2010. június 20., vasárnap

Ragadós hülyeség

Most olvasom az Origon, és kiráz a hideg...

"A következő szezontól az európai stadionokban is feltűnhetnek a vuvuzelák, az Egyesült Államokban már meg is jelentek: az egyik amerikaifutball-meccs előtt 15 ezer vuvuzelát osztottak ki a nézőknek. Elindult világhódító útjára a dél-afrikai világbajnokság legnagyobb sztárja, a vuvuzela. A vuvzelaláz már elérte az Egyesült Államokat, a Florida Marlins amerikaifoci-csapata 15 ezer vuvzelát ajándékozott szurkolóinak a Tampa Bay Rays elleni meccse előtt. A játékosok között azonban nem okozott osztatlan sikert, többen is kritizálták a műanyag hangszereket. "Ezt nem az amerikaifocihoz találták ki. Nem akarjuk hallgatni ezeket a hangszereket, csak a szurkolók biztatását" - mondta a meccs után a Marlins játékosa, Dan Uggla. A Marlins alelnöke azonban megvédte a vuvuzelákat. "Nagyon látványosak és nagyon hangosak, nem is hallottam még ennél hangosabb szurkolói hangszereket" - mondta az alelnök..."


Először is pontosítsunk ugye. Mind a Marlins, mind a Rays baseballcsapat, szóval great job origo.hu, annyiban igaz a hír, hogy legalább mindkettő része a nagy négyesnek és az usákokban játsszák leginkább. De ha bekerült a baseballba, onnan csak egy ugrás a foci (is).

Na ezt nagyon nem kellene... Eddig is értelmes embert a hideg rázott ettől az izétől, ami megölt minden hangulatot, de -ha tiltani nem is lehet- legalább ne kerüljön a támogatott kategóriába. Helyi hangulat meg minden, de hát idehaza sem cimbalommal vonulnak ki az emberek egy magyar rendezésű VB-re/EB-re, szóval van határ mindenhol. Hogy jó üzlet az értékesítése, az nem vitás, de inkább kispárnára költsék ezeket vagy jótékonyságra.

El nem tudom képzelni hogy az ilyen kakofónia elnyomjon egy Defense Go! össznépi hangzatot. Vagy hogy fognak szólni az egyetemi focimeccseken a zenekarok? Vannak határok, ahol még időben meg kell lépni ezt, mielőtt -ha nem a profizmus- akkor más sportágakból átvett dilettáns eszközök megölik a sportot és annak a hangulatát. Persze kérdés a bírók is minek fogják minősíteni ezt, vajon van-e az a pénz, amiért nem lehet ezeket kitiltani?

Nem bánom, az afrikai amerikaifoci csapatoknál maradjon, ha ott ez a szokás, de suszter maradjon a kaptafánál.



Ha már regionális szokások: el nem tudnám képzelni idehaza bármilyen meccsen is. Maximum azt, hogy valakit falusi búcsú jelleggel lincselnek meg egy ilyen folyamatos fújása után. Főleg ha a füledbe teszi, vagy csoportosan elkövetett bűntényként. De minimum járna egy péklapát, illetve az ezzel járó tockos. Már pedig Kína nagyhatalom ennek is a gyártásában, gyanítom napok-hetek kérdése, hogy idehaza is feltűnjön ez az új multikultúrális "vívmány". Mármint a tömeghamisítvány, mert jelenleg -jó magyar szokás szerint- idahaza 3000 Ft+ az ára, bár odakinn 900-1500 Ft, a német (eredeti lol) importőrtől meg 1400-ért be lehet szerezni: most először örülök a szokásos hazai kapzsiságnak és mohóságnak. Lehetne 5000 Ft is minimum...

De mit csinálnál ha a melletted álló(k) végigtülkölné a meccset?

1 megjegyzés:

  1. Remélhetőleg az amerikai football szurkolói nem a saját csapatuk ellenségei, mert túlzott nézői zaj esetén a haza csapat büntetést is kaphat. Nagyon "szerethető" hangszer a jó pár méhkas hangját utánzó vuvuzela (ha méhész lennék még szeretném is), meg a cimbalom is de a helyük tényleg nem ezeken a lelátókon van.

    VálaszTörlés