2010. május 12., szerda

Kispolszki, nagypolák

Maradok a lengyel témánál, több apropóból is.
Kicsit utánaolvastam nekik, gondoltam leírom, hogyan is állnak ők. Ami nagyon érdekes, hogy rengeteg a párhuzam a hazai és az ottani lehetőségek és irányok között, igaz az eredmények között -úgy gondolom- nagyon nagy minőségi eltérések vannak.
Nem akarok összehasonlításba belemenni, gyanítom úgy is mindenki automatikusan fogja a magyar helyzethez viszonyítani a dolgokat, a különbségek jönni fognak maguktól.

A múlt



A foci odaát 1999-ben jelent meg először, majd pár év szünet után 2004-ben kapott igazán lábra, amikor megalakult a Lengyel Amerikai Futball Szövetség (PZFA). 2006-ban játszották az első hivatalos nemzetközi mérkőzést, amely a jelek szerint egy csapatalkotási boom-ot indított el az országban.
Az első bajnokságban (2006) 4 csapat vett részt. A döntőt nem a fővárosban rendezték, ennek ellenére több mint 3000 néző nézte meg az első Polish Bowl-t, és ami a fő, a döntőről több mint 100 újságcikk született, valamint több mint 12 televízió számolt be róla.

2007-re a bajnokság 9 csapatosra bővült, amely 2008-ra kvázi újra duplázódott, elérte a 17 csapatot. 2008-ban megszületett a másodosztály, ahonnan a győztes jut fel az első osztályba.

Lebonyolítás

A bajnokság szintén NCAA szabályokat használ, egyéves késéssel bevezetve a tengerentúli változásokat. Egy szezon két hosszabb periódusból áll, nagyjából egy hónapos nyári szünettel a közepén. Az egész szezonra jellemző, hogy folyamatos képzések (clinics) futnak mind a bírók, mind az edzők, mind a játékosok részére.

Jelen

2009-ben úgy tűnik a legdinamikusabban növekvő sportágra pályázhatott Lengyelországban a foci. A bajnokságokban résztvevő csapatok száma 22-re bővült, egy nyolcfős első osztályra, és 7-7 fős másodosztályra két csoportban (kelet és nyugat).
A regisztrált játékosok száma 960 fő. Új, a bajnokságban még nem induló csapatok száma 12.
Az első osztályban szereplő nyolc csapatból 4 jut a rájátszásba, az alapszakasz során mindenki játszik mindenkivel (7 meccs).
A top divizió erőviszonyai kiegyenlítettek, egyes csapatok külföldi játékosokkal is erősítettek, sőt volt NFL játékos is megtalálható a lengyel bajnokikon (Aki Jones).
Az EFAF kiírásaiban 2 lengyel csapat vesz részt.

Nézők



2008-ban az átlagos nézőszám 400 néző volt meccsenként. 2009-ben ez a szám kb. 650-re nőtt meccsenként, azaz jó 50%-os növekedési trendről beszélhetünk. A tavalyi év nézőcsúcsát egy helyi rangadó hozta több mint 3000 nézővel.

A siker titka

A véleményük szerint ez a növekedés (beleértve a népszerűséget) is annak köszönhető, hogy a szövetség sajtóközpontja folyamatosan kereste a lehetőségeket és kihozta a maximumot magából. Annak ellenére, hogy ott sincs elég ember, a meglévők aktivitása, a kibocsátott sajtónyilatkozatok minden ligameccs előtt és után, valamint a focihoz köthető bármilyen esemény aktív promótálása (szövetségi szinten) a kulcs az ismertséghez. Fontos tényező, hogy nem csak lengyelül, hanem angolul is kiadásra kerültek ezek a közlemények, így az angol nyelvű médiákhoz, hírügynökségekhez is el lehetett juttatni a beszámolókat. A helyi MTI (PAP) szerint a teljes lengyel sportra vetítve az amerikai focinak van a legjobb hírellátása.
A tapasztalatuk szerint a PLFA sikerében kulcsfontosságú volt a médiával való kapcsolat. A kiadott híreket, beszámolókat több mint 400 újságíró kapja meg azonnal (országos és helyi média), amely hatása abban volt érezhető, hogy csak az első három hónapban az adott évben 150 cikk született a sportról, több száz hír és számos meghívó tévés és rádiós interjúra.

A honlapjuk
Mármint a szövetségé. Kezdjük azzal, hogy ötnyelvű: lengyel, angol, német, francia, spanyol. Saját vélemény, hogy itt eldől sok minden ugye...
Videóriportok.
Eredmények, menetrend, állás, beszámolók.
Galéria
Staisztikák (meccs és liga)
2009-ben a havi átagos látogatottsága az oldalnak megközelítette a 20.000 látogatót.

Egyéb
Médiapartnerek száma: 52 (!) plusz helyi média és internet
Évről évre készül angol nyelvű kiadvány a lengyel amerikai futballról (Guide), a 2009-es kiadványuk egy 12 oldalas összefoglaló a szövetségről, rendkívül profi módon összerakva.
Reakcióidő: írtam nekik, 20 perc alatt válaszoltak. Nem lengyelül. Megkaptam a korábban említett összefoglaló guide-ot kérés nélkül (megjegyzem, az összes amerikai profi, aki akár magánál az NFL-nél dolgozik akár valamelyik NFL csapatnál, ezzel kezdte: van valami ilyen anyag a helyi viszonyokról?...)

És lehet mantrázni megint hogy nincs ember. Ott sincs, mert ezt olvasom mindenhol. De valahogy kicsit másnak tűnik a fejlődési pálya a két országban, habár az indulást tekintve szinte egyszerre indult.
Igen, lehet azt mondani, hogy ott a lakosság 4X akkora mint itt. Azt gondolom ez irreleváns jelen esetben.
Igen, azt is lehet mondani, hogy nem teljesen fedi feltételekben a 2 ország egymást. Ez is igaz, de ezt is irrelevánsnak tartom jelen esetben (a megkövetelt EU-s jogharmonizáció miatt nagy eltérések nem lehetnek, másrészt gyanítom ott se fossa a pénzt a piaci környezet egy 4 éve indult sportnak, stb.)

Hogy ki hová jutott 5 év illetve 4 év alatt (hasonlóan emberhiánnyal küszködve)? Talán látszik vagy legalább láthatóak különbségek. Talán így érthető a poszt címe is...

Te mit gondolsz?

2 megjegyzés:

  1. Hát én is eléggé belemélyedtem ebbe a lengyel bajnoki dologba és hát ég és föld a magyar viszonyokhoz képest.

    Nem értem, hogy miért nem lehet segítséget kérni egy másik jobban működő szövetségtől. Jólvan tudom, hogy magyar büszkeség, meg minden.

    Köszi hogy így összeszedted a dolgokat, hátha sok emberhez eljut ez a cikk és elgondolkoznak, hogy máshogy is lehet

    Peace

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem le is lehet szűrni a konzekvenciát, a mostani magyar, egyszemélyes cézárságnak nincs létjogosultsága.

    Köszönjük elnök úr, viszlát elnök úr!

    VálaszTörlés