2010. május 3., hétfő

Cult of Snap

Majális ide vagy oda, gondoltam megnézem az Eagles-Enthroners meccset, hátha egy kellemes kis összecsapás kerekedik belőle.

Hát nem.

Azt hiszem, életem legrosszabb meccse volt. Már ami a színvonalat illeti. Döbbenetes mennyiségű hiba mindkét oldalon, legyen az akár Offense, akár Defense, de a spec. teamek is hozták a hazai csapatok minden gyermekbetegségét (ergo nincs velük foglalkozás).
Sokkal többet vártam, ha mást nem legalább ami az akaratot, vagy az elképzeléseket illeti, igaz utóbbiban az edzők a felelősek. Ennek ellenére borzasztó egysíkú volt a meccs, ami nem azt jelenti, hogy bármelyik csapat is felül tudott volna kerekedni a másikon, egyszerűen csak arra gondolok, hogy nem találta egyik oldal sem azt a cipőt, amivel még a szódával elmegy teljesítményt ki lehetett volna csiholni az adott csapatrészből.

Maga a pálya is érdekes volt. A kezdésnél kirúgott labda valami göröngyön (lyukban) megpattanva olyan irányba szállt tovább, hogy fogadó legyen a talpán, aki számított rá. Én nem tudom hogyan kapott ez a pálya rajtengedélyt, főleg hogy ugye a kiírás szerint a pályának rendelkeznie kell 300 ülőhellyel (az íróasztalt felejtsük el :) ), nos itt maximum mint a ligetben a fűre lehetett leülni. A pályát a nézőktől elválasztó kerítés is mondjuk azt hogy a megyekettes öregbácsi-támasztó korlát volt, mondjuk tömeg nem volt, pedig ugye ingyenes volt a belépő.

A pálya. Májusi majálishoz jó lett volna faluhelyen, csak céllövölde meg vattacukor nem volt.


Mivel ez egy edzőpálya, így a párhuzamos műfüves pályán sima foci ment gondolom valami BLASZ 64 bajnokságból. Így aki unta a semmit, az át tudott kapcsolni egy idő erejéig a másik eseményre.

Szóval első félidő.
Nem szeretnék elemzést írni, csak benyomásokat. Teljes nihil és csőd mindkét oldalon, a szokott kezdeti futáspróbálkozásokat hamar feladta mindkét oldal, maradtak a passzok. Alapvetően sok dolguk a védelmeknek nem volt, mivel mindkét csapat támadórésze maga megoldotta a feladatot azzal, hogy szinte nem is volt first down ebben az időszakban.
Először láttam olyat, hogy egy csapat 5-ből 5-ször tudjon elrontani egy snap-et egy drive során. Igen, ötször, mert egy büntetés miatt az egyik kísérletet újra lehetett próbálni. Kezdőcsapat ide vagy oda, azért ennek nem volna szabad előfordulnia ilyen döbbenetes mennyiségben.
A hazaiak próbáltak újra keménykedni, de a sérülések nem ebből jöttek, hanem az általánosan elmondható technikai hiányosságokból. A falak felállása, a falemberek induló helyzete még sok gyakorolni valót kíván, nem beszélve a tackle-ek vagy blokkokról.
Váratlan szünet is volt, betelt a mentő, és meg kellett várni az újat :) Itt a nagyérdeműnek fakultatív program volt kiadva, aki akarta, nézhette a BLASZ 64-et vagy elment sörözni az amúgy barátságos árú helyi büfébe. Ez a hosszabb intermezzo igazából semelyik csapaton nem látszott a folytatásban, hogy kicsit is össze szedték volna magukat, maradt minden a régi, a támadósorok elképzelés nélkül próbálkoztak, a kérdés igazából az volt, melyik védelemnek lesz hamarább esélye arra, hogy egy lasztit begyűjtsenek.

Az Enthroners második TD-je


A második félidő nekem legfurcsább sommázata az, hogy szinte minimálisra redukálódtak a futójátékok. Alapvetően legtöbbet az irányítók futottak, mikor nem volt szabad receiver, de ezek nem voltak hatásosak, mert a falak láthatóan nem védték meg őket, óriási lyukakat hagyva a védőknek a siettetésre. Sack-et nem írok, mert nem emlékszem hogy jellemzőnek mondhatnánk, inkább a Menekülés a Zsebből taktika folyt.
A vendégek kicsit jobban összekapták magukat erre a játékrészre, legalábbis több tudatosságot lehetett felfedezni náluk, ami elég is lett a győzelemhez. A hazaiak fantáziátlan támadásai (3 passz majd punt) egyrészt a formán kívüli elkapóik másrészt a kiszámíthatóság miatt egy idő után halálra volt ítélve, igaz a vendégvédelemnek a rutintalanság mellett jól jött az, hogy a tuti "mellbevágós" passzok is úgy hullottak ki a receiver kezekből, ahogy azt a vendégszurkolók elképzelik.

Érdekes beállások


Az a csapat nyert, amelyik jobban akarta a győzelmet. Ezt a meccset bármelyik csapat simán hozhatta volna, ha összesen 5 játékot tudnak de azt úgy, ahogy kell. Nem kell ide nagy playbook, a minimálisat kell tudni elfogadható szinten és az elég a győzelemhez.

Nem tudom hogy maga a színvonal vagy mi, de hangulat hiányzott végig a meccsről, tehát erről nem nagyon beszélhetünk. A kevés néző és a szinte folyamatos csend olyan MTK mérkőzésre emlékeztetett, igaz ott néha a nyugdíjasok rázendítenek a hajráemtékára, szvsz itt olyan békés májusi majális heverészős "hangulat" volt.

Talán mindenki a lefújást várta...

Summa summarum, ha valakinek ez volt az első élő mérkőzése, azt hiszem nem szeretett bele ebbe a sportba. Kezdőcsapatok ide-oda itt nem a rutin nélküliség miatt voltak olyan hibák, amelyek miatt a színvonal nagyon lent volt, hanem ezek a hibák a nem gyakorlás és a nem tudás miatt fordulhattak elő. Kezdő csapatok is tudnak jó/izgalmas meccset játszani, persze ehhez akarat is kell. Itt aki egy kicsit is jobban akarta, az nyert. Hiába voltak a hazaiak kétszer annyian (50+ játékos), a jelek szerint nem tudtak megújulni és csak az az idők jutnak az eszembe amikor a 18 fős ukrán gárda ( Ungvár Warriors) szanaszét szivatta a nagy létszámmal felvonuló hazai alakulatokat pár éve: még mindig a minőség és nem a mennyiség számít. Vagy legalább akarni kell a győzelmet.

Az Enthroners