2010. július 30., péntek

EB döntő az Eurosporton


Szombat este 19:30-től az Eurosport 2 adja az idei EB döntőt élőben, azt hiszem kihagyhatatlan, pláne amiatt is, hogy elég ritka holló nem csak az európai amerikai foci (micsoda képzavar nem?) a TV-ben, hanem maga az EB is vagy akár csak a válogatott meccseket nézzük.



Egyik oldalról nincs meglepetés, a házigazdák ott vannak, viszont a franciák nekem meglepetések.
Akinek nincs EUSP2-je az alábbi streamen tudja követni:
http://video.eurosport.de/eurosport-player


Addig bemelegítésnek nézzétek meg a bronzért küzdő finn válogatott videónaplóját, összesen 6 bejegyzés, szerintem érdemes.

http://vimeo.com/user2611215/videos/sort:date

Nem tudom van-e olyan, aki a franciáknak szurkol (bármiben is), de szóljon, ha van ilyen idehaza :)

2010. július 28., szerda

Vic Carucci




Ma este 6 és 7 óra között olvashatjátok és faggathatjátok Vic Carucci-t az NFL chat-jében.

http://chat.nfl.com/front/index/1029

2010. július 23., péntek

5 év után

Ma tisztújító közgyűlés van, aminek igazából még tétje is lehetne, de a helyzet az, hogy a "rulettasztal" körül a jelek szerint senki sem tett meg semmit, vagy csak a nullára.
Azaz úgy tűnik, tétnélküliség és változatlanság jellemzi a helyzetet, ami lehetne jó is, ha minden épülne és szépülne: ezt nem tisztem eldönteni, maximum privát véleményem van a dolgokról, amely vagy egybecseng másokéval, vagy nem. Ez pedig a szubjektivitás ereje.

Hogy nincs (publikus) jelölt az elnöki vagy alelnöki pozíciókra (a meglévők mellett), azt szomorúnak tartom: mindez jelentheti azt hogy:
- ad1: a szavazásban jogosult tagságot nem érdekli kik állnak a kormánynál
- ad2: a szavazásban jogosult tagság nem tud egy kompetens jelöltet alternatívaként állítani legalább egy megmérettetés erejéig, hogy minimum 2 elképzelést meghallgassanak a jövőt tekintve
- ad3: a szavazásban jogosult tagságnak nincs jövőképe olyan szempontból, mit is vár el a vezetőségtől
- ad4: az elért eredményekkel és tendenciákkal elégedett mindenki
- ad5: az ismertetett jövőkép reális és felöleli mindazt amit a tagság is elvár.

Nyilván vannak és lehetnek háttéralkuk, megegyezések a jövőt illetően, ez természetes dolog, nincs benne kivetnivaló: erre utalnak a lavinaszerű csereberélések a számos bizottságban meg mindenféle alibi tisztségekben. Új arcok, új emberek, a pakli meg van keverve, lehet hogy bekeverve, cél a régi mondás, miszerint a kutya ugat, a karaván halad. Ha azt nézzük hogy kell a stabilitás, ez jól is van.

Egy időszakot is zár a hazai sport, mégpedig az első 5 évet, így érdemesebb a dolgokat tendenciában, illetve változásokban nézni: honnan indult és hová jutott. Ne felejtsük mellette azt sem, hogy mi is volt az eredeti cél, abból mi valósult meg.

De a legfontosabb -véleményem szerint- tényező a prosperitás: abból a szempontból, hogy van-e a szépen hangzó mondatok és hangzatos tervek mögött olyan potenciál, ami hihető és ami megvalósítható. Azt szokták mondani hogy az elmélet halála a gyakorlat: minden elképzelés és terv annyit ér, amennyi megvalósul belőle. És itt nem csak a papíron történő kipipálásra gondolok, hanem arra, hogy adott cselekvés, elem szervesen és hasznosan beépül ebbe a gépezetbe, hatékonyabbá teszi a szervezetet, ismertebbé a focit vagy akár csak könnyebbé a napi rutint ami a feladatokat illeti.

Nézzünk pár trendet a teljesség igénye nélkül:

A "hőskor"
Az első bajnokságban 4 csapat indult, a Nagykanizsa azóta megszűnt, a Győr idén már nem indult a bajnokságban, a Debrecen alapjaira esett szét, ahonnan újra kezdhet mindent. Összességében a Farkasok maradtak meg a hazai vizeken, igaz itt az elmúlt évben voltak olyan zivataros momentumok, ami miatt szintén van ok arra, hogy a bundájukat nyalogassák. 2005 óta 5 év telt el.
A 2006-os második Bowl alatt 8 csapat lépett pályára, újfiúként csatlakozott az Eger, a Szolnok, a Zalaegerszeg és a Black Knights. Utóbbi azóta egyfajta főnixet játszva évről évre átalakult, jelenleg Titansként élve egy év után tudott újra mérkőzést nyerni. Közös ismertetőjel az ex-BK-nak az Egerrel és Szolnokkal a folyamatos létszámgond amelyet 5 év alatt sem sikerült megoldani. A negyedik újonc, a Zala idén szintén nem szerepelt a kiírásban...

Hol tart ma ez a kezdőnyolcas?

A nézőszám
Egy Wolves meccsre még nagyjából 600-700 ember volt kíváncsi, amúgy nagyságrendben 400-500 ember volt egy vidéki meccsen. A döntőt 1800 ember nézte végig. Akkor még mindenki azt hitte, ezek a nézőszámok csak a kezdet...

Hol tart ma ez a nézőszám?

Rendezések
Normális stadionok, rengeteg alternativ programmal (zenekar, emlékszem vurslira) olyan igazi hangulatfelelősökkel, akik igyekeztek a nagyérdeműt feltüzelni, szórakoztatni.

Hol tart ez ma? A fővárosban továbbra sincs stabilan megoldott pályalehetőség, az eltelt időszakban nem sikerült egy kimondottan amerikai futball pályát létrehozni. Egyre több vidéki csapat nem képes hazai rendezést megoldani otthoni környezetben, emiatt vidéki kisfalusi libalegelős megoldások jönnek szóba. A meccsrendezéshez tartozó körítések leestek az alapszintre: egy speaker+egy hangosító kombinációra, ha van helyi cheerke csapat, akkor szünetben van egy 5 perces bemutató. Egyre több mérkőzés van megtartva olyan edzőpálya környezetben, ahol külön fakultatív program az árnyék vagy ülőhely keresése.

Statisztikák, adatok
Az elején is döcögött, de legalább volt. A mai napig vissza lehet olvasni a neten (is!) az első évek meccseinek statisztikáit, ki mit alkotott, hogy alakultak a mérkőzések.

Meg tudod mondani ki az all-time legtöbbet futott RB Magyaroszágon? Ki passzolta a legtöbb yardot és ki futotta a legtöbb TD-t? Ki lépte át a 10,000 yardos álomhatárt? Kötelező a programhasználat, van biztos, van minden csak egy dolog nincs: értelme.
Amennyiben ha a statisztika elengedhetetlen velejárója a focinak, miért hagyjuk hogy egy meghatározó elemet kidobjunk az ablakon?


Média, ismertség
Volt a Sport1, majd ugye jött a Sporklubos Sas András féle förmedvény. Utóbbi szerencsére valamikor vasárnap/szombat hajnalban, hogy ne legyen látható. A Bowl-ok még valamennyire reklámozva voltak.

Nincs ismertség, a csapatok egyéni szocproblémája minden. A sportág azt az ingerküszöböt sem viszi át jelenleg, hogy a kimondottan sporttal foglalkozó hírportálok, újságok legalább egy poszt erejéig beszámoljanak arról, hogy elindult a bajnokság. A televíziós megjelenés teljesen megszűnt, a legtöbb ami ehhez kapcsolható, az annyi, hogy téli-őszi NFL meccsek alatt néha említésre kerül a hazai foci a Faragó-Kovács duótól. Érdemes rákeresni mindenkinek az amerikai futball kifejezésre Nemzeti Sport oldalán és megnézni mikori az utolsó hír.
Úgy tűnik totál nincs akár hírértéke sem egy idén már hatodik évébe lépett sportnak.

