2011. március 11., péntek

Másodosztály 2011

A hétvégén csak elrajtol idén a szezon, idehaza igazából nem is fenyeget blackout, mint a nagyoknál, maximum évek óta más értelemben van blackout, de azt legalább lehet magyarázni. Mint a vak lovat, ami bátor, jelen esetben olyan faszák vagyunk, hogy mi önfenntartóak vagyunk -igaz kerül amibe kerül.

2011 legalja -a szó pozitív értelmében persze- maradt a divizió kettő, nem lett hármas, hanem a Hungarian F(Ph)antom League felült valami olimpuszi ködbe, amelyről majd lehull a lepel, nyilván ha már a gerendát lefaragták fogpiszkáló méretre, ahogy a régi székely vicc tartja.

Kezdjük tehát a kettesekkel, szép népes létszám lett, 10 fővel, 5 alapszakaszi meccsel. Hogy ne legyen egyszerű, indulhat a figurázás, be lett vezetve egy egyfajta Wild Card rendszer is, mivel az első kettő automatikusan ott van az elődöntőben, a 3-6. csapat meg még játszik egy meccset hogy ki egészítse ki a négyest (3. vs 6. és 4. vs 5.)
Március közepétől egészen július közepéig lehet menetelni, tehát összesen 4 hónap kell ahhoz, hogy valaki eljusson az idén épp Duna Bowl-nak keresztelt bajnokságnak. A végén egy maradhat, azaz egy csapat feljut, és a "döntőt" bukó csapat játszhat egy osztályozót a feljutásért (gyakorlatilag az utolsó előttivel).
Hacsak nem lesz megint a szokásos szappanopera menet a visszalépésekkel, nem kiállásokkal, stb. Mondjuk ilyen szempontból már érdekesen indul az év, de ez ugye az érintett első osztályhoz tartozik, amelyről majd máskor...

Mindenképp pozitívum, hogy idén már sikerült túllépni a homokozó jelleget a legalsóbb csoportban is, ha már drága, legalább legyen füle is meg farka is a rendszernek. Az alapszakaszi 5 mérkőzés után jöhet a rájátszás, ami jó eséllyel a későbbi bajnoknak 7 meccset fog jelenteni, vagy ha WC-s ágról jön, akkor 8-at. Bár idehaza kicsi esélye van a csodáknak, valószínűsíthető, hogy a bajnokesélyes már az alapszakaszban ki fog ugrani a mezőnyből.
Amit viszont nagyon komolytalannak tartok, az az, hogy : "a 2011. évi MAFL divizió II osztály 2. helyezett csapata a 2011-es divizió I osztályú bajnokság utolsó előtti helyén végzett csapatával osztályozómérkőzést játszhat, amennyiben jogosult csapat él..." Ez komolytalan, hamár túlléptünk a homokozón, akkor legyen felelőssége is annak, aki eljut a döntőig. Valószínűleg élni fog vele (vagy ha idén megint lesz 1-2 összezuhanó/feladó csapat, akkor szinte muszáj is), de azt gondolom ezt nem lehetőségként kellene kezelni, hanem feltételként. Hogy vegyék mások komolyan ha itt sem kötelező valamit komolyan venni?...

Csapatok:

Budapest Cowboys 2.
Budapest Eagles
Budapest Hurricanes
Budapest Wolves 2.
Debrecen Gladiators
Fehérvár Enthroners
Pécs Gringos
Szombathely Crushers
Tata Mustangs
Ujpest Bulldogs


Első blikkre azt lehet mondani hogy hihetetlenül eklektikus társaság jött össze.
Valószínűleg a két fővárosi nagycsapat tarcsija idén sem fog a végén ott vitézkedni a final four-ban, ennek ellenére a többi csapatnál is nagyon kíváncsi leszek, hogy mit sikerült kifőzni az elmúlt hónapokban.
Van két csapatunk, a Gringos, meg a Crushers, amely kvázi felfogható egy Dél- és Észak-Dunántúli válogatottnak (ez a válogatott szó túlzás persze, inkább ilyen pool jellegre gondolok). Előbbiek kihagytak egy évet, majd most felszedegették a rókákat a környékről, a szombathelyieket meg beszippantotta a győri fekete lyuk, ahol a Graz Mester által kialakított háromcsapatos holding legalsó pillérének felel majd meg a Crushers. Ennek különösen megfelel ugye az idén átalakított átigazolási rendszer, amelyet kicsit csiszolva és tömörítve bátran lehetne küldeni a Sas-kabaréba vagy valami hasonló műsorba.
Edzőkeringés is volt, pl. a volt Cowboys HC mostantól kutyául érzi magát, de talán jobban meg fogja ott magát értetni, mint a korábbi újpesti jenki edző. Tatára is érkezett külföldi HC (ez a trend egy nagy pozitivum idén), nyilván csodákat nem lehet tenni, de kihozni a maxot a mostani állományból igen.
Pesti fronton sok változás nem történt, az Eagles akadémiai székfoglaló-, izé székromboló beszéde után marad a bajnokság, valamint belép a színpadra a Hurricanes is, akit idén már nem tudtak komoly indokkal távol tartani a bajnokságtól (volt is sapka meg nem is, meg a cigi is volt talpas és füstszűrős is). Eddig ment a hype, most jöhet a produktum tőlük is.

Igaz emiatt elég nehéz megjósolni ki mire képes. Nem tudom mit változott pl. a fehérvári csapat, aki tavaly jó benyomást tett az emberre, vagy hogy a kieső Gladiatorsnál és Bulldogsnál idén még a túlélés a cél vagy a visszakerülés az amúgy sok mindenben nem különböző divízió egytől. Ide jön még az, hogy a tarcsi csapatoknál mennyit fog számítani a jó (jobb) szakmai felügyelet és kontroll, valamint a szombathelyiek esetén épp mi lesz az aktuális válogatás eredménye.

A döntő helyszíne bizonytalan, idén megint pályázni lehet rá, gyanítom a döntősökön kívül más nem fog. Itt sokat nőhetett volna a szövetség presztízse, ha felvállalja ennek is a rendezését (hamár idén be lett vezetve), mert így olyan zabigyerek íze van ennek a Duna Bowl-nak, nincs gazdája, de etetni kéne minél kisebb ráfordítással. Ha csak összevonva lenne a div 1-gyel egy kettős meccsre már többet érne az egész rendszer, igaz az meg ugye a most kiokoskodott HFL presztízsének tenne oda. De jelenleg az a helyzet, hogy ezzel a majd rendezze meg valaki ezt is hozzáállás elég gáz.

Final Four tipp:

Hurricanes, Enthroners, Crushers, Gladiators

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése