2010. augusztus 16., hétfő

1+1=0

Körülbelül ez a matematikai képlet jutott az eszembe amikor véglegesedett a junior bajnokság nevezőinek kiléte.
Ha most Gyűrűk Ura-znánk, akkor azt mondom hogy a kilenctől nem tudunk szabadulni. Tavaly is kilenc, idén is kilenc. Ami a fő különbség -ha már szóba jött Tolkien meséje- az az, hogy az idén Szauron új kilátót épített magának és ott maradt a toronyban.

Egy biztos (na jó az adó meg a halál is az): új bajnok lesz itt is, mivel a tavalyi címvédő nem indul. Semmilyen absztraktumban vagy konglomerátumban, azt tudjuk elmondani hogy az idei ifiparádé nyomokban sem fog farkasokat tartalmazni. De hurrikánokat se, mert őket is elfújta a szél, pedig talán ennél szebb (és könnyebb) bemutatkozás nem is lehetett volna, hogy immáron saját néven söpörjék be a kistányért (ha a nagy bajnoki "kupa" egy salátástál-féle lenne).

Tehát számban maradt a stagnálás, tegyük hozzá, azzal hogy nem kötelező az első osztályú csapatoknak az utánpótlás nevelése, az sajnálatos. Az a szigor és néha az ultima ratio-t is meghaladó előírásdömping itt megbukott vagy átmenetileg visszavonult a saját sebeit nyalogatni: Isten tudja miért épp itt lett engedmény és pont ezt sikerült kigolyózni sok más mellett.

Maradtak szembe vele a tények:
A 12 első osztályú csapatból összesen 5-nek sikerült saját utánpótlást neveznie (kevesebb mint a fele), ketten regionális all-star csapatot hakniztak , amelyet számoljunk mondjunk félnek. Így megcsípjük a kerek 50%-ot, azaz

Magyarország Top ligájában minden második csapat képes junior csapatot felállítani.

Welcome to real world Neo. Elvileg ez a jövő és ez a bázis. Ha valami, akkor ez a darázsderék. Nem hiszem hogy órási rosterekkel vágnak neki a csapatok, de ha kalkulálunk egy jelentős lemorzsolódással, azért már csak bekapcsol az a hülye piros sziréna, hogy srácok, ez most komoly: ennyi ami belefér a jövőbe? Vagy marad az a hozzáállás, hogy Kovácsjózsi a maga huszoniksz évével lepattan egy edzésre egy NFL meccs után és majd akkor megtanulja a dolgokat? Ez meddig életképes, illetve meddig tud még életben tartani egy csapatot?

Egyedül a Cápák jelenthetnek üdítő színfoltot, ha már amúgy kimaradtak a szittya huddle up-okból, elnézve az eddigi eredményeket/meccseket sokat nem vesztettek rajtuk. Tavaly meglepetésre kikaptak az elődöntőben, most bizonyíthatnak, hogy mennyire tökösek, izé porcosak még akkor is, amikor már a szar is belefagyhat az emberbe ha épp a novemberi időjárás olyat hoz össze ( november 13. tömören lol).

Igazából nekem nagyon hiányzik az a keménység és igen, az a szokás szerint hiányzó következetesség, miszerint Top tagsághoz junior csapat alapfeltétel. És azt sem 5 fős alibiegységgel.

Minek vegye valaki komolyan ezt (és tudatosan vagy tudatlanul felzabálva a jövőt) , ha nincs szankciója? Ha a kutya sétáltatás közben odabrunyál a parkban vagy valaki rágyújt egy játszótértől 5 méterre, annak is több következménye lehet...

Volt nálunk anno a fősulin kirakva egy tábla: Normális ember nem lép a fűre, a többinek tilos.
Talán meg kellene fordítani ezt és valami hasonlóban gondolkodni: Normális csapat a jövőbe tekintve foglalkozik az utánpótlással, a többinek kötelező.

És csak halkan, csendben jegyzem meg, hogy mit akarunk mi itt flag futball bajnoksággal, ha ez nem megy (vagy recsegve van a rendszerben a köztes állapot)?

Végezetül meg ugye ahogy a latinok mondták: nincs új a nap alatt avagy Murphy törvényei alapján amit el lehet baszni megint már induláskor azt újra sikerül. Lásd tavaszi körmenetet a sorsolás körül. Csak most nem felnőtt bajnokságnak nevezik a történetet, hanem juniornak. Legalább két találkozó van, amelyik maradt eredetiben, de azért az hijnyehujnya, amelyik a július 23-i, első naptár óta már kétszer változott. Új bizottság lol: idézem a profi újságírókat az új elnökséggel és bizottsági tagsággal kapcsolatban:

"Több ember, nagyobb hatékonyság"

Te engednél csapatot indulni Top bajnokságban normális juniorcsapat nélkül? Vagy csak a homokozóba (legalsó osztály)?

13 megjegyzés:

  1. Mi az hogy egyedül a Cápák jelenthetnek üdítő színfoltot?

    Ott az Eger, ott a Debrecen, ott a Titans, a Cowboys és a Jászberény, akik saját csapattal vágnak neki a Cápák mellet.

    Mindegy hogy szűk a keret egyes csapatoknál, akkor is az számít csak, hogy játéklehetőséghez jussanak a fiatalok.

    Most a saját csapatról tudok nyilatkozni. Tavaly ugye a Szolnokkal indultunk közösen. Akkor bő volt a keret. Most úgy döntöttünk, hogy egyedül megpróbáljuk. Szűkebb a keret, de mindenképpen profitálunk belőle, még akkor is, ha 0 győzelmünk lesz. Nálunk kiöregedett egy egész jó generáció már, de most jönnek a fiatalabbak, akik még sokáig együtt játszhatnak, ha marad ez a korosztály.

    Szóval szerintem értékelendő bármelyik szakosztály, aki junior csapatot indít, nem csak a Győr

    VálaszTörlés
  2. Kuberteni (ne köss bele magyarítok ahogy a jenkik is Lúsösznek mondták a Lucius-t) oldalról értékelendő is, de a magam részéről szeretnék már túllépni azon a mantrán miszerint a játék a lényeg. 5 év után legyen ez már a játék minősége a lényeg. (Tömegsportnál rendeben van a mennyiség (már ha ez az lenne), más komolyabb szándék mellett lehet ráncolni a homlokot)
    Azzal, hogy nincs a tavalyi címvédő idén, ezt a minőséget tekintve tőlük várom a legjobb/legmagasabb szintű játékot. Ennyi. Minden más pozitív meglepetés lehet.

    VálaszTörlés
  3. Hát szerintem meg a legmagasabb szintet a Debrecen és az Acéltigrisek fogják képviselni. Valszeg a Győr is ott lesz a végén az élmezőnyben.

    És szerintem a legtöbb fiatalnak igenis a játéklehetőség a lényeg, a tapasztalatszerzés. Vagyis, akkor inkább módosítok, személy szerint a mi csapatunknál elsődleges szempont a tapasztalat megszerzése, aztán jön az eredményesség. Természetesen örülni fogok ha győzünk, de ha minden meccset elvesztünk, akkor sem fogok a kardomba dőlni.

    Szóval kinek a dugó, kinek a dugás! ;)

    VálaszTörlés
  4. Ha a játéklehetőség lenne CSAK a lényeg, akkor nem várnának a csapatok 90%-a erre az őszi másfél hónapra. Ebben remélem egyetértünk.

    Szvsz óvatosan azzal a dugóval nehogy a csillárt kapja telibe.

    VálaszTörlés
  5. Na igen, elég vicces, hogy nem tették kötelezővé a juniorcsapatot legalább a felsőházas csapatoknak. Ugyanis az alsóházasok még Div II-esek voltak idén addig, amíg hozzájuk nem "sorsolták" a felsőházat. (Mondjuk ez is egy vicc, hogy ennyire nincs presztizse a magyar bajnoki első osztálynak, de ennyi nemleges válasz után el kellene gondolkodnia a felsővezetésnek, hogy nem kellene esetleg talán kicsikét enyhíteni az elsőosztályos terheken és kötelezettségeken, stb.)
    Igen, Bruce-nak annyiban igaza van, hogy Debrecen és az Acéltigrisek is rájátszás-gyanúsak, de egy bajnokság értékét mindig az adja, ha nincsenek kiemelkedően jó és gyalázatosan szar csapatok, azaz nincsenek eldőlt meccsek. Ezt kellene szem előtt tartania a T. Szövetségi haduraknak, hogy jövőre ne ismétlődhessen meg az idei összevonós fiaskó.

    VálaszTörlés
  6. Arius: kicsi fröcsögős lett... sajnos nem a tackle foci fogja meghozni az áttörést az utánpótlásnevelésben, hanem a touch/flag-foci. mert ahhoz ugyanannyi pénzt kell a szülöknek betenni, mintha focizna, kosarazna, kézizne a gyerek, nem pedig 50-60 ezres kiadás után derül ki, hogy csak hóbort a gyerek részéről vagy komolyan is gondolja.
    sok-sok flag-foci bajnokságot szeretnék, ahol meg lehet ízlelni a sport alapjait, amit tömegsportként lehet itthon űzni.

    de szép is lenne: Országos Középiskolai Flag-foci Bajnokság... arra lehet építeni

    VálaszTörlés
  7. Meg lehet nézni azt is mi lett a kötelező junior csapat erőltetésének eredménye. A Tigersnek attól nem lett, hogy kötelező volt (nem csak akarás kérdése), aztán a kizárásuk miatt lényegében az egész idei Div I szánalmasra sikeredett a sok nagy verés miatt. Jót tettünk ezzel a focinknak?

    Mindenkinek érdeke a junior, mert csak úgy van jövője egy egyesületnek, de amiatt nincs értelme kizárni (és sokkal gyengébb mezőnybe száműzni) egy csapatot, ha netán még nem tudják összehozni a dolgot.

    Nézd meg idén kiket kellene lejjebb sorolni: Wolves, Tigers (stb.), szép kis Div II lenne jövőre.

    VálaszTörlés
  8. Bálint: nem volt szándékos, inkább elkeserítő az hogy létszámilag is lefelé mozog a trend beleértve az ilyen-olyan összevonásokat. Az országos bajnokság szép lenne, persze lehet 5 csapattal is megrendezni: de mire lesz szervezői kapacitás humán-kommunikációs-pénzügyi-koordinációs területen (pl emeljük ki ezt a négyet hasraütve)? Másrészt ahol nem tudnak/akarnak juniorokkal foglalkozni, hogyan fognak flagfocival foglalkozni vagy miért tennék?

    Kori: rövid távon jót tettél, hosszú távon nem: ez a véleményem. Évről évre mindig lesz valami ami miatt lehet kiskapuzni (csak mondok egy szépet: 2012-ben világvége, akkor meg miért ne lehessen mindenki első osztályos), ha ez egy rendszer lesz, vagy ami rosszabb egy szubjektív szűrő alapján meghozott döntés ,akkor épp azokat a tulajdonságokat veszti el az egész, ami a kezdeti években -jobb híjján- az egyetlen fogódzó vagy sikerfeltétel lehet: kiszámíthatóság, objektivitás.
    Másik oldalról pedig mi van akkor, ha jövőre lesz egy 6 csapatos felsőház és öt azt mondaná, hogy basszátok meg, nem lesz juniorom (valami okból). Akkor megint, ja bocs, jó hagyjuk és lesz egy csak a szépre emlékezem történet, mert valakinek van "múltja"? (kb mint a magyar foci, hogy még mindig az Aranycsapatra hivatkozunk)

    Písz. No ffense. No fröcsögés.

    PS.: Kori te mint VB-s emberke, pl. a Győr hol indulhat jövőre? Akár felsőosztályban is?

    VálaszTörlés
  9. Nekem eddig még nem sok mindenhez van közöm a VB-ben, így csak a véleményemet írtam le a bajnokságokról, mivel ott voltam játékosként tavaly a Div II-ben, a Div I-ben, meg idén is ebben a Div I-ben. Szerintem mindenki egyetérthet abban, hogy messze a tavalyi volt eddig a legjobb év kompletten bajnokság és szempontból. Ezért szerintem ehhez kell visszatérni, persze ha lesz elég spori akkor kevesebb őszi meccsel, de az még odébb van.

    A Győr (amennyire tudom) ha fizeti a tagdíjat egy évig megtartja a jogait (legfelsőbb osztályban indulás) a többi csapathoz hasonlóan (ZP, stb.), így jövőre indulhat Div I-ben. Persze aki nem fizet és kiesik a szövetségből az utána csak legalsóbb osztályban indulhat.

    A juniorra visszatérve tény, hogy a juniort erőltetni kell, de nem szabad miatta hazavágni a felnőtt bajnokságokat, mert az többet árt mint használ. Tudtommal a legtöbb helyen amúgy is foglalkoznak juniorokkal, csak vagy nem tudnak elég jól-sikeresen toborozni, vagy más ok miatt nincs elegendő létszám az önálló induláshoz. Mivel a felnőtt csapatoknál is gond a létszám, nem csoda, ha a juniorban ez fokozottan probléma, szóval szerintem pár év még mire ez stabil és általános lehet annyira, hogy valóban szankcionálható legyen nagyobb baj nélkül.

    VálaszTörlés
  10. A tavaly decemberi szövetségi „gyűlésen” (…mert ugye az egyértelmű, hogy nem hivatalos közgyűlés volt!?) hagyta jóvá a tagszervezetek döntő többsége az új bajnokság rendszerét és a „junior-kérdést”.

    Október végén elvileg lesz közgyűlés (határozatot hoztunk erről a legutóbbi közgyűlésen!), ragyogó lehetőség a jövő évi szakmai terven, azon belül a bajnokságok rendszerén, indulási szabályokon módosítani, ha az nem megfelelő.

    Mikor jutunk már el oda kedves tagszervezetek, hogy éljünk azzal a jogunkkal, mi szerint:

    „A szövetség legfőbb szerve a közgyűlés, amely a tagok (nyilvántartott képviselők, ill. meghatalmazottak) összessége.” (idézet az alapszabályból)

    Nem vagyunk kénytelenek előnytelen, ránk erőltetett szabályokat elfogadni. Na persze ehhez némi összefogásra azért elengedhetetlenül szükség lenne…

    VálaszTörlés
  11. Kedves Arius!

    Igen az embereknek a vérében van a versengés, főleg a férfiakra igaz ez. Nincs is ezzel baj, hogy nyerni szeretnének. De én mint egy szakosztály egyik vezetője, had tartsam már előbbre valónak azt, hogy versenyhelyzetben szerepelnek a fiaink és ezáltal fejlődnek, mint azt hogy nyernek e vagy vesztenek.
    Nekem fontosabb most az, hogy a jövőben értékes embereket nyerjünk a felnőtt keretnek vagy a jövő évi junior csapatnak. Elindultunk egy úton, tavaly még közösen a Szolnokkal, aztán most egyedül kis létszámmal, jövőre szeretnénk bővíteni a létszámunkat és így tovább.

    Szóval az eredmény ezért másodlagos nekem, jövőre lehet másképp lesz, de most ez van!

    Csillár megvan még? :)

    VálaszTörlés
  12. Csillár megvan, jól van, akkor lengett be egy kicsit mikor volt szerencsém olvasni a tárgyévi szakmai "tervet", beszámolót.
    Amit te is elfogadtál gondolom(nem éllel mondom, csak tényként) mint egyik szakosztályvezető valahol. Amit írtál azt értem (hogy hogyan jön ide amit írsz azt nem tudom, kezdő csapatoknál nyilván első lépés az hogy legyen juniorcsapat), de próbáljuk meg globálisan nézni a történetet: tény hogy ti is az a kisebbség vagytok aki nevezett. És ahogy írtam (és ez a lényeg), ha csak a kisebbség képes/akar utánpótlást indítani, akkor ott bajok vannak: főleg ha nem kezdő csapatokról van szó. De mellétehetném azt is, hogy hol vannak az idei bajnokságból kimaradt csapatok, mert ugye a "Szabó (Tóth) család" része az a tagság is, aki idén sehol sem indult.

    Annyi kijön belőle hogy a magatok módján ti is valamiféle értékteremtő (bocs ennek ez a szakmai neve) tevékenységben hisztek/gondolkodtok.

    Itt el is értünk a lényeghez, a/z (hozzáadott) értékteremtéshez: azzal hogy dolgokból visszatáncolunk, meg valós mérhető célok nélküli terveket fogadunk el, sok mindenről tud szólni, csak éppen arról nem hogy tudatosan és kontrollálhatóan építkezik valami/valaki. Az hogy pl. valakinek a kapcsolata valakivel jó (igen így) az mindaddig szart se ér, amíg valós hozadékokkal (nem csak anyagi) nem jár: ugyanez igaz pl. a médiamegjelenésekre (vajon mennyi aktív követője lett a focinak a Hetek után?), a kialkudott szponzorációs megállapodásokra (teremt-e értéket egy csapatnál 2 raklap külföldről visszamaradt ingyen buborékos víz?), stb.

    Ha már csillár, akkor szemellenző megvan-e még? :) Vagy nem szólalt még meg Lehel kürtje magától? :)

    ps.: (amivel egyet tudok érteni a szövvel, az mindenképp az hogy kellenek központi standardok/penzumok, amit hozni kell: csak ezeknek kell értékteremtő folyamatoknak lennie)

    VálaszTörlés
  13. "Hát szerintem meg a legmagasabb szintet a Debrecen és az Acéltigrisek fogják képviselni."

    Lehet annyira magas szintet, hogy visszaléptek a bajnokságtól...

    VálaszTörlés