigi eredményeket/meccseket sokat nem vesztettek rajtuk. Tavaly meglepetésre kikaptak az elődöntőben, most bizonyíthatnak, hogy mennyire tökösek, izé porcosak még akkor is, amikor már a szar is belefagyhat az emberbe ha épp a novemberi időjárás olyat hoz össze ( november 13. tömören lol).

Igazából nekem nagyon hiányzik az a keménység és igen, az a szokás szerint hiányzó következetesség, miszerint Top tagsághoz junior csapat alapfeltétel. És azt sem 5 fős alibiegységgel.

Minek vegye valaki komolyan ezt (és tudatosan vagy tudatlanul felzabálva a jövőt) , ha nincs szankciója? Ha a kutya sétáltatás közben odabrunyál a parkban vagy valaki rágyújt egy játszótértől 5 méterre, annak is több következménye lehet...

Volt nálunk anno a fősulin kirakva egy tábla: Normális ember nem lép a fűre, a többinek tilos.
Talán meg kellene fordítani ezt és valami hasonlóban gondolkodni: Normális csapat a jövőbe tekintve foglalkozik az utánpótlással, a többinek kötelező.

És csak halkan, csendben jegyzem meg, hogy mit akarunk mi itt flag futball bajnoksággal, ha ez nem megy (vagy recsegve van a rendszerben a köztes állapot)?

Végezetül meg ugye ahogy a latinok mondták: nincs új a nap alatt avagy Murphy törvényei alapján amit el lehet baszni megint már induláskor azt újra sikerül. Lásd tavaszi körmenetet a sorsolás körül. Csak most nem felnőtt bajnokságnak nevezik a történetet, hanem juniornak. Legalább két találkozó van, amelyik maradt eredetiben, de azért az hijnyehujnya, amelyik a július 23-i, első naptár óta már kétszer változott. Új bizottság lol: idézem a profi újságírókat az új elnökséggel és bizottsági tagsággal kapcsolatban:

"Több ember, nagyobb hatékonyság"

Te engednél csapatot indulni Top bajnokságban normális juniorcsapat nélkül? Vagy csak a homokozóba (legalsó osztály)?

2010. augusztus 5., csütörtök

Szívbaj(n)ok

Amikor először került szóba az hogy valamelyik ismerősömnek, akit amúgy nem érdekel a foci tetszett A Szív bajnokai c. film, csak mosolyogtam.
Átnevelte az asszony és mostantól a Romantica-t nézik vagy valami délutáni venezuelai sorozatot.

Esetleg lemaradtam egy újabb cölöbsóról, amelyben valamelyik dubai szilikonos vendégmunkásnak keresnek férjet (értsd szponzort) valami valóságshow keretében.

Utána persze kiderült, hogy nem, hanem a Blind Side-ről van szó, ekkor kicsit ledöbbentem. Alapban mostanság sikerül olyan elbaszott filmcímeket kitalálni az erre fizetett kreatívoknak, de ez olyan mértékű mellélövés volt -szerintem- hogy méltán küldenék egy faszkorbácsot egyrészt a szerzőnek/kiagyalónak, másrészt annak a forgalmazónak aki ezt megvette/jóváhagyta.

Nem kell tudni mi az a vak oldal a fociban mindenkinek, de ezzel a szóval el lehetett volna játszani, nem sikerült, maradt ez a nyomokban Danielle Steel és Nagyő márnemtudommianeve Anikó csöcsbajnoknőre emlékeztető nyomoronc magyarosítás.

Remélem ez az ember fogja a Die Hard 5. részét (ami lesz a hírek szerint) is magyarra fordítani, igaz arra nagyon kíváncsi leszek mit izzadnak össze :)

Bejön A Szív bajnokai magyar cím?

2010. augusztus 2., hétfő

Napi mosolygós

Nézem a PFM főlapját, ahol a szokásos fordításokon kívül virít most egy Tudtad-e "rovat" vagy micsoda.

Jókedvemet megalapozta az alábbi:

TUDTAD-E...
... hogy Emmitt Smith felkutatta őseit, akik rabszolgák voltak?



Remélem sokat nem költött rá, főleg ha nem a XX. században jutottak át az ősei Afrikából :)

A következő lehet pl. az, hogy tudtad-e hogy Bellichik mesternek és Terrel Owensnek ugyanaz az első számú őse, aki nem más mint Ádám és Éva :)