2011. március 30., szerda

2011 a kérdőjelek éve

Újra páratlan év van, így ehhez igazodva az idei bajnokság szerkezet is páratlan számú divíziókat tartalmaz, ahogy az elmúlt években ez tapasztalható volt.
Na jó persze ez véletlen, de ha valami következetességet keresne az ember, a legnagyobb korrelációt ebben találhatná, ha az éves kiírások evolúcióját firtatja. Ennek ellenére van számos változás is a kiírást illetően, a többségének olyan kísérleti/kérdőjeles íze van, mert nekem -és sokan másoknak is- egy-két meghozott döntés erőteljesen megkérdőjelezhetőre sikerült.

A Gridiron szépen összeszedte anno ezeket, nagyjából erre gondolok én is, de talán szerencsés lenne végigmenni rajtuk újra, mi is az, ami eddig nem volt, de idén már ott van.

Lebonyolítás
Gyakorlatilag itt megint az a helyzet, hogy még mindig nem sikerült kitalálni magunkat, azaz hogy eljussunk ahhoz a megvilágosult állapothoz, ahol egy év 12 hónapból áll. A csapatok kb. 90%-a nem érdekelt a HFL-ben, így számukra az a kulcs, hogy mikor van őket is érintő szezon. A mostani kiírás alapján ez márciustól júliusig tart, a legjobbaknak is 4 hónap maximum, utána meg csináljanak amit akarnak. Az ősz megint ott maradt lógva a szeren, tulajdonképpen feláldozva egy jelenleg -tagjait, tartalmát tekintve- ismeretlen "prémium" ligának, amiből majd lesz valami, ha lesz valami. Ez annak a fényében is furcsa, miszerint a megtartott nagy össznépi -fogjunk össze a futballért pátosszal körbelengett- tavalyi nagy edzői kerekasztal során ugye kívánalomként elhangzott a tavaszi-őszi lebonyolítási forgatókönyv, amelynek több értelme lenne, mint a mostani zip-pelt megoldásnak. Tekintsünk el a junior bajnokságtól, mint őszi eseménytől, más kategória, a HFL miatt gyakorlatilag 8 hónap önellátó - kreatív foglalkozásra van "kényszerítve" a versenysorozatokban résztvevő csapatok döntő többsége. Felfogható ez persze úgy is, miszerint csináljatok amit akartok, a szabad akarat szellemében, csak épp ez eddig sem mutatott előre, és a jelek szerint nem is tud, mindaddig, amíg tulajdonképpen a teljes hazai focitevékenység lényegi többségét alkotó mérkőzések/bajnokságok/csapatok alá vannak rendelve egy bizonytalan kísérletnek. Vagy ha tetszik semmi értelme és foganatja nem volt annak a közös állásfoglalásnak, miszerint szükség lenne tavaszi-őszi hivatalos menetrendre.
Nyilván, aki tavasszal nemzetközi kupákban vitézkedik, annak teljes az éves programja, de a hazai vetületet nézve ez a (minőségi) kisebbség, ami miatt megint a gombhoz lett keresve a kabát.

Lebonyolítás
Bejöttek a rájátszások és a Wild Card-ok, ami jó jel, izgalmasabbá teheti a ki-ki meccseket, bár ehhez kell Kata is, akit táncba lehet vinni és olyan párosítások jöjjenek létre amelynél nem az a kérdés, hogy mikor indul a futóóra. Az első osztályban igazából továbbra is nyitott az értelme annak, hogy az erkölcsi elismerés (és serleg) mellett mi értelme is lesz döntőt játszani, ha nem jár kötelezettségekkel a bajnoki cím.

A 35 pontos szabály
Nem fogok rájönni, ennek mi értelme van. Oké hogy bevált a sógoroknál, de ott van már egy "kiművelt" réteg, aki ezt kezelni tudja, idehaza pedig egy romos BVSC-t sem lehetne megtölteni az aktív meccsre járókkal a teljes magyarországi meccsrejáró nézőt tekintve. Amíg idehaza a szórakoztató körülmények és a pontgazdag mérkőzések lennének képesek a gyökereket megnöveszteni egy kezdő szurkolóban, ehelyett másik irányba kezdjük terelni a csapatokat, miszerint jobban jártok, ha nem kaptok pontot, mint ha sok pontot csinálnátok. Másik oldalról ez a készre fésült tabella is csak zavart fog okozni, ha valaki csak rápillant valamelyik oldalon és leszűri a konzekvenciát, miszerint dilisek ezek a jenki sportok, amúgy is fura ez a sisakos foci, most még jobbra-balra reszelik is a hivatalos eredményeket. Amúgy meg nem is tudom mi lenne, ha lenne hivatalos országos statisztika, A Mucsaröcsöge Outlaw-s szerzett 70 pontot adott meccsen, de a hivatalos eredmény csak 35, ellenben van 10 játékos is, aki a mérkőzésen TD-t szerzett...

Töketlenségi bónusz
Elsőre ez jutott eszembe arról, hogy mi számít azonos pontszám esetén leginkább, és ugye itt kulcs a kevesebb kapott pont. Magyarán egy látványos és pontgazdag focit játszó csapat hátrányban van egy tulajdonképpen töketlen, de jól időt/játékot gyilkoló csapattal szemben. Nincs semmi bajom a nagy védekezési derbyket felvonultató meccsekkel, kifejezetten szeretem is őket, de ez itt nem az NFL. Ráadásul a hangsúly inkább kellene legyen a közönségszórakoztató (és csalogató) meccseken, amelyhez bevallva, bevallvatlanul kellenek a pontok, mint ahogy a nők is kellenek a szórakozáshoz (Hobo:Vadászat). A hazai kevés pontos mérkőzések döntő többségén nem a védelmek kiemelkedő csatája miatt lett alig pont, hanem a támadóalakulatok gyengesége miatt.

Játékos-kompatibilitás
A legnagyobb vicc idén, kár hogy nem április elsején jelent meg a szabály. Ahogy G.Z. és a Kartell énekelte: leszarni lehet, felszarni nem. A lényege ugye, hogy van összesen 15 stipistopi ember HFL csapatonként, aki csak a legfelsőbb ligában indulhatnak. A maradék bárhol bármikor. Alekosszal élve játszhatnak mindig, minden körülmények között. Ha van egy csapat, aki mondjuk alapban 3 csapat, de csinálunk egy "pool"-t belőlük akkor kb lesz 100-120 játékosom, amiből tulajdonképpen kivéve a piszkos 15-öt, lesz egy 100 fős keretem, akiket bevethetek Afganisztántól a Div 2-ig, épp kivel játszom. Csak sapkát kell cserélni és majd elmondjuk, hogy a Futottak még 3 csapat nyerte az adott bajnokságot, miközben lehet hogy original Futottak még játékos a csapatban csak a rugó. Vagy a kispadot kitöltő 20 emberke, aki majd a negyedik negyedben pályára lép, amikor már megy a futóóra. Amúgy zseniális ötlet szerintem, így fel lehet állítani azt a rekordot, hogy egy játékos egy évben háromszoros bajnok lesz (lehet), mégpedig úgy, hogy minden bajnokságot (D2, D1, HFL) megnyert 2011-ben.
Vajon meg lehetne-e tagadni egy ilyen embertől az év sportolója díjat? :)
Nota bene felettébb furcsa megközelítése a szövetségnek az, hogy ja ezt nem mi hoztuk mint lehetőség, hanem csak élünk vele, mert a szabályok engedik, igaz tudjuk hogy rosszak a szabályok. Vétkesek közt cinkos aki néma, mennyire igaz megint újra, másrészt tényleg ettől minőségileg javulni fog a foci, vagy csak XVI Lajost játszunk megint és utánam a vízözön jelszóval értem én, de leszarom mentalitás van, ha nyakban van az érem, és öt év múlva már maximum az évkönyvekbe látszik az, hogy ki volt a bajnok.
Különösen vicces lett az, hogy a tavaszi nemzetközi meccsek miatt most megint indul az időpont-tologatás, főleg amiatt is, hogy alapban a nemzetközi porondon vitézkedő csapatok (mármint mint sportegyesület) tavasszal nem is érintettek a hazai küzdelmekben. Ha nem volna ez az All-Star igazolási lyuk, talán nem tűnne sokadik prioritású ligának a hazai hivatalos kiírás.

Statisztika
Át lett vágva a gordiuszi csomó, ki lett dobva a picsába az egész. Végülis ez is egy egyfajta problémamegoldás, ha nem tudom megoldani, akkor nem foglalkozom vele, de hát kérem szépen, ez a hülye jenki sport olyan statisztika nélkül, mintha lecserélnénk a tojáslabdát kézilabdára, mert azt is lehet dobálni, meg azzal is lehet futni. Vagy végülis lehet gurulós focikapuba is befutni, még a háló se kell.
Mondjuk kiváncsi lennék, hogy a megpályázott C kategóriás VB-re hogyan fog ez a rutinszerzés menni. Vagy benne lesz-e a pályázati anyagban, hogy ja mi megszüntettük ezt a dolgot, végülis minek, csak zavart okoz a sok szám, inkább más feltétlenül fontos adminisztrációt vezessenek a csapatok.

Szezonfelvezetés, médiajelenlét.
Válság van, azt tudjuk, mondjuk itt e téren már a kezdetek óta. Keressük a helyünket, sehol semmi, néhol egy morzsa leesik, oszt jóllakunk vele és lobogtatjuk mint a véres kardot. Körbekérdeztem az ismerősi körben azok közt akik jártak tavaly is meccsre, de nem hardcore MAFL fan-ek, egyikük se tudott róla, hogy már elrajtolt a szezon, sőt mennek a meccsek hetente, csak választani kéne mire akarsz kimenni. Jó példa erre a legutóbbi nso.hu-s cikk, ahol a napokban megjelent írás szerint még el se rajtolt a hazai szezon, miközben túl voltunk már 2 fordulón. Minimum illene egy helyreigazítást kéni, talán többet profitálna belőle a sport, mint a Monthy Python féle fociakadémiáktól való elhatárolódás, talán lehetne kialakítani egy kapcsolatot a legnagyobb hazai sportportállal, mert ha ő nem tud róla, hogy bácsi kérem itt már megy a 2011-es bajnokság(ok), akkor miért várjuk el hogy egy mezei érdeklődő tudjon róla. Maradt minden a csapatok kezében, az ő feladatuk ennek megoldása. TV idén is nuku, pedig lassan már minden szám foglalt a TV1-től a TV99-ig, már a Digisport is Digisport2-vel (vagy mi a rákkal) jött ki. Vagy akár rádió: heti egy óra talkshow a fociról. Persze jó a lengyel út is, csak legyen, ha más nem őszi HFL.

Támogatás
Az áttörés elmaradt, továbbra sincs támogató. Így 6 év után illene levonni a konzekvenciákat, vajon ennyire nem érdekel senkit az amerikai futball, vagy egyszerűen szarul van kezelve mint lehetőség. Szép dolog magunkat úgy reklámozni, hogy mi nem vak ló vagyunk, hanem bátor lovak, de hát az igazság az, hogy nem azért önellátó a sportág, mert olyan kurva jó a menedzsment és ekkora fasza csávók intézik a dolgokat, hanem egyszerűen az a tény, hogy nincs támogató, aki exportból visszamaradt, csak a helyet foglaló buborékos víz mellett hajlandó lenne bármi mást is nyújtani. Vagy ha van, aki nem barterben teszi, annak nincs nyoma: se a támogatói körben, sem a könyvelésben. A kezdeti market awareness-re utaló megoldások is megrekedtek valahol 4 éve, azóta maximum csak kinn maradtak adott honlapokon, mint rossz honlapgazda nemtörődömség.
Valahol vicces dolog az, hogy a csapatok valószínűleg többet költenek (beszerzési áron) tombolára vagy hogy itt a blogon nagyobb összegű tippjátékot csináltunk, mint ami támogatásként+pályázatként szerepel a hazai szövetség könyvében.


Summa summarum, egy kicsit olyan kérdőjeles érzésem van ezzel az évvel kapcsolatban, mintha a messiást várnánk azzal a HFL-el kapcsolatban, amely majd üstökösként fog fenn ragyogni az éven és pályára állítja a dolgokat. A részleteket tekintve inkább hasonlít egy kísérletre, mintsem átgondolt és kidolgozott megoldásra, amely hátha bejön, csak még igazából nem is tudjuk mit várunk el tőle. Rágyúrunk a bicepszre és cél a 60-as kar, csak közben még mindig piszkafa a láb és megmaradt a sörpocak, miközben erre már a doktor bácsi is párszor figyelmeztetett, hogy kellene máson is változtatni.

2011. március 28., hétfő

Első osztály 2011

Egyszer fent, máskor lent lehetne a szlogenje az úgynevezett első osztálynak idehaza. Ha másért nem, de azért mindenképp mert idén a MAFSZ primus inter pares logikája alapján az eddigi top besorolást lecserélte egy játék határok (és verseny) nélkül szabályozás, azaz a legfelsőbb osztályt felváltotta egy még felsőbb osztály, amelybe bekerülni nem az előző szezonban elért eredmények alapján lehetett (és valószínűsíthető hogy majd lehet), hanem egy ismeretlen, titkos hátsóajtós megbeszélések által körvonalazott feltételrendszernek való megfelelés.


Ennek csak annyi lett a következménye, hogy a 2011-es évben lezajló divizió egynek tulajdonképpen csak az a kérdése, hogy ki fog kiesni, plusz ki fog osztályzót játszani (utóbbi feltételes módban persze, miért is lenne kötelező a megmérettetés). A felfelé szárnyalás pedig marad a már bohócligába (magyar simafoci) is tapasztalt keringő, amikor a feljutásra jogosult csapat nem él a jogával, vagy az utolsó körökben inkább zakózik annyit, hogy nehogy fel kelljen jutnia egy szintet vagy elegánsan mond egy köszi de nem-et.


Mivel a Győr tavaly tulajdonképpen hibernálva volt, így csak két pesti csapat esett ki a korábbi legerősebb osztályból, viszont lett 2 feljutó (Miskolc, Dél-Alföld), akikkel véleményem szerint jobb -tömörebb- lett a teljes mezőny, mivel nem lógnak ki "lefelé" a csapatok közül, tekintve hogy 2 csapat híjján igen homogén a mezőny. A 2 csapat -a Tigers meg a Rebels- kilóg a mezőnyből, a felkínált lehetőséggel nem éltek, mármint hogy a HFL-nek nevezett torzóban folytassák a vitézkedést, hanem maradtak inkább a többiekkel annak ellenére, hogy a rájátszásban méltó ellenfelei voltak a másik kettő pesti csapatnak (pontosabban az elődöntőkben).


Így össze is jött egy 11 fős szereplőgárda, amely még mindig sok szerintem, ennyi csapat alkalmatlan arra, hogy akár középtávon is minőséget tudjon csempészni a hazai futballba (ha másképp nézzük, alig van különbség a körülmények között a legalsó szint és ez a "középszint" között, sok "aligvagyunk" csapattal, bizonytalan jövőképpel, napról napra való éléssel, instabil pénzügyi háttérrel, stb). Még mindig nagy ez a deréktáji úszógumi, és az a pár tízezer forintnyi különbség annyira nem basz oda már senkinek sem, hogy a 20-30 fős valós (!) rosterrel, valódi edzők nélkül is akár ne akarjon ebben a csoportban játszani, mivel a követelményrendszer nem épít fel egyre szigorodóbb (és következetesen számon is kért) megfelelési kritériumokat. Azaz marad a régi jó magyar mentalitás, miszerint nekünk minden jár, és nem ki van érdemelve.


Emiatt is van egy részben az a hiány, ami miatt nem tud presztízst felépíteni egy magasabb divizió, ahová érdem (és sok sok munka) bekerülni, nem pedig az a szemlélet uralkodik, hogy az nekünk jár, ja csak utazni kell 250 km-t egy meccsre, de hát wazze arra nekünk nincs pénzünk.


Mint a nemesi kutyabőrök, van ez az előjog lebegtetve, amely oda tud vezetni hogy egy hatmérkőzéses alapszakaszon elég egy meccset megnyerni egy másik stagnáló/éberkómás csapat ellen és akár öt nagyon nagy zakó birtokában is újra el lehet lavírozni ebben az osztályban jövőre, mintha mi sem történt volna. A tendencia pedig az, hogy a szabályok változása még rá is erősít erre az állapotra azzal, hogy valaki(k) egy betépett/lázálmos éjszaka után az azonos pontszám esetén a kevesebb kapott pontot díjazzák (magyarán egy 3-0-ás eredmény jobb mindenkinek, mint egy 35-32), valamint a pontkülönbségek (gyk. csak 35 pontig számít, utána már csak Lenin elvtársnak és a pártnak ajánljuk fel a többi pontot) maximalizálása is bebetonozta ezt a furcsa állapotot.


Az idei szereposztás:


Békéscsaba Raptors


Budapest Titans


Dunaújváros Gorillaz


Eger Heroes


Jászberény Wolverines


Miskolc Steelers


Nyíregyháza Tigers


Szolnok Soldiers


Újbuda Rebels


Veszprém Wildfires


Zala Predators


Kvázi három újonc idén, mivel a 2 feljutó mellett a Zala is back in business az ominózus tavalyi papírosdinak köszönhetően kívül került a kerítésen 2010-ben, pedig lett volna helyük a csapatuknak abban a szezonban is. Emellett a legfurcsább konstelláció előre borítékolhatóan a Gorillaz együttese lesz, amely mint valami észak-közép dunántúli egyesített focihaknibrigád fog pályára lépni győri-szombathelyi-kitudjaméghonnan kölcsönjátékosokkal és támogatással. Ezzel pont az a helyzet fog kialakulni, hogy bármire is lesz képes a csapat, sosem fogják elhinni azt, hogy ezt nem mások miatt érdemelte ki a csapat, hanem a "hazai" gárdának van benne oroszlánszerepe. További unikum a történetben, hogy egy esetleges jó szereplés esetén gyaníthatóan nem akarnak feljebb jutni az osztályok között, amellyel újra oda lyukadunk ki, hogy ennek a csoportnak a legnagyobb hibája az, hogy csak lefelé kompatibilis, felfelé nem.


Az erősorrend szerintem idén sem fog változni, a két tavalyi rájátszásos csapat újra elmenetel a végéig, talán az Újvárosiak cápafogas kabalaállatkái bevuduzhatják a csapatot a döntőbe (rájátszásba mindenképp ott a helyük), negyediknek pedig a Miskolcot várom. Igen, azt hiszem újonc ide vagy oda, szerintem az a tudatos csapatépítés, ami ott folyik, idén már kezd eredményeket hozni, az új mesternek is van miből dolgoznia, ha a minden héten háborút egyszerű anyagháborúnak fogjuk fel, akkor is ott lenne a helyük.


Sokkal érdekesebb kérdés a páternoszter lefelé szálló ága, amelyre sok aspiráns lesz idén. Először is kiváncsi vagyok, lesz-e olyan régi motoros, aki a szervezetek "töréspontjához" híven, eléri azt az elfáradást, amely következtében 5-7 év létezés után bedobja a törülközőt valamikor menet közben és rájön arra, hogy jó neki a legalsóbb osztály. Van pár aspiráns erre, az alapszakaszi 6 meccs ki fogja deríteni, mennyi erő van a csapatok hátterében és valóban jól lettek-e felmérve a pénzügyi lehetőségek is. Ha mindenki túléli, akkor is lesz tolongás a kiesés elkerüléséért, illetve bennmaradási osztályozó kihagyásáért. Azt hiszem a kiesés leginkább az Egert, a Békéscsaba-t és a Zala-t fenyegeti, utóbbit leginkább azért, mert elég húzós sorsolást kapott.

Az utolsó két helyre aspiráns lehet még a Szolnok, a Veszprém és a Titans, nekik igazából több olyan meccsük van, amelyből elég lehet egyet behúzni (főleg a szépen szólva kiesési rangadónak hívható meccsekből) és nagy lépést lehet tenni a bennmaradás felé.


Négypontos meccsek:


Eger: vs Raptors (elbukva), vs Soldiers


Békéscsaba: vs Heroes (behúzva), vs Soldiers (behúzva), 2/2


Zala: vs Soldiers (elbukva), vs Titans, vs Wildfires


Szolnok: vs Predators (behúzva), vs Raptors (elbukva), vs Heroes


Veszprém: vs Titans (elbukva), vs Predators


Titans: vs Wildfires (behúzva), vs Predators


Felfelé tekintve itt is lesz Wild Card és rájátszás, lehetne számolgatni kinek kin keresztül vezet az útja, de sok értelmét nem látom, mivel ez az út nem vezet sehová az átvett érmeken kívül jelenleg. Onnantól gondolom újra lépj be a Start mezőre játék van és ha akarsz csatlakozz a HFL-hez (amelyről még így március végén se lehet tudni, hogy eszik-e vagy isszák, illetve hány fősre lesz terítve az asztal).


Summa summarum még mindig a helyét keresi ez a divizió idén is, pedig 2011 van, eltelt 6 év, és még mindig nem lehet tudni Pistikéről (?), hogy fiú lesz-e vagy lány. Annak fényében pedig, hogy ez a legnagyobb létszámú csoport, nagyon ideje lenne eldönteni a divizió egy szerepét hosszú távra, amelyet nem kellene rángatni évente/kétévente, mint Spejbl-t és Hurvinyeket a képernyőn.

2011. március 11., péntek

Másodosztály 2011

A hétvégén csak elrajtol idén a szezon, idehaza igazából nem is fenyeget blackout, mint a nagyoknál, maximum évek óta más értelemben van blackout, de azt legalább lehet magyarázni. Mint a vak lovat, ami bátor, jelen esetben olyan faszák vagyunk, hogy mi önfenntartóak vagyunk -igaz kerül amibe kerül.

2011 legalja -a szó pozitív értelmében persze- maradt a divizió kettő, nem lett hármas, hanem a Hungarian F(Ph)antom League felült valami olimpuszi ködbe, amelyről majd lehull a lepel, nyilván ha már a gerendát lefaragták fogpiszkáló méretre, ahogy a régi székely vicc tartja.

Kezdjük tehát a kettesekkel, szép népes létszám lett, 10 fővel, 5 alapszakaszi meccsel. Hogy ne legyen egyszerű, indulhat a figurázás, be lett vezetve egy egyfajta Wild Card rendszer is, mivel az első kettő automatikusan ott van az elődöntőben, a 3-6. csapat meg még játszik egy meccset hogy ki egészítse ki a négyest (3. vs 6. és 4. vs 5.)
Március közepétől egészen július közepéig lehet menetelni, tehát összesen 4 hónap kell ahhoz, hogy valaki eljusson az idén épp Duna Bowl-nak keresztelt bajnokságnak. A végén egy maradhat, azaz egy csapat feljut, és a "döntőt" bukó csapat játszhat egy osztályozót a feljutásért (gyakorlatilag az utolsó előttivel).
Hacsak nem lesz megint a szokásos szappanopera menet a visszalépésekkel, nem kiállásokkal, stb. Mondjuk ilyen szempontból már érdekesen indul az év, de ez ugye az érintett első osztályhoz tartozik, amelyről majd máskor...

Mindenképp pozitívum, hogy idén már sikerült túllépni a homokozó jelleget a legalsóbb csoportban is, ha már drága, legalább legyen füle is meg farka is a rendszernek. Az alapszakaszi 5 mérkőzés után jöhet a rájátszás, ami jó eséllyel a későbbi bajnoknak 7 meccset fog jelenteni, vagy ha WC-s ágról jön, akkor 8-at. Bár idehaza kicsi esélye van a csodáknak, valószínűsíthető, hogy a bajnokesélyes már az alapszakaszban ki fog ugrani a mezőnyből.
Amit viszont nagyon komolytalannak tartok, az az, hogy : "a 2011. évi MAFL divizió II osztály 2. helyezett csapata a 2011-es divizió I osztályú bajnokság utolsó előtti helyén végzett csapatával osztályozómérkőzést játszhat, amennyiben jogosult csapat él..." Ez komolytalan, hamár túlléptünk a homokozón, akkor legyen felelőssége is annak, aki eljut a döntőig. Valószínűleg élni fog vele (vagy ha idén megint lesz 1-2 összezuhanó/feladó csapat, akkor szinte muszáj is), de azt gondolom ezt nem lehetőségként kellene kezelni, hanem feltételként. Hogy vegyék mások komolyan ha itt sem kötelező valamit komolyan venni?...

Csapatok:

Budapest Cowboys 2.
Budapest Eagles
Budapest Hurricanes
Budapest Wolves 2.
Debrecen Gladiators
Fehérvár Enthroners
Pécs Gringos
Szombathely Crushers
Tata Mustangs
Ujpest Bulldogs


Első blikkre azt lehet mondani hogy hihetetlenül eklektikus társaság jött össze.
Valószínűleg a két fővárosi nagycsapat tarcsija idén sem fog a végén ott vitézkedni a final four-ban, ennek ellenére a többi csapatnál is nagyon kíváncsi leszek, hogy mit sikerült kifőzni az elmúlt hónapokban.
Van két csapatunk, a Gringos, meg a Crushers, amely kvázi felfogható egy Dél- és Észak-Dunántúli válogatottnak (ez a válogatott szó túlzás persze, inkább ilyen pool jellegre gondolok). Előbbiek kihagytak egy évet, majd most felszedegették a rókákat a környékről, a szombathelyieket meg beszippantotta a győri fekete lyuk, ahol a Graz Mester által kialakított háromcsapatos holding legalsó pillérének felel majd meg a Crushers. Ennek különösen megfelel ugye az idén átalakított átigazolási rendszer, amelyet kicsit csiszolva és tömörítve bátran lehetne küldeni a Sas-kabaréba vagy valami hasonló műsorba.
Edzőkeringés is volt, pl. a volt Cowboys HC mostantól kutyául érzi magát, de talán jobban meg fogja ott magát értetni, mint a korábbi újpesti jenki edző. Tatára is érkezett külföldi HC (ez a trend egy nagy pozitivum idén), nyilván csodákat nem lehet tenni, de kihozni a maxot a mostani állományból igen.
Pesti fronton sok változás nem történt, az Eagles akadémiai székfoglaló-, izé székromboló beszéde után marad a bajnokság, valamint belép a színpadra a Hurricanes is, akit idén már nem tudtak komoly indokkal távol tartani a bajnokságtól (volt is sapka meg nem is, meg a cigi is volt talpas és füstszűrős is). Eddig ment a hype, most jöhet a produktum tőlük is.

Igaz emiatt elég nehéz megjósolni ki mire képes. Nem tudom mit változott pl. a fehérvári csapat, aki tavaly jó benyomást tett az emberre, vagy hogy a kieső Gladiatorsnál és Bulldogsnál idén még a túlélés a cél vagy a visszakerülés az amúgy sok mindenben nem különböző divízió egytől. Ide jön még az, hogy a tarcsi csapatoknál mennyit fog számítani a jó (jobb) szakmai felügyelet és kontroll, valamint a szombathelyiek esetén épp mi lesz az aktuális válogatás eredménye.

A döntő helyszíne bizonytalan, idén megint pályázni lehet rá, gyanítom a döntősökön kívül más nem fog. Itt sokat nőhetett volna a szövetség presztízse, ha felvállalja ennek is a rendezését (hamár idén be lett vezetve), mert így olyan zabigyerek íze van ennek a Duna Bowl-nak, nincs gazdája, de etetni kéne minél kisebb ráfordítással. Ha csak összevonva lenne a div 1-gyel egy kettős meccsre már többet érne az egész rendszer, igaz az meg ugye a most kiokoskodott HFL presztízsének tenne oda. De jelenleg az a helyzet, hogy ezzel a majd rendezze meg valaki ezt is hozzáállás elég gáz.

Final Four tipp:

Hurricanes, Enthroners, Crushers, Gladiators