2010. június 30., szerda

Egyszer volt

Egyszer volt, hol nem volt... mondja a mese, de igazából a Divízió I-et nézve sok csapatnál ez az egy sem volt még.

Pedig csak ennyi kellene a jelek szerint.

Ugyanis egy győzelem bőven elég ahhoz bármelyik csapatnak, hogy fixen bent maradjon a legfelsőbb osztályban. Ez önmagában vicc, de tekintve a mesterségesen felduzzasztott csúcsosztályt, úgy tűnik mégis elég egy összesen ennyi teljesítmény is ahhoz hogy valaki elkerülje az osztályozót vagy a kiesést. Mosolyogtató a dolog, főleg ha hozzátesszük azt is, hogy ki tudja fel akar-e jutni a Békéscsaba a másodosztályból.

Másik kérdés az, van-e olyan csapat, aki viszont ki akar esni az első osztályból?

Elég szép mennyiség van csapatügyileg, akik pályáznak erre a "dicsőségre". Az elmúlt hónapokban ebből a Twillight Zone-ból kikerült az Eger, a Szolnok és a Jászberény, maradt négy csapat, akik közül bármelyiknek is elég egy győzelem a bennmaradáshoz.

Hátralévő mérkőzések:

Titans: Cowboys, Wildfires, Gorillaz
Gladiators: Rebels, Wolves
Bulldogs: Gorillaz, Wildfires, Wolves
Wildfires: Titans, Wolverines, Bulldogs, Heroes

A legjobb helyzetben -nem vitás- a veszprémiek vannak. Tulajdonképpen játszanak négy fifti-fifti meccset, amelyből elég egyet behúzniuk és a túlélés kipipálva. Csak a nagy számok törvénye alapján is egyszer össze kell jönnie a történetnek.
A legrosszabb helyzetben a debreceni Spartacusok vannak. Tömören esély sincs arra, hogy a maradék 2 meccsből egyet is behúzzanak, hacsak nem vuduz valamit össze Karim a pálya szélén.
A két fővárosi csapatnak érdekes módon pont a Wildfires ellen lesz a legnagyobb esélye a hátralévő meccseken, esetleg kifoghatnak egy formán kívüli újvárosiakat, de erre annyi esély van, mint a ligának milliós szponzorra.

De menjünk tovább. Ami biztosnak látszik, hogy maximum három, minimum egy csapat fog 0 ponttal zárni a bajnokság végére. Egyik a Debrecen, egy veszprémi fellángolás esetén ide kerülhet még az újonc Bulldogs és az ábrándos szép napokat is megélt Titans.

Mi történik akkor ha a most -90-es pontaránnyal álló Debrecen, várhatóan beduplázza a negatív értéket és kb -200-ban zár (ez a hátralévő meccsenkénti 50 pontos vereség)? Kiérdemli-e ezzel az utolsó helyet?
A Titans mérlege nagyjából -50, nagyjából zakót a Cowboyoktól kaphatnak, legyen ez egy 40-50-es méret, ha a másik két meccsen szoros eredményt játszanak, akkor egy -120/-150-es pontaránnyal fejezhetik be az idei évet.
A Bulldogs helyzete rosszabb, féltávon -100 -at futottak eddig, a Wolves ellen kinéz egy 50-es zakó itt is, a maradék két meccsen tehát az osztályozós helyért egy átlag 25 pontos alatti vereséget kell összehozniuk az újpestieknek. A Szolnok elleni szoros meccs miatt kb -180 lehet ez a szám.

A sorsolás különös fintora, hogy a kiesőjelöltek egymás ellen nem meccselnek (kivéve Wildfires), így ez nem a pályán dől el.

Ennyit a power rankingokról. Egyébként is baromságnak tartom az egészet idehaza, csak mosolyogni lehet rajtuk, mikor valakit úgy rankingolnak, hogy még meccset se játszott, vagy majd frissítünk a rankingon mert lejátszott valaki egy meccset. Ez csak egy wannabe ranking, semmi más.


Ugye azt szokták mondani, hogy a bajnokságot a védelem nyeri. Idehaza ez is módosult, a bajnokságban való bennmaradást is a védelem nyeri: jöhetnek a futások, csak teljen az idő, cél a futóóra, peregjenek a percek, mert minél hamarabb vége a mérkőzésnek, annál kevesebb a kapott TD, ergo annál kevésbé romlik a pontarány. Ebben pedig kinek lesz még kulcsszerepe? Igen az ellenfeleknek: méghozzá minél erősebb az ellenfél, annál jobban (nagyobb zakó, még rosszabb pontarány).

Egy kicsit innentől megfordul a történet: a kiesés (illetve osztályzó) szereposztó díványa átkerül a nagycsapatok kezébe: épp aznap milyen kedvük lesz pontokat gyűjteni, mennyi idő múlva jöhetnek a tartalékemberek, milyen a kapcsolat az ellenfelek között. Egy negyedgőzzel begyűjtött győzelem (akár egy TD-nyi különbséggel is) önmagában hozza a szükséges pontokat, ellenben a kiesés rémétől adott csapat egy szalonremi közeli eredménnyel is meg tud szabadulni.

Szóval, azt gondolom, ha maradnak a mostani védelmek ezeknél a csapatoknál, akkor a Debrecen köszön el, és felkészül a Bulldogs, hogy megkóstolja a csabait.

Persze ha át nem lesz szervezve megint a bajnokság. Nyilván ez a szakmai terv része (ahogy mindenhol).

Amely majd 2011 közepén elő is lesz terjesztve, hogy a csapatok jóváhagyják.

Szerinted hogy alakul a Twillight Zone?

2 megjegyzés:

  1. Én is úgy gondolom, hogy a Bulldogs osztályozót játszik, a Gladiators pedig kiesik!

    A Titans-t erősebbnek érzem mint a Wildfires-t, a Wildfires-t pedig erősebbnek érzem a Bulldogs-nál. De ezek igen fontos meccsek lesznek. És szerencsésebb helyzetben vannak ezek a csapatok mint a Gladiators, hiszen egymás ellen dönthetnek!

    Jövő hétvégén ugye Wildfires - Titans (a Titans-nak ez az egy esélye van!)
    Szeptemberben pedig Bulldogs - Wildfires

    Ha ezeken a meccseken vereséget szenved a veszprémi gárda, még akkor is van esélyük a további két meccsükön, hogy szerezzenek akár két győzelmet is!

    VálaszTörlés
  2. "wannabe ranking", nagyon jó!!! :D

    VálaszTörlés