Erősorrend, kiegyensúlyozottság
Kezdetben vala a Sharks-Wolves-Gladiators trió, alapban ugye arról szólt a bajnokság, hogy ki játszik döntőt a Farkasokkal, ha épp adott évben indultak.

Mi van jelenleg? A debrecenieket felváltotta a Cowboys, tulajdonképpen itt vége is az izgalmaknak. A Tigers követi őket messziről integetve, majd jön egy hosszabb szünet, ahol van a derékhad. A 2-3 diviziót tekintve ha adott évben levesszük az újoncokat és a tartalékcsapatokat, akkor van egy nagy halmaz, aki a részvétel a fontos elveknek engedve indul a bajnokságban. Kinek van itt lehetősége behozni az élmezőnyt? Sikerült valakinek ez az elmúlt 5 évben, felnőtt szakmailag vagy csapatilag hozzájuk? És ami a legfontosabb: van erre reális sansza bármelyik alakulatnak is?

Szponzorok, merchandise
Volt anno egy emlékmez a második döntőn, majd indult ugye a pólóbiznisz meg egy központi értékesítés is. Ezek felszívódtak a kelő nap sugarával, gyaníthatóan nem működtek.

Mi van most? Nem is kell megnézni a Top100 hazai nagyvállalatot, hogy ki támogat, mivel nincs támogató. Ott sincs értéke vagy nem lett értékként eladva a sport. Van egyéb támogató aki barterben támogat ugye vagy lehet másképp is, de ez sem publikált. Tömören hat év alatt senki sem kapott étvágyat arra, hogy lásson bármi fantáziát is ebben a sportban.

Utánpótlás
Nyilván ez a kezdeti években nem volt fókuszban, de hosszabb távra tervező csapatok már a kezdetektől hangsúlyt fektettek rá: ugye belőlük lesz a cserebogár (rossz nyelvek szerint a tagdíjfizető).

Van egy junior bajnokság, ami nyilván a jövő záloga lehetne. Ennek ellenére még idén is vegyescsapatok, összevont rosterek jellemzik az idei nevezéseket, tudatos építésnek csak néhány csapatnál van nyoma. Ugye emlékszünk arra, hogy volt csapat, aki nem tudott indulni a következő évben adott divizióban, mert nem volt ilyen alakulata... Az is megérne egy misét, hogy mekkora ez a létszám csapatonként, aki a jövőt jelentené a számukra: ugye a lemorzsolódás elég nagy így nem kell hozzá agysebész diploma, hogy egy 10-15 fős ifikeretből mennyi marad meg a nagycsapatnak hosszabb távra...


A sor végtelen, nem is szeretnék végigmenni rajta. Furcsának tartom azt, hogy új bizottságokat és új bizottsági tagokat tisztújítás előtt egy hónappal neveznek ki, nem beszélve arról hogy szezon közben, ez is azt mutatja, hogy változás nem lesz. Biztos lesznek szép tervek, hogy hol tartunk majd 5 év múlva a következő ciklus végén és akkor is be lehet majd nyújtani egy éves szakmai tervet az adott évad közepén...

Még valami ami nagyon fontos: sok dolog esetében elhangzik, hogy nincs rá ember, nincs rá forrás, stb. Ez érthető, de a fő kérdés az hogy ez önmagától mitől fog változni? Mitől lesz esetleg a következő 5 évben erre ember, vagy mitől lesz erre forrás? Mitől oldódna meg valami, még ha ismert is a probléma gyökere, ha eddig nem oldódott meg? Vagy van rá újabb 5 év, ami alatt még Pató Pál is megcsinálja?

Lehet emlegetni azt hogy hogy szakszövetség és vuduzni hasonló fétisekkel, mint pályázatok meg új források, a kérdés az hogy mi ebből a délibáb és delirium és mi amit valójában el lehet érni. Pályázni -tudom közhely- csak pályázatokkal lehet, amit viszont csak hozzáértő ember tud elkészíteni. Az utóbbi években egy egyszerű bajnoki kiírás vagy akár egy adott évadra történő nevezés (alaki forma) is komoly gondokat okozott, nem beszélve arról hogy ki ért ehhez az amúgy létszámhiányos háttérben.
Másrészt a scoring rendszerek és egyéb kitételek miatt erős hendikeppel indul az amerikai foci a legtöbb esetben: ugye nem vagyunk olimpiai sport pl. Hiába lesz várhatóan több forrás a sportra mostantól ezeket az olimpiai sportok fogják felszívni, ha másért nem azért, mert 2 év múlva olimpia lesz Londonban: igen akár a trambulin elnevezésű valami is jobb eséllyel indul emiatt mint mi.
Persze lehet összegeket nyerni, amely valahol majd elfolyik a működtetés során, igaz jó eséllyel az összeg mérete sem oldana meg bármit sem ami az összes csapat életét könyebbé teszi: amíg nem transzparens a működés, addig az ilyen beérkező összegek az eseményhorizont mögött eltűnnek a fekete lyukban.

Hamár pénzügyek, bevallom engem nem érdekel a dolog. Az a kb 20 tag befizeti a havi díjat amivel nagyjából havi 600-700k forrást/keretet ad a központi vezetésnek a gazdálkodásra. Ez nem egy nagy összeg, de tegyük hozzá, hogy ki tudja van-e egyéb valós szponzori bevétele a sportágnak, vagy ennyiből kell megoldani mindent. Ha csak ennyi van, akkor is elgondolkodtató a tény miszerint a hatodik bajnokságban ennyiből tengődik egy szövetség és nem sikerült még eladnia magát.
Emellett nagyon érdekes kérdés lesz ebben az évben (vagy jövőre) , hogy ha a szövetség elbukja a Mosolygó-féle munkaügyi pert, akkor ki fogja fizetni a révészt? Csak számoljunk annyiban, hogy minimálbér mondjuk 50k, ez 5 évre vetítve 3M Ft + kamatok + egyéb amit egy jó ügyvéd ide besrófol még.
És akkor még nem került szóba a munkaügyi felügyelet vagy ami a legfontosabb: a felelősség kérdése.

Más sportágban is új szelek fújnak mostantól ott igaz a népszerűsége folytán már nem volt tovább hova rohadni. Itt nem tudom mennyi idő kell ahhoz hogy a mostani-, minden értelemben zuhanó trendhez képest egy gyökeres fordulat álljon be, és visszajusson arra a pályára a hazai amerikai futball, amelyen a kezdetekben is akart haladni.

Gondolom az összes csapat felelős vezetője ott lesz a mai közgyűlésen, ahol választanak és elfogadnak terveket, javaslatokat. Ezek alapvetően befolyásolni fogják a következő 5 év lehetőségeit és eredményeit.

Sok erőt és sok sikert kívánok nekik a felelősségteljes szavazáshoz! Mert ahogy a vers is mondja:

"Vétkesek közt cinkos, aki néma"

2010. július 17., szombat

Kicsengetés

Mielőtt kicsengetnek a nyári szünetre, desszertként 2 meccsen dorbézolhat, aki épp nem azzal van elfoglalva, hogy hogyan élje túl a hőséget vagy a szúnyogokat :)

Szombat


Veszprém - Jászberény



Egy sansz elment a hazaiaknak, igaz az legalább egy fordulatos meccs volt, bár nehéz ügy, amikor irányító nélkül kell meccset nyerni. Azt hiszem ez bizonyos szint alatt nem is lehet. Mindenesetre a mai meccs megint nyerhető a hazaiaknak az idei meglepetéscsapat ellen, bár nem hiszem hogy túl sok pont vagy túl magas színvonal várható. Ennek ellenére izgalmas lehet, ha a Tüzek rádöbbennek arra, hogy egyre fogynak a verhető ellenfelek. A hírek alapján a Rozsomákok tartalékosan érkeznek, ami javítja a hazai esélyeket, de ha csak futások lesznek, akkor könnyen megfogható a Veszprém is. Mindenesetre ennek a meccsnek van tétje

Veszprém, 15:00, belépő ára ismeretlen


Vasárnap

Nyíregyháza - Szolnok

Nem kétséges történet azt hiszem. A legnagyobb izgalmat az éjszaka érkező hidegfront okozhatja, amennyiben zivatarok is kísérik. Ha a Tigrisek Malackaként tekintenek a Katonákra, akkor passzokkal simán szétlőhetik a teljes zöld alakulatot, azt is el tudom képzelni, hogy egy újabb sok-nulla eredmény lesz a vége. Ha Malacka felszívja magát, akkor kiteheti a Tilos az Á táblát, és kisebb zakóval mehetnek vissza a Százholdas Pagonyba. Rangadónak nevezni ezt az összecsapást olyan, mint szórakoztató műsornak hívni Fásy Ádám Mulatóját, de hát kell neki valamilyen jelző, még ha ez nem is szerencsés.
Ez a meccs is Nagykállón kerül megrendezésre a szokott kezdési idővel, jegyárakról szokás szerint nincs információ.

Szerinted mi üti meg itthon a rangadó szintet?

2010. július 9., péntek

Nyári forduló

A hétvégi menüben ezúttal 3 meccs kap szerepet, köztük egy korábban elmaradt igazi kiesési rangadó is. Feltéve hogy egy jelenleg is ismeretlen jövő évi bajnokságban lesz divizió egy, ami valljuk be hogy felettébb mulatságos 2010 júliusában, hogy igazából nem lehet tudni, hogy mi is a tétje ennek a kiesési rangadónak: zuhanhat-e valaki mondjuk két osztály is akár vagy nem.

Szombat

Veszprém - Titans

A legnagyobb értéke (?) ennek az összecsapásnak lesz, mivel egyszerű a képlet: aki nyer, az bennmaradt. Ez a kérdés már korábban is eldőlt volna, ha akkor a veszprémiek pályája nem épp egy Hanyi Istók rezervátum képét nyújtotta volna a nagy esőzések idején. Mindkét csapatra ráférne a siker, de ha csak sok pontot szereznek már az is előrelépés: a hazaiak 2 meccs alatt összesen 9 pontot tudtak összekaparni 8 negyed alatt, a vendégek 42-t 16 negyed alatt. Azaz a hazai átlag negyedenként 1 pont, a titáni mutató pedig kicsit kevesebb mint 3.
Emiatt nagy ponteső nem várható, igaz a Titans javára szól az, hogy a Cowboys ellen legutóbb 13-ra is képesek voltak, ami az előző bajnokság 0 pontjához képest csak megmozdult valami. Vélhetően a futójátékok fognak dominálni, de ha fogadni kellene, akkor passzok döntik el a meccset: szvsz a CB-k rutinján sok fog múlni

Veszprém, Schönherz sportpálya, semmi infó a belépő áráról.

Debrecen - Rebels



A lázadók ezúttal nem fognak pulykakakast venni, mivel a hazai meccs a Debrecenhez közeli Mikepércsen kerül ezúttal is megrendezésre. Hol vannak azok a szép régi Nagyerdei idők? Remélem visszatérnek egyszer. Ahogy a Gladiators is képes újra felnőni és nem marad egy vegetáló állapotban. Nem esélyesek, azt hiszem a kérdés csak annyi, mennyire tudnak felpörögni a vendégek egy kötelezően behúzandó mérkőzésre. Igaz egy jó meccshez kellene egy potens hazai támadószekció is, amelynek nem lesz könnyű dolga a vendégek védelme ellen (átlag 10 kapott pont / meccs).

Mikepércs, sportpálya, semmi infó a belépő áráról.


Vasárnap
Bulldogs - Dunaújváros



Budapesti meccs, egy jó vendégcsapat ellen, igazából kiindulva az eddigiekből, a hazaiaknak marad továbbra is a tapasztalatszerzés fókuszban és ha a gorillák nem játszanak fényesen, akkor egy szoros, de kevés pontos meccs is lehet belőle. A Bulldogsnak szintén ott a cél, miszerint ha behúzzák a mérkőzést, a bennmaradás teljesítve, viszont a vendégeknek nyerni kell ahhoz, hogy a rájátszás ne ússzon el. A fizikai fölény újvárosi oldalon, gyanítom hogy a vezetőedző legalább így szeretne ott lenni a final four-ban, így adott a motiváció arra, hogy bedarálják az újpestieket.
A mérkőzés maga egy újabb jótékonysági összecsapás lesz az árvízkárosultak részére, szép összefogás a Vöröskereszttel.
Belépő: 500 Ft

2010. július 7., szerda

Madarat tolláról

Szóba került itt nem rég pár dolog:

- Lengyelország
- Szakmai terv
- Közelgő közgyűlés


Hogy hogyan vannak itt kapcsolatok, azt a kedves olvasó fantáziájára bízom. Már csak azért, mert amikor az alábbi interjút készítettem Jedrzej Staszewski-vel, a lengyel szövetség Comissioner-ével, nekem sok minden eszembe jutott.

1.Ha értékelni kellene a kezdetektől a mai napig eltelt időszakot, mit gondolsz, mit tartanátok a legnagyobb eredmények? Hol vannak a legnagyobb fejlődések?

Azt hiszem a legnagyobb eredmény az, hogy sikerült egy igen magas játékszínvonalat meghonosítani a liga mérkőzésein. Emellett nagyon nagy eredmény az is, hogy évről évre dinamikusan nő a nézőszám. A vezetési oldalt tekintve a legnagyobb sikernek az állandóságot, a következetességet emelném ki, amelyhez a média is könnyen tud alkalmazkodni és használni.


2. Említetted, hogy folyamatosan emberhiánnyal küzdötök a napi munkát illetően: ebben a cipőben jár Magyarország is. Mégis, hogy kezelitek ezeket a problémákat?

Szerencsére sikerült találni pár embert, akik folyamatosan ellátják a liga sajtóreferensi feladatait: beleértve a meccsek statisztikáit (minden ligaszinten), emellett a központban dolgozó pár ember nagyon aktív. Emellett hirdettünk és hirdetünk a szövetségi oldalon is mindenféle jellegű munkákra, igaz a jelentkezési arány alacsony, de minden kéz számít.


3. Hogy épül fel a szövetségetek? Bizottsági alapon működik vagy más modell szerint? Mennyi aktív embert tudtok bevonni a mindennapi szervezeti munkába?

Van néhány bizottság, mint a Bírói, Sajtó, stb, akik bizonyos speciális feladatok kezelésére alakultak. A pontos aktív embermennyiséget nehéz megmondani, de kevesebb mint 10 ember az, aki igazán sok időt és energiát áldoz a ligaügyek intézésére.


4. Hogyan toboroztok a bírói karba? Nálatok is hiány van zebrákból?

Sokat küzdöttünk az első 4 évben e témában, de idén már mindenképp stabil és kielégítő a rendelkezésre álló bírók száma. De ahogy ti is tudjátok, bíróból soha sincs elég: ez mindenhol probléma, bármennyien is legyenek. Sajátos probléma mondjuk Magyarországhoz képest, hogy adott esetben a távolság akár 650 km is tud lenni egy utazás két csapat (és bírók) között.


5. Hogy kezelitek az ifiket? Mennyire fajsúlyos kérdés az utánpótlás? Hogy kezdtétek el megszervezni a flag foci bajnokságot és mennyire vált be?

A flag foci sajnos nem váltotta be eddig a reményeket. Jelenleg a legsikeresebb ilyen jellegű programot egy külsős cég futtatja Wroclaw-ban Superbol néven. Részletek a honlapjukon: http://www.superflagbol.pl/superflagbol.com/Strona_Glowna.html


6. Hatalmas mennyiségű médiapartneretek van. Hogy sikerült erre szert tenni? Magyarországon a tévécsatornák pénzt kérnek a közvetítésért, mi a helyzet ez ügyben Lengyelországban? Mit javasolsz esetleg?

Még sohasem volt ligameccs a televízióban eddig. Ugyanis nem hiszem, hogy a lengyel foci kész lenne erre bármilyen aspektusból is, beleértve a ligadöntőt is. Ennek ellenére nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ezt a készültségi állapotot elérjük és media/piacképesek legyünk. Azt hiszem, egyetlen esélyünk lesz erre: ha ezt nem tudjuk venni sikerrel akkor, az ajtók be fognak záródni előttünk: így arra készülünk, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel a nézők felé akkor, amikor eljön az ideje.

A csapatoknak számos egyéni médiapartnere van. Nagyon biztos vagyok abban, hogy a szövetség médiaaktivitása kiemelkedően segít a csapatoknak (pl. sajtónyilatkozatok, beharangozók küldése MINDEN helyi és országos médiának MINDEN meccs előtt ÉS után).


7. Mit gondolsz, mi az amerikai futbal népszerűségének a kulcsa? Mitől lehet népszerű és jól ismert?

A kulcs a következetesség és az állandóság a fejlesztési tevékenységekben/ lépésekben. Ez az egyetlen járható út.


8. Mit gondol a a szövetségetek az helyi online oldalakról: fórumokról, blogokról, stb? Támogatjátok őket, illetve figyelemmel kíséritek azt ott felvetődő kérdéseket és aktualitásokat? Tegyük fel, hogy egy képzelt szövetségben a képzelt szövetség büntetné a játékosait, ha az ellentétes a hivatalos véleménnyel vagy személyeskedést is tartalmaz.

Az az igazság nem nagyon van időnk fórumokat, blogokat olvasni. Másik oldalról mi sohasem mulasztunk megválaszolni egyetlen emailt sem. A kezdetek óta arra törekszünk, hogy figyelmesen hallgassunk minden új (kívülről jövő) ötletre, és igyekszünk megvalósítani őket, amennyiben előreviszik a dolgainkat. Nálunk is van az a szabály, hogy bárki aki tagja a ligának (edző, játékos, tulajdonos) megbüntethető, ha nyilvános oldalon valami sértőt kommunikál. Nyilván ez fórumokon nem nagyon kivitelezhető, mivel az azonosítás nehéz.


9. Mi a következő 5 évre a tervetek? Hol fog tartani a lengyel foci?

Profizmus. Befektetők közvetítése a klubokhoz akik NEM szponzorként jelentkeznek: itt meg kell jegyezni, hogy csak azon klubok részére, akik képesek is ezeket az értékeket és elvárásokat kezelni. Jelenleg 3 olyan csapat van a ligában, ahol már működnek befektetők (nem szponzorok!): The Crew Wrocław, Warsaw Eagles, Bielawa Owls. És ez csak a kezdet, több csapat fog erre az útra lépni! Emellett a következő évek fontos célja az átlagos nézőszám folyamatos emelése, valamint a játék csak minőségi stadionokban történjen/történhessen.


10. Különböző regionális ligák futnak Európában. Mit gondolsz egy kicsit történelmi alapokon szerveződő ligáról mondjuk lengyel, cseh, szlovák, magyar, stb csapatokkal?

Szenzációs lenne. A legnagyobb kérdés – egy ilyen jellegű projekt szponzorálása mellett- az, hogy hogyan lehetne a helyi bajnokságok menetrendjét összeegyeztetni ezzel a ligával annak érdekében, hogy megvalósuljon. :-)


11. Mikor fog megalakulni a lengyel válogatott? Mit gondolsz, ki lesz az első ellenfeletek nagy valószínűséggel? :-)

Nehéz kérdés. Ez egy olyan feladat, amelyet jobban szeretnénk elindítani mihamarább, habár a feltételei még nem adottak. Pár éve már sikeresen elindult a Junior válogatottunk. Már fel is ajánlottuk a MAFSZ-nak, hogy a két válogatott mérkőzzön meg idén. De azt is tudom, hogy ti (Magyarország) csak jövőre indítja a junior válogatott programot, így lehet hogy jövőre ? :-)



Zárszónak egy Seneca idézet:


"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."


2010. július 6., kedd

2010. július 3., szombat

Júliusi menü

Július rövidke sorozat lesz, köszönhetően a nyárnak.
Ennek ellenére sok minden fontos változás történhet, mivel a hónapban ezúttal nem rendkívüli, hanem "standard" közgyűlése lesz a hazai amerikaifutball szövetségnek, ahol tisztújítás is történik.

Nem mintha lennének illúzióim, de ahogy a klisé is tartja, nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés.

Visszatérve a meccsekre, összesen 7 összecsapást láthatunk, köztük a korábban elmaradt veszprémi Titans fellépést.

07.03. Jászberény - Eger (D1) 12:8
07.03. Titans - Cowboys (D1) 13:53
07.10. Veszprém - Titans (D1)
07.10. Debrecen - Rebels (D1)
07.11. Bulldogs - Dunaújváros (D1)
07.17. Veszprém - Jászberény (D1)
07.18. Nyíregyháza - Szolnok (D1)

Nehéz kiemelni meccset, talán a korábban is említett mérkőzés lehet a hónap meccse: ahogy írtam, egy győzelemmel valaki be tudja biztosítani a bentmaradást. Jó meccs lehet még a mai Rozsomák is a Hősök ellen, bár a tétnélküliség ki tudja merre viszi el küzdelmet: ugyanez igaz a veszprémiek másik hazai meccsükre, ahol talán ők jobban lesznek motiválva a győzelemre (főleg ha esetleg a Titans behúzná a mai derbyt).

A hónap közepétől pedig egy bő lére eresztett nyári szünet, van mit pihenni, jöhetnek az edzőtáborok meg a nyaralások.


Hétvégére visszatérve:

Jászberény - Eger



Mindkét csapat bent marad a tutiban most már, innentől jó esetben egy igazi örömfoci is jöhet, jó meccsel. Mindketten győztek a hasonló kaliberű csapatok ellen, ez inkább az újonc hazaiaknál elismerendő, bár tegyük hozzá, hogy az Eger esetében is a létszámgondok ellenére megsüvegelendő a teljesítmény. Talán a mérkőzés köré szervezett jótékonysági akció is erre fogja terelni a dolgokat.
Kezdés: 15:00, Belépés díjtalan

Titans - Cowboys



Ha a bukmékerek foglalkoznának a hazai focival, valószínűleg a Titans oddsai 100 körül lennének. Most hogy kiesett a Cowboys a nemzetközi kupából, marad a hazai teríték, nem valószínű hogy a narancsok nagyon megizzasztanák őket. Volt itt egy korábbi plakátterv, amely a bevált csöccsel/pinával mindent el lehet adni, de a végére csak nem ez lett a hivatalos figyelemfelkeltő. Pedig ahhoz jó szlogeneket is ki lehetett volna találni, mint pl. a Csöcs lesz! vagy hasonlók, a végső koncepció elment egy 300-Leonidas feeling felé, háttérben egy falanxharcossal, aki rokona lehet a debreceniek logóemberének.



A mérkőzésen igazi amcsi hangulat vár mindenkit (igen így) és lesz csillagozottan "minden jó", hogy ez mit jelent, az a helyszínen derülhet ki, -lehet hogy csöcsöket.
A titokra egy ezresért derülhet fény, narancssárgában van 30% kedvezményünk a belépőből.

Mi volt a minden jó* ?

2010. július 2., péntek

Minusz kettő

Nézem, hogy 2 szervezet kilépett a Köztársaságból, izé Szövetségből.

A Nagykanizsa, illetve a Szeged.

Sajnálom mindkettőt nagyon, igaz különböző okokból.
A Demons esetében az a helyzet, hogy a kezdetek óta ott voltak, az első bajnokságtól a tavalyi meccsekig. Ezzel egy alapítócsapat szűnt meg (?).
Szeged esetében egy nagyon erős központ lehetne a napfény városa, bár -bocsánat a szóviccért- lehet hogy nem a denevéreknek találták ki a napfényt. Utóbbi esetben remélem csak nem HÖOK-os szervezés lesz belőle, emiatt a váltás.

Valaki valamit tud? Hajrá Szeged és Kanizsa.