2011. március 28., hétfő

Első osztály 2011

Egyszer fent, máskor lent lehetne a szlogenje az úgynevezett első osztálynak idehaza. Ha másért nem, de azért mindenképp mert idén a MAFSZ primus inter pares logikája alapján az eddigi top besorolást lecserélte egy játék határok (és verseny) nélkül szabályozás, azaz a legfelsőbb osztályt felváltotta egy még felsőbb osztály, amelybe bekerülni nem az előző szezonban elért eredmények alapján lehetett (és valószínűsíthető hogy majd lehet), hanem egy ismeretlen, titkos hátsóajtós megbeszélések által körvonalazott feltételrendszernek való megfelelés.


Ennek csak annyi lett a következménye, hogy a 2011-es évben lezajló divizió egynek tulajdonképpen csak az a kérdése, hogy ki fog kiesni, plusz ki fog osztályzót játszani (utóbbi feltételes módban persze, miért is lenne kötelező a megmérettetés). A felfelé szárnyalás pedig marad a már bohócligába (magyar simafoci) is tapasztalt keringő, amikor a feljutásra jogosult csapat nem él a jogával, vagy az utolsó körökben inkább zakózik annyit, hogy nehogy fel kelljen jutnia egy szintet vagy elegánsan mond egy köszi de nem-et.


Mivel a Győr tavaly tulajdonképpen hibernálva volt, így csak két pesti csapat esett ki a korábbi legerősebb osztályból, viszont lett 2 feljutó (Miskolc, Dél-Alföld), akikkel véleményem szerint jobb -tömörebb- lett a teljes mezőny, mivel nem lógnak ki "lefelé" a csapatok közül, tekintve hogy 2 csapat híjján igen homogén a mezőny. A 2 csapat -a Tigers meg a Rebels- kilóg a mezőnyből, a felkínált lehetőséggel nem éltek, mármint hogy a HFL-nek nevezett torzóban folytassák a vitézkedést, hanem maradtak inkább a többiekkel annak ellenére, hogy a rájátszásban méltó ellenfelei voltak a másik kettő pesti csapatnak (pontosabban az elődöntőkben).


Így össze is jött egy 11 fős szereplőgárda, amely még mindig sok szerintem, ennyi csapat alkalmatlan arra, hogy akár középtávon is minőséget tudjon csempészni a hazai futballba (ha másképp nézzük, alig van különbség a körülmények között a legalsó szint és ez a "középszint" között, sok "aligvagyunk" csapattal, bizonytalan jövőképpel, napról napra való éléssel, instabil pénzügyi háttérrel, stb). Még mindig nagy ez a deréktáji úszógumi, és az a pár tízezer forintnyi különbség annyira nem basz oda már senkinek sem, hogy a 20-30 fős valós (!) rosterrel, valódi edzők nélkül is akár ne akarjon ebben a csoportban játszani, mivel a követelményrendszer nem épít fel egyre szigorodóbb (és következetesen számon is kért) megfelelési kritériumokat. Azaz marad a régi jó magyar mentalitás, miszerint nekünk minden jár, és nem ki van érdemelve.


Emiatt is van egy részben az a hiány, ami miatt nem tud presztízst felépíteni egy magasabb divizió, ahová érdem (és sok sok munka) bekerülni, nem pedig az a szemlélet uralkodik, hogy az nekünk jár, ja csak utazni kell 250 km-t egy meccsre, de hát wazze arra nekünk nincs pénzünk.


Mint a nemesi kutyabőrök, van ez az előjog lebegtetve, amely oda tud vezetni hogy egy hatmérkőzéses alapszakaszon elég egy meccset megnyerni egy másik stagnáló/éberkómás csapat ellen és akár öt nagyon nagy zakó birtokában is újra el lehet lavírozni ebben az osztályban jövőre, mintha mi sem történt volna. A tendencia pedig az, hogy a szabályok változása még rá is erősít erre az állapotra azzal, hogy valaki(k) egy betépett/lázálmos éjszaka után az azonos pontszám esetén a kevesebb kapott pontot díjazzák (magyarán egy 3-0-ás eredmény jobb mindenkinek, mint egy 35-32), valamint a pontkülönbségek (gyk. csak 35 pontig számít, utána már csak Lenin elvtársnak és a pártnak ajánljuk fel a többi pontot) maximalizálása is bebetonozta ezt a furcsa állapotot.


Az idei szereposztás:


Békéscsaba Raptors


Budapest Titans


Dunaújváros Gorillaz


Eger Heroes


Jászberény Wolverines


Miskolc Steelers


Nyíregyháza Tigers


Szolnok Soldiers


Újbuda Rebels


Veszprém Wildfires


Zala Predators


Kvázi három újonc idén, mivel a 2 feljutó mellett a Zala is back in business az ominózus tavalyi papírosdinak köszönhetően kívül került a kerítésen 2010-ben, pedig lett volna helyük a csapatuknak abban a szezonban is. Emellett a legfurcsább konstelláció előre borítékolhatóan a Gorillaz együttese lesz, amely mint valami észak-közép dunántúli egyesített focihaknibrigád fog pályára lépni győri-szombathelyi-kitudjaméghonnan kölcsönjátékosokkal és támogatással. Ezzel pont az a helyzet fog kialakulni, hogy bármire is lesz képes a csapat, sosem fogják elhinni azt, hogy ezt nem mások miatt érdemelte ki a csapat, hanem a "hazai" gárdának van benne oroszlánszerepe. További unikum a történetben, hogy egy esetleges jó szereplés esetén gyaníthatóan nem akarnak feljebb jutni az osztályok között, amellyel újra oda lyukadunk ki, hogy ennek a csoportnak a legnagyobb hibája az, hogy csak lefelé kompatibilis, felfelé nem.


Az erősorrend szerintem idén sem fog változni, a két tavalyi rájátszásos csapat újra elmenetel a végéig, talán az Újvárosiak cápafogas kabalaállatkái bevuduzhatják a csapatot a döntőbe (rájátszásba mindenképp ott a helyük), negyediknek pedig a Miskolcot várom. Igen, azt hiszem újonc ide vagy oda, szerintem az a tudatos csapatépítés, ami ott folyik, idén már kezd eredményeket hozni, az új mesternek is van miből dolgoznia, ha a minden héten háborút egyszerű anyagháborúnak fogjuk fel, akkor is ott lenne a helyük.


Sokkal érdekesebb kérdés a páternoszter lefelé szálló ága, amelyre sok aspiráns lesz idén. Először is kiváncsi vagyok, lesz-e olyan régi motoros, aki a szervezetek "töréspontjához" híven, eléri azt az elfáradást, amely következtében 5-7 év létezés után bedobja a törülközőt valamikor menet közben és rájön arra, hogy jó neki a legalsóbb osztály. Van pár aspiráns erre, az alapszakaszi 6 meccs ki fogja deríteni, mennyi erő van a csapatok hátterében és valóban jól lettek-e felmérve a pénzügyi lehetőségek is. Ha mindenki túléli, akkor is lesz tolongás a kiesés elkerüléséért, illetve bennmaradási osztályozó kihagyásáért. Azt hiszem a kiesés leginkább az Egert, a Békéscsaba-t és a Zala-t fenyegeti, utóbbit leginkább azért, mert elég húzós sorsolást kapott.

Az utolsó két helyre aspiráns lehet még a Szolnok, a Veszprém és a Titans, nekik igazából több olyan meccsük van, amelyből elég lehet egyet behúzni (főleg a szépen szólva kiesési rangadónak hívható meccsekből) és nagy lépést lehet tenni a bennmaradás felé.


Négypontos meccsek:


Eger: vs Raptors (elbukva), vs Soldiers


Békéscsaba: vs Heroes (behúzva), vs Soldiers (behúzva), 2/2


Zala: vs Soldiers (elbukva), vs Titans, vs Wildfires


Szolnok: vs Predators (behúzva), vs Raptors (elbukva), vs Heroes


Veszprém: vs Titans (elbukva), vs Predators


Titans: vs Wildfires (behúzva), vs Predators


Felfelé tekintve itt is lesz Wild Card és rájátszás, lehetne számolgatni kinek kin keresztül vezet az útja, de sok értelmét nem látom, mivel ez az út nem vezet sehová az átvett érmeken kívül jelenleg. Onnantól gondolom újra lépj be a Start mezőre játék van és ha akarsz csatlakozz a HFL-hez (amelyről még így március végén se lehet tudni, hogy eszik-e vagy isszák, illetve hány fősre lesz terítve az asztal).


Summa summarum még mindig a helyét keresi ez a divizió idén is, pedig 2011 van, eltelt 6 év, és még mindig nem lehet tudni Pistikéről (?), hogy fiú lesz-e vagy lány. Annak fényében pedig, hogy ez a legnagyobb létszámú csoport, nagyon ideje lenne eldönteni a divizió egy szerepét hosszú távra, amelyet nem kellene rángatni évente/kétévente, mint Spejbl-t és Hurvinyeket a képernyőn.

2 megjegyzés: