2010. november 26., péntek

Egy szezon margójára

Kicsit többet vártam ki azzal, hogy a saját meglátásom szerint értékeljem ezt az évet, de alapvetően arra a feltételre építettem, miszerint normális helyeken november végén már tudják hogyan fog zajlani a következő év.

Sajnos tévedtem.

Van ilyen. Ennek például abból is fontos üzenete lenne, hogy eldöntse azt, hogy mit is ér egy 2010-ben megszerzett helyezés, illetve 2 esetben bajnoki cím. Mert jelenleg ezek lófaszt se érnek, ugyanis látnok legyen a talpán, aki meg tudja mondani azt hogy most akkor a regnáló bajnok, vagy a másodosztály bajnoka tulajdonképpen mire készülhet a következő évben, kik ellen, stb.
Egy focirajongó, de a hazai bajnokságot a körülményei miatt leszaró ismerősöm kérdezte minap, hogy most tulajdonképpen mennyi osztály is van a magyar bajnokságban. Erre nem tudtam válaszolni, gyanítom nincs az országban olyan aki tudná a választ mindezt Karácsony előtt egy hónappal. "Ez vicc" - mondta, és nehéz vele nem egyet érteni. Ez a fekete lyuk, amely évről évre megjelenik ott fog megint tátogni, amíg nem születik valami aranyérszagú látszatmegoldás, hogy az idei APEH-gate-hez hasonló rendszert hozzon majd létre lóhalálában, aminek igazán kemény következményei nincsenek, pláne az erősebb kutyák felé, akik eddig is akkor basztak, amikor akartak. És akkor még nem beszéltünk a kiszámíthatóságról vagy tervezhetőségről, amely például egy szponzornak fontos: igen tudom, van olyan csapatvezető, aki szerint ez mellékes, de ott se komoly támogató, se saját edző, se saját már számon tartható utánpótláscsapat sincs 4-5 év működés után.

Kb olyan lett ez a szezon, ahogy indult. A sokáig folyó töketlenkedés eredményeképp sokadik verzióra kialakult egy nagy vegyes felvágott, kvázi beleöntve mindenkit, akinek nem volt muszáj a másodosztályban indulnia. Ha egy szezont olyan szempontból igyekszünk értékelni, hogy kb. mire fog visszaemlékezni mondjuk 3-4 év múlva ebből a szezonból, sok mindenre nem fog, hacsak arra nem, hogy még mindig dominált a Wolves és volt egy kimondottan jó elődöntő.
És ennyi.
De csak teszteljük a tudásunkat, mi volt mondjuk a 2007-es szezon 3 legemlékezetesebb momentuma szerinted?

Szervezetileg és szervezésileg egy nagy csőd volt az év: bebizonyosodott hogy a mennyiség nem pótolja a minőséget, a hatékonyság ugyanaz marad, mint régen, előtte: ennyi erővel lehetne agysebészeti vagy atomfizikusi bizottságokat létrehozni. A sportági szakszövetség átalakulás a jelek szerint elhasalt, mint dombitibi a tizenhatoson belül, nekifutott a közgyűlés ugye anno, oszt a sok pótlás miatt lepattant a MAFSZ, mint faltörő kos a fotocellás ajtóról (egyszerűbb lett volna újra beadni, de ehhez is új kgy kellene ugye). Persze mondhatjuk azt is, hogy folyamatban van, így elegánsabb. Az ismételt közgyűlés elmaradt, ahogy az is elmaradt, hogy októberben folytatás lesz bizonyos témákban. Nyilván nem kerül ki a dicsőségfalra ez, de hát ez van. Mondjuk mit is lehet várni, ha a tavalyi 2009-es költségvetésben sem egyezik mondjuk az adózás előtti eredmény kimutatása az auditált mérleg kontra részletes lebontásban?

Kibővült az elnökség immáron ötfősre, hogy idézzem "minőségi munka" folyjon, így most már annyi jogász és ügyvédjelölt van a pixisben, hogy nem lehet olyan tényállás :) amire ne legyen fajin és egzakt válasz/megoldás. Talán ennyien elegen lesznek arra, hogy a következő hullámban az új alapszabály ne sértse a egyesülési, sport, stb törvényeket, mert látva mivel dobták vissza önmagában is ciki ha ilyenekre hivatkozik a bíró...
Lett nemzetközi kapcsolat is, kár hogy oda nem jutottunk el, hogy legalább a döntőről legközöljenek egy twitter méretű üzenetet az EFAF/IFAF oldalán, persze ehhez nem csak az kellene, hogy fizetjük a tagdíjat meg elutazunk melegedni a taggyűlésekre. Ahogy néztem pl. a világrengető horvát bajnokságról is születtek cikkek, bemutatók ott (nyilván átvett anyagból), szóval nem lógna ki a hazai szerv, ha életjelet adna magáról, legalább tudatva azt hogy hello, itt is van ám bajnokság. Sőt, nem is csak 4 csapat húzza az ipart idehaza.
A kommunikációt hagyjuk ugye... Főleg hogy van aki hmmm anyagi "kompenzációt" is kap olyanért, hogy gondolom hírekkel lássa el a médiát: többek közt olyan fontos targetpiacon, mint a Sikeres Nők magazin vagy mi a rák. Ellenben látom az MTI-t, aki átvesz minden hírt, lásd legutóbb ezt a warezoldalas hirdetést, na ez még nem jött össze idehaza, hogy emailezgessünk egy kontaktlistának. Vagy ahogy a lengyelek teszik mondjuk. Sebaj, legalább itt is van, akinek van egy kis mellékese. Továbbra is az látszik, hogy elképzelés sincs arra, hogy hogyan lesz eladható és azt követően hogy lesz eladva ez a sport idehaza. Hamár eladás: a régi nóta, miszerint családbarát események és környezet mára oda degradálódott le, hogy élcsapatoknál is van állóhely sarki bozótos-hugyozós "toalettel" vagy van egy lepattant lelátó, szakadozó, omló ülőhelyekkel. Az a szükséges plusz, ami a semleges és fizető (!) népeket kihozná, hamár maga a játék képe (egyoldalú meccsek) nem köti le, annyira hiányzik, hogy nagyon nehéz lesz ezzel az "eszköztárral" kitörni a hasonló csodabogár sportok imidzséből.

De hagyjuk is, hogy mi nem változott és mi változott a kormánykeréknél: alapvetően jó lenne még mindig gratulálni mondjuk az alábbiaknak:
- Az év játékosa Offense
- Az év játékosa Defense

Stb, stb. Mondjuk igen ehhez statisztikák kellenek, ami továbbra sincs, sőt régen még volt, na amióta van ennek felelőse, meg kötelező azóta nem elérhető: ezzel továbbra is az a véleményem, hogy sikerült az amerikai focit idehaza megszabadítani a bal heréjétől, vagy a jobbtól kinek melyik szimpatikusabb. Fene tudja ki alkotott nagyot ebben az évben, vagy legalább volt-e év felnőtt/ifi játékosválasztása a csapatoknál Off/Def. szinten is, sok infó nincs a honlapokon erről, pedig azt hiszem egy ezer forintos kupa is örök élmény minden játékosnak még 20 év múlva is (már akiket láttam, hogy kaptak ilyet anno, nagyon büszkék voltak rá).

A "hírtelenség" és gyatra kommunikáció pedig elvezetett egy nagy számok törvénye alapján bármikor bekövetkezhető negatív eseményhez, amit bezzeg a szemét média felkap, igaz ha éves szinten 3 hír jut el hozzájuk, akkor ez 33%-os eredmény, ha 50 hírből 1 ilyen lenne az meg mondjuk 2%...
Mert idén amivel foglalkozott a hazai média az két dolog volt a döntő kapcsán:
  • egyrészt bejárta a netet Szalai Annamária villantása (aki hogy került oda és mi köze van a sporthoz?) a kezdőrúgáskor,
  • másrészt ugye a bolgár súlyemelőket megszégyenítő doppingvétség arány a maga 75%-ával.

Eddig 3 negatív dolog nem volt szerencsére a fociban:
- Doppingügyek
- Bíróverés
- Verekedés a lelátón

Ebből idén változott kettő, azaz az első kettő megtörtént, igaz utóbbi nem bajnokin, meg csak pofon(ok) voltak a "sértett" elmondása szerint, de kíváncsi leszek a következményeire (hacsak a T. Spori nem vert át aznap a történetével).
Szóval vissza a kokszhoz. Ha valamire emlékezni fognak az emberek 2010-el kapcsolatban az az, hogy koksztól volt hangos a döntő. 4 mintavételi próbálkozásból egy volt a tiszta, kettő megtagadva, egy bebukva. A WADA meg teszi a dolgát, publikál és ellenőriz. Rutinmunka, semmi meglepő nincs benne. Ha én dolgoznék ott én is inkább itt ellenőriznék pozitív esetet hajkurászva, mint mondjuk a sakkbajnokságon. Ezt a hírt már átvette mindenki az MTI-n keresztül, többet beszéltek arról, mint hogy a Wolves nullázta a Tigerst a döntőben, vagy hogy pl van már idehaza mondjuk junior bajnokság is. Mehetünk a levesbe, a többi koksz-sportnak elkönyvelt sport mellé, már ami a közvélemény tipizálását illeti: és ebből a jelenlegi kommunikációs hatékonyság nem fog kivezetni, kezdve ott, hogy a kézmosás már aznap ment, mikor megtörtént az aktus, miközben egy egyszerű rutineljárást hajtottak végre az ellenőrök.

Kezd szőrösödni a kiskamasz és zavarban vagyunk magunktól hogy a törvényi előírások közt is ilyen is szerepel: na jah, nem csak az van, hogy mehet fel a sisakos kép a Facebook-ra, hanem jönnek azok az előírások, amelyeket mint sportolók be kell tartani és túlmutatnak a jelenlegi hatékonytalan működésen, amelyben ameddig külsős szereplő nem lép be a maga legitim tevékenységével, addig ki lehet pipálni. Nyilván eljött egy választópont, amelynek értelmében ketté kell vágni az úgynevezett amatőr- inkább szabadidősfoci tevékenységet végző helyi kényszeregyesületeket és a komolyabb tétekért és eredményekért pályára lépő valódi sportcsapatokat.

De hogy a műtét sikerül-e úgy hogy a szikével levágják-e a lábat is, az remélhetőleg a napokban kiderül.

Nyilván emellett a csapatok játszottak egy jót (többet), remélhetőleg fejlődtek, erősödtek. Még azok is akik idén kimaradtak a rendszerből, ott is hátha túlélik ezt az évet, pedig el nagy volt a csend a kimaradó csapatoknál egészen októberig: hogy mi volt 9-10 hónapig, az nagyon partizánosan folyt náluk. Egyelőre új vidéki központok vannak születőben, az hogy ez mások hanyatlásának köszönhető, vagy tényleges erősödésnek, a következő években kiderül.


Te hogy értékeled a 2010-et?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése