2010. június 22., kedd

Két szék és a köze

Alapban mindig jó dolog az, ha van lehetőség arra, hogy a játékosok tudjanak fejlődni a helyi korlátozott tudás mellett (t.i. "csapatedző"), ha ez jól működik vagy jól van összerakva akkor van is rá igény.
Ennek a legszebb példája a közös hazai edzőtáborok lehetnének idehaza, tekintve hogy az anyagi lehetőségek nagyjából kimerülnek ott egy-egy csapatnál, hogy kifizetik a nevezést meg a havi tagságit (éljen a párt!), a maradékból meg összejön egy minimal art-os mérkőzés. Közös hazai ezdőtábor, mert habár lehetőség volna arra ha vannak kapcsolatok, hogy egy külföldi, tapasztaltabb csapat felkészülésébe másszon bele az ember, persze ha a kiutat meg szállást fizetni tudják.
Ez az álom kategória. Nem lehetetlen, de ahogy a rossz vicceknél is szokták mondani, ezen még dolgozni kellene.

Ahogy máson is. Ki lett írva ugye rögtön 2 hazai edzőtábor is, egy a junioroknak, egy a felnőtteknek.
A Junior egy új -és örvendetes- dolog lenne, ha nem volna a kort tekintve nagyon szűk intervallumban: minimum 16 év és gondolom maximum 18 év. Ha már ebben a két és fél éves időszakban van a gondolkodás, akkor -látva mennyivel kevesebb a juniorok létszáma sok csapatnál a felnőtteknél- elég ambíciózusnak tűnt az alsó határként meghúzott minimum 50 fő, miközben itt is a maximum 80 fő: amint várható volt, az alsó léc lesz necces, nem a felső.
Hogy ebből a létszámból hogy akartak 2011-re válogatottat csinálni, az rejtély, főleg, hogy a felső korosztály egy része várhatóan kiöregedne ebből a kategóriából: extrém esetben akár az összes jelentkező.
Ellenben lenne igazi jenki feeling, legalábbis erre a 3 napra be van harangozva 6 tengerentúli segítő, amely az egész esemény fő vonzereje: függetlenül attól ki mit gondol az alapok elsajátításáról, biztos vagyok benne, hogy van mit csiszolni az alapokon és van hová fejlődni technikailag is. Az edzőkérdés mindig probléma itthon, és valljuk be, hogy a juniorokkal sem a csapat legjobb/legfelkészültebb edzői foglalkoznak (döntő mennyiségben). A legjobban pedig ezeket a hiányosságokat még ebben a korban lehet korrigálni.

A felnőtt edzőtábor a szokásos évi megrendezés, ami meglepetés hogy kevesebb embernek szólhatna (max. 60 fő, de minimum 45 fő), ez egyrészt gondolom jön a korábbi évek tapasztalatából, másrészt a hely korlátaiból. Ez maximum létszám tulajdonképpen egy csapat lehetne, ha volna rá igény.

Ha akármelyikre is lenne igény. Tömören szar ügy az, hogy a juniorba összesen 22 fiatal jelentkezett. Ha a tagság (mint lehetőség) oldaláról nézzük, csak minden harmadik csapatban sikerült találni átlagban kb. 2 juniort, aki hajlandó pénzt és időt fordítani a fejlődésre. A csapatok kétharmadában nem, átkapcsoltak másik csatornára, vagy be se jött ez az adás nekik... Habár 16 csapat van megemlítve, mint "renitens" kimaradó, ha létezik még a Nagykanizsa, akkor ez 17 csapat, ahol nem érte el ez a lehetőség a minimális ingerküszöböt.

Mondhatnánk szar ügy. De összehasonlítva a felnőtt edzőtáborokkal, ott még csúnyább a kép. Írd és mondd összesen hárman gondolták úgy hogy kellene pár napot eltölteni a nyáron is ebben a táborban.

Az utóbbit nyilván egy elegáns sasszéval át lehet lépni és szépen nem venni tudomást arról, hogy ekkora lett az igény rá: ebben nem csak az időpont játszhat bele, gyanítom a korábbi években tapasztaltak is (ha valami nagyon bejön, akkor arra az ember éveken keresztül is visszajár). Az első viszont tömören: ciki. Még ha az FCA keresztényi alázattal is fogja fogadni azt, hogy hogy is mondjam nincs igény a segítségükre, nem a legjobb hírünket kelti arrafelé a világban, se a hazai focinak, se a hazai szövetségnek, se annak, hogy mennyire vannak idehaza tisztában a realitásokkal vagy igényekkel.

Nem tudom hogy volt-e igényfelmérés vagy bármilyen előzetes kalkuláció ezekkel a táborokkal kapcsolatban. Mármint nem árkalkuláció, abban jók vagyunk :) Úgy tűnik erre (akár felnőtt, akár ifi) ilyen formában/megoldásban nincs igény.

Nyilván sok oka lehet az ilyen mértékű érdektelenségnek. Ha csak a bajnokságot nézzük, július NEM lesz pihenőhónap: 7 mérkőzés az első osztályban.

Sok helyen inkább a saját edzőtábort kultiválják: ez is érthető, bár fene tudja az idei lebonyolítás alapján lesz-e ilyen jellegű edzőtábor: gyanítom csak azoknál, akik nem érdekeltek a bajnokságban. 7 ilyen csapat van (gondolom itt van egy kis dafke is pár esetben), plusz ha hozzátesszük a másodosztály csapatait még mindig tekintélyes a létszám, akik kihagyják Egert.

Hogy az összesen 3 nap tréning mire elég, az megint jó kérdés. Biztos vagyok benne, hogy ennyi idő alatt is sokat lehet tanulni, de abban már nem, hogy elég-e ennyi idő arra, hogy megfelelően vonzó legyen bárki számára egy ilyen tábor.

Hogy lett-e megfelelően kommunikálva, hirdetve, tudatosítva, azt csak a csapatok tudják. Akár igen, akár nem, az alacsony jelentkezési hatásfok azt mutatja, hogy a csapatvezetők sem érezték akkora lehetőségnek a táborokat, hogy "pusholják" a tagság felé.

Summa summarum, valahogy nagyon úgy tűnik, hogy a "piac" nem nagyon volt vevő erre a szolgáltatásra: ami önmagában nagyon jó dolog (mármint az edzőtábor), csak igazítani kell ahogy változnak az igények. Nehogy az legyen, hogy basszátok meg, több ilyet nem lesz.

Szerinted mi volt a fő indoka az alacsony számú jelentkezésnek?

6 megjegyzés:

  1. Szerintem az is gáz, ha egy júliusi edzőtábort júniusban írnak ki. Nekünk spec pont erre az időpontra lett februárban lefoglalva az edzőtábor, és nem akarjuk lemondani.
    Üdv: Cápa

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a másik indok az, hogy egy pár csapatnál nem kommunikálják a csapat felé a dolgokat időben. Egyik oka lehet az hogy nem nézi a levelezését a vezető, másik oka meg hogy meg sem kapja a levelet.

    Minden csapatnak kutya kötelessége lenne az elérhetőségeit napi rendszerességgel nézni és ha nem jön levél sokáig, akkor élni a gyanúperrel, hogy valami baj van és nem szerepel a szövetség címlistájában.

    A szövetségnek meg kutya kötelessége rendszeresen frissíteni a címlistáját és akkor az ilyen dolgok nem kerülnek el egyes csapatokat

    VálaszTörlés
  3. Amennyiben lenne éves szakmai terv (alapszabály kötelező érvénnyel előírja!) szövetségi szinten, úgy előző év végén már meg lehet tervezni egy edzőtábor időpontot, és a "gombhoz megkeresve a kabátot" módszerrel megtalálni a megfelelő helyet, egyrészt.
    Másrészt az év elején volt pályázati kiírás edzőtáborozás szervezésére sportszövetségek és egyesületek részére. Kérdés: ki élt ezzel és ha nem, miért nem?

    VálaszTörlés
  4. Zsóka: gondolom erre van az edzőbizottság. Mármint az éves szakmai tervre, nem a pályázatokra: utóbbi esetén nincsenek illúzióim, egy kategória azzal, hogy mire megy a szervezet azzal hogy szakszövetség lett.

    VálaszTörlés
  5. Arius:
    A szakmai terv kidolgozása nem az edzőbizottság feladata, hanem a különféle kompetens szakbizottságok javaslatainak figyelembe vételével az elnökségé, akiknek továbbá kötelezettsége ezt a tagság elé tárni és közgyűlési határozattal elfogadtatni.

    Idézet az alapszabályból:

    „A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:

    1.2. a sportág stratégiai fejlesztési koncepcióinak elfogadása,

    1.9. az elnökség előző évi szakmai beszámolójának és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti pénzügyi beszámolójának, illetve a tárgyévi szakmai és pénzügyi tervének elfogadása (a pénzügyi és szakmai beszámolót, valamint a pénzügyi és szakmai tervet a közgyűlés a jelen lévő tagok többségének szavazatával fogadja el, a felügyelő bizottság véleményének meghallgatását követően)”

    Kérdés: Mikor kezdődik a tárgyév? Januárban, vagy július végén?

    A másik: a Szövetség akkor lesz szakszövetség, ha a bíróság nyilvántartásba veszi az átalakulási kérelmet és az általa kiadott határozat jogerőre emelkedik.

    Erre még „kicsit” várni kell, információim szerint a kérelmet hiánypótlásra visszaküldték.

    Egyébként meg tök mindegy, hogy társadalmi szervezetek szövetségéről, sportági szövetségről, vagy sportági szakszövetségről beszélünk, éves szakmai és pénzügyi terv nélkül csak káosz van és nem pedig korrekt működés.

    VálaszTörlés
  6. Zsóka: egyetértek az utolsó résszel. A szakmai tervre visszatérve azért írtam az edzői b.-t mert a jelenlegi egészséges mennyiségű :) bizottság közül egy ilyen kompetencia oda tartozna véleményem szerint (ki rakja össze a szakmai tartalmat, ha nem ők?). Hogy ezt formailag az elnökség terjeszti be (és finomítja/kiegészíti más gittegyletek véleményével az nekem természetes, másrészt e "beterjesztés szimplán eljárástechnika).
    Hogy ez miért az év közepén történik, arra csak az alma meg a fája jut az eszembe.
    Pótlás: nem csodálkozom ezen, mondjuk a magam részéről nem várok attól sokat, hogy kiegészül 4 betűvel az elnevezés: tartalmilag minimális az esély arra, hogy előrelépés történjen.

    VálaszTörlés