2011. április 27., szerda

Papírforma hétvége

Igen, azt gondolom papírforma eredmények születtek.

A Bulldogs a korábbi nagy zakó után simán hozta a meccset a Farkas tarcsi ellen, a Szolnok meg elverte a szomszédvárat. Az Egernek esélye sem volt a Miskolccal szemben, sok minden nem változott idehaza.
Az alapszakasz -véleményem szerint- legnagyobb presztízsű meccsén pedig vendéggyőzelem született, amely papírforma szerintem, mármint ha a szoros és 7/3 ponton belüli különbséget tekintjük. Gyanítom, hogy egy Tigers-Rebels esetében ha játszanának 10 meccset, közel 5-5 lenne a nyert meccsek száma, ezúttal jobban jött ki a lépés a zöldeknek, lehet mert ideje kaszálni idén az első füvet. Ennek ellenére pontgazdag eredmény jött össze, a Rebels D talán több pontot kapott, mint várható volt, viszont az O is többet vitt, mint ami ilyen kalibernél várható lett volna.

Viszont ami érdekes, hogy ezt a meccset lehet úgy is nézni, hogy két olyan csapat derby-je volt ez, akik mertek nemet mondani a HFL-re úgy, hogy a tavalyi rájátszás részesei voltak. Ha a Wolves-t kivesszük a körből, akkor nem nagyon lógna ki innen a Cowboys, illetve a Sharks, bár utóbbinál kontra a tavalyi semmittevés (leszámítva azt a 2 kupameccset), pro pedig ez a gyúrunk wazze -más csapatokból is. Summa summarum, simán lehet jó, izgalmas, fordulatos mérkőzéseket játszani a divizió 1-ben is és itt nem két esetlen csapat botladozásaira gondolok, mint kiegyensúlyozott mérkőzés, hanem egy létszámilag ésszerűen kialakított felső osztály is fel tud mutatni olyan előre megjósolhatatlan összecsapásokat, ami színvonalas és közönségcsalogató.

Sokkal több figyelmet és energiát kellene fordítani a div. 1-re. Nem csak azért mert, igazából mint a CEFL, mint ez a CEI Interliga egy ismeretlen és kvázi értéktelen valami idehaza egy átlagos amerikaifutball kedvelő néző előtt (persze jobb csapat ellen játszani a "fejlődés" miatt klassz dolog, de amúgy halkan jegyzem meg hogy egy 48-6-os győzelem esetén ez mennyire valószerű?), hanem mert a sportág jövőjét a jelenlegi struktúra és annak minősége alapozza meg. Ha pedig ez a prioritásokat tekintve másodlagos szereplővé silányul néhány illúziót kergető vágyálom miatt, akkor semmi más nem várható, mintsem elsorvad, mint egy lebénult végtag. Félreértés ne essék, fontosak a nemzetközi meccsek, de tetszik tudni mit sem ér a cigányprímás virtuozitása, ha a teljes zenekar mögötte egy kutyaütő banda.

A felfekvést persze lehet kezelni, azt gondolom, hogy a Tigers és a Rebels most megmutatta, hogy minek kellene -időpontokat, szabályzatokat, stb tekintve- prioritást élveznie. Egy fecske helyett van már két fecske, kell még pár és megcsinálják a nyarat.

2011. április 20., szerda

1%

Még van idő hajrázni a pénzekért, inkább ide jöjjön, mint a Nagy Nemzeti Fekete Lyuk Alapba.
Hajrá Facebook csoportok, munkahelyek, kis névjegykártyaméretre nyomtatott szórólapok. Mehetnek a belépőjegyek mellé "Mondd meg anyádnak is! " jeligével.

A lista:

Cowboys 18257269-2-43 Budapesti Cowboyok Amerikai Futball Egyesület
Enthroners 18500914-1-07 Fehérvár Enthroners SE
Gladiators 18569656-1-09 Debrecen Gladiators Amerikai Futball Egyesület
Gorillaz 18493492-1-07 Dunaújvárosi Amerikai Futball Egyesület
Heroes 18588646-1-10 Eger Heroes Amerikai Futball Egyesület
Mustangs 18614828-1-11 Tatai Tömegsport és tájfutó Honvéd Sportegyesület
Predators 18969362-1-20 Egerszegi Amerikai Futball és Szabadidő Klub
Sharks 18982552-1-08 Győr Sharks Amerikai Futball SE
Soldiers 18839959-1-16 Szolnok Soldiers Amerikai Futball Sportegyesület
Steelers 18449668-1-05 Miskolci Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület
Titans 18187915-2-42 Fekete Lovagok SE
Wolverines 18841235-1-16 Jászberényi Rozsomák Amerikai Futball Club
Wolves 18117046-2-43 Budapesti Farkasok AFKE

Ha hiányzik valaki, vagy valami hibás, légyszi kommenteljétek, felteszem/javítom.

2011. április 19., kedd

Erős hétvége

A jelek szerint bontódik a hétvége, miszerint szombaton nemzetközi meccsek, vasárnap hazai bajnokik.
Ez nem volna egy rossz irány, sőt talán jó is volna ha tudna állandósulni és ha valami kerülne péntekre, akkor szinte teljesen lekoppintottuk a kinti menetrendet, igaz magyar naranccsal, de ez lenne a kisebb gond.

A nagyobb az, hogy a hazai bajnokság - kiemelkedően a div. 1.- átalakult egy randombajnoksággá amit nem csak az az idióta szabály tett lehetővé, hogy gyakorlatilag csapatonként 15 játékos kivételével bárki bárhol játszhat, ha volna női bajnokság, akkor ott is, mert Semenya óta tudjuk, hogy nem minden nő, ami annak látszik, ez meg különösen igaz lehet az ilyen nőies sportokban :) A randombajnokság nagyobb baromsága ez az egymeccses tilitoli, olyan joker a pakliban, amit be lehet vetni, ha épp úgy hozza a sors. Eddig többen vetették be, mint lassan amennyi mérkőzés lement, így közelítünk ahhoz a kereskedelmi tévészokáshoz, hogy két reklámblokk közt adunk valami műsort is, ami itt úgy jelentkezik, hogy két (há, négy) elmaradt mérkőzés közt csak lejátszanak egyet, ami az eredeti sorsolás alapján ki lett tűzve.
És most nem vis maior-ról beszélünk, ahol természetes a történet, hanem más okokból, gyanítom itt is erősen beszaglik ennek a kiskapunak a fennmaradása a sok nemzetközi meccses kersztbejátszással, így a kettő viszont alapjaiban baszta szét az idei első osztályú menetrendet és ami a fontosabb, az egész komolyságát vagy szavahihetőségét.

Nézegetem a véleményeket, és van egy állandó minden évben a szokott klisék (együtt a fociért meg fogjunk össze, stb) mellett: ez az évad már el lett rontva, na majd a következő. Ez egy olyan de ja vu, egy olyan hegyes kavics a cipőben, amelyet ha vinnyogva is, de ki kell kezelni, mert ezzel lehet egy eutanáziát megúszni, de a totálkómás fekvőbeteg 10 év múlva is csak vegetálni fog, ahol újra elhangozhat az, hogy az idei már megint el lett szúrva. Az ideiben csak annyi a különbség, hogy egy hónap se ment le, már lejött a dolog, és hol vagyunk még a rájátszástól vagy az új elemként bevezetendő WC lebonyolítástól vagy a max 35 pontos különbözet értelmétől (és azok tanulságaitól).

Hogy faszább legyen az egész, nyilván hogy most esett vissza nullára az amúgy is takaréklángon működő szövetségi információáramlás, mert BKV megoldásokat idéz az az időzítés, hogy mikor cseréljünk valamit (ti. szervercsere bajnokság alatt, nem holtidőben, BKV esetén meg ugye zárjunk utakat mikor csúcsforgalom van). Nagyjából az a helyzet, hogy jelenleg követhetetlen, hogy ki mikor játszik, vagy kinek mikorra milyen meccset halasztottak valami indokból. Max a csapatok oldalán lehet ezt követni, vagy ha épp az FB-n valaki már előre jelzi hogy hétvégén meccs van. Nota bene, a szövetségi törzsfejlődés jelenlegi szakaszában még nem jutottunk el arra a szintre, hogy a magyar szövetségnek legyen egy like-olható FB oldala, pedig ha a Turó Rudinak meg Vili a verébnek van már, akkor talán érdemes lenne ránézni a naptárra és rádöbbenni hogy hahó 2011 van, már nem a nyolcvanas évek, sőt van okostelefon is, meg függők, akik azt is kiteszik a 4square-re hogy ha szarni mennek a szomszédba, és lehetne még számos apró hasznos dolgot említeni, de felesleges.

Kiszámíthatóság, átláthatóság. Ami tavaly is hiánycikk volt, csak más dimenziókban. Most maximum terjeszkedik, mint a rák és fertőz tovább, ahol eddig még nem járt.


Visszatérve a szombathoz, háromból három magyar siker, ez tényleg klassz kis eredmény, kár hogy a pesti meccseken nem sikerült összehozni az időharmonizációt, így az ember dönthetett hogy törököket néz az angyalföldi talponállóban, vagy beszottyan egy másodosztályú Monarchia emléktúrára, ahol egy osztrák bajnokin üti egymást egy magyar meg egy horvát csapat. Habsburg Ottó elégedetten raccsolhatott volna ennek láttán és loboghatna a sárga-fekete kétfejű sasos címer a Divide et Impera jegyében. Egyedül az ex-Miami-s Thomas lógott ki ebből a képből, amivel a Hurricanes se tudott sok mindent kezdeni, de egy fecske nem csinál nyarat.
Wolvesnál újra felbukkant Jordan, ezek szerint megint lesznek ilyen áthallások nem csak a Győrnél, hanem a Wolvesnál is, ha már nemzetközi a liga, akkor kicsit dobjunk be egy kis humán szteroidot még, a statisztikák (ha vannak/lesznek) egy év múlva sem fogják ezt az úri huncutságot kiemelni.

Vasárnap egy kettős meccs, furcsa módon a magasabban jegyzett mérkőzés lett kvázi az előmeccs a rendező jogán, ami ebből a szempontból (mármint rendezők) érthető, ellenben érdekes kontrasztot ad annak, mi is az értéke a divizió egynek a kettőhöz képest (vagy ha tetszik mi a különbség köztük). Az amúgy halványocska Titans rommá verte a Veszprémet, ezzel szerintem bentmaradt a divizióban, a másik meccsen meg a Sasokat tépte meg a Tehenészek kiscsapata.

Hogy ki játszott és ki nem a kiscsapatban, szerintem nem érdekes. Nyertek. Pont. Sírni a győztesnek szabad, ahogy mondani szokták. Amúgy is szépen fejlődik magától a C2, járható/követhető út másnak is.
A szabályok azért vannak, hogy betartsák őket (mások szerint meg hogy áthágják, tudom).
Ezzel lehet élni ahogy sokan teszik.
Adott esetben lehet együttélni élni is ahogy teszik néhányan.
És néha néha visszaélni is, ahogy szintén van példa rá.

Az utóbbi a legnagyobb baj etika ide vagy oda, csak mint sportot nézve.

A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít. (E.H:)

2011. április 12., kedd

Hurricanes - Bulldogs

Igaz hogy másodosztály, de legalább volt valami a hétvégén a fővárosban, ami túlmutat az Elvis Presley téren meg a román trikolór lecserélésén és persze ne felejtsük el azt sem, hogy a hazai amerikaifoci bajnokságok az esetek többségében nem mutatnak számottevő különbséget, ami a színvonalat vagy a küzdelmet illeti.

Így a szombati Építők-ös meccs lehetett volna akár egy jó kis meccs is, azonban ehelyett a nagy szélben nagy zakó lett, amelybe a kutyák magukat sodorták, bár azt hiszem egy 0-ra vesztett meccsre rossz szóviccel nyugodtan mondhatnánk, hogy a kutyá(k)nak se kell. A szélsőséges áprilist prezentálta az idő, a nézők mint a gyíkok vándoroltak oda ahol épp odasütött a nap, a lustábbja plusz az aranyérre vágyó része pedig üldögélt a betonon, és próbálta elkerülni a szélben röpködő zsíroskenyereket meg szalvétákat. Hideg volt, a legnagyobb sikert a meleg tea aratta, ebből többször is fogyott a készlet, remélem már vége a hideg időnek és jöhet a sörkorszak.

Kicsit döccenősre sikerült a bejutás, a belépőjegyet felváltó karszalagozás önmagában jó dolog, csak a ragasztgatása vitt el annyi időt, hogy idő kellett a bejutáshoz, viszont ellenben egy-egy férfiember ingyen jutott a kézfej/csukló epilláláshoz a meccs végére. Kettő az egyben.

Maga a meccs igazából dögunalom volt, nagyon nem jött össze semmi a Bulldogsnak e délután, a sokpasszos játékuk rendszeresen elhalt a labdabiztosságot Újpesten hagyó receiver-eknek köszönhetően, pedig ezekben az esetekben még a fal is képes volt néha-néha falat alkotni. Sokáig nem is történt más, mint lovegame-re nyert drive-ok a hazaiak oldalán és adogatásvesztés a vendégeknél. De mivel ez nem tenisz, így kellettek a 15 yardos büntetések az első first down-okhoz a liláknál, ami nagyjából ki is merítette a lehetőségeket, már ami a mérkőzés esetleges változatosságához vezetett volna. Félidőre épp összejött a futóórához szükséges 35-ös differencia, így kvázi a szokott forgatókönyvvel mehettek pisilni WADA nélkül a csapatok az öltözőbe.

Sok minden változás nem volt a második félidőben sem, kicsit le tudott engedni még a hazai brigád, a bírók ítéletét a mikroport hiánya nélkül max a kézjelekből lehetett követni, így izgalmas volt az az időszak, amikor egyszer ide 30 yard büntetés, majd rögtön amoda is 30 yard büntetés borzolta a kedélyeket a szél mellett. A futóórának köszönhetően gyorsan lepörgött a második félidő, egy derekas 61-0 a végére a Szeleseknek. Lehetett volna kevesebb is, ha a vendégeknél sikerül tackle-et felmutatni a meccsen, asszem 3 eset is olyan volt, hogy úgy született TD, hogy a lilák minimum két embere pattant le a labdavivő egyénről, az a tipikus tipitapis-ipiapacsos megközelítéssel, mikor az ember kézrátéttel akarja a másikat megállítani.

Lesz ennél jobb is szerintem. Mindkét oldalon. Egyrészt a Há-nak jönnek összerakottabb csapatok a sógorligából, a vendégeknek meg ha végre mennek a technikai alapok, jönni fognak a győzelmek. Csak legyen sör a jövő héten, főleg ha jó idő lesz, hamár osztrák bajnoki, milyen osztrák bajnoki az, ahol nincs sör csak kóla?

Jó volt látni eredményjelzőt a meccsen, még ha manuális is, de akkor is volt, fura hogy ez nem honosodott meg a legtöbb helyen, ha másként nem de legalább valami házi barkács megoldással. Egy lépés előre. Viszont cheer-ek nem voltak, az agyonsztárolt hazai lányokat elfújta a szél, pedig a hangulatot feldobhatták volna, ami egy kicsit egy MTK-Vasas örökrangadóra emlékeztetett. Annyi különbséggel, hogy több Hurrricanes szurkoló volt kinn, mint amennyi MTK-s járhat a Hungária körútra és kb annyi Bulldogs szurkoló lehetett, amennyi Vasas drukker lehet. A hazai nézők csöndben voltak, szinte sehol egy hajrá MTK :), a vendégeket legalább néha buzdították a lekutyázással, így néha volt élet a lelátón is.
Lehet hogy csak a meccs egyoldalúsága, lehet hogy az Ultragáz vagy mi nevű egyslágeres (vagy az sem, végülis Kyle Troy óta tudjuk, hogy a taigetosz szindrómás embereket könnyen lehet a showbizniszbe beidomítani érdemi produktum nélkül is) tinisuna formáció sokkolta a nézőket, de kell a hangulat egy meccsre, persze ehhez meg két csapat kell. Mondjuk a kislányokkal levő 2 rossz buzi kinézetű gyereket a szünetben rommá törték volna valami tackle-bemutatón, máris garantált lett volna a teltház jövő hétre és az ötperces hírnév is a Viva tévén vagy hol.

Jövő héten talán lesz is normális ellenfél, jó magyar szokás szerint miért is ne lehetne összehozni a két pesti csapat (Wolves és Hurricanes) mérkőzését úgy, hogy végig meg tudja nézni az ember őket és ne kelljen idő előtt otthagyni az elsőt, vagy lemaradni a második elejéről.

Le kéne cserélni a törököt fogtam, nem ereszt mondást a magyart fogtam nem ereszt-re.

2011. április 3., vasárnap

Lingerie válogatás élőben

Idehaza is folyamatosan vannak úgynevezett tryoutok, csak míg itthon kis túlzással az is megfelel, aki alig lépett túl az egysejtű amőba szinten, ellenben hajlandó havi tagdíjat fizetni, máshol tényleg csak az jöjjön aki bírja és jobb, mint ami a jelenlegi keretben van az adott poszton.

Ez igaz a Lingerie Bowl-ra is, ahol ugye formás spinék küzdenek focifelszerelésben, ahol szintén van SuperBowl (amelyet akár kis nyelvi leleményességgel fordíthanánk PunciBowl-ra is tekintve az egész koncepció kimondatlan lényegére), sőt idén bővül is a liga, hogy újabb városokban lehessen félig bebaszva lenge öltözetű hölgyeknek szurkolni a lelátókról.

Így elindultak a válogatások, tryoutok, ahol keresik az új gyöngyszemeket a csapatba. Ezúttal élőben is nézhetjük ezt a válogatást, amely így -valljuk be- vasárnap délután nem egy rossz időtöltés szunyókálás helyett :)

Link:

Élő közvetítés a tryout-ról

A csapat pedig a Green Bay Chill, szóval sajtfejű szurkolók irány a net, hogy ne csak a fej legyen sajtszerű, hanem más is :P

Mivel az LFL-re is van fantasy liga, a mostani "lóvásár" ideális lehet kiválogatni a személyes kedvenceket 2011-re, főleg ha a nagytestvér elmarad tényleg ősztől és kell valami pótlás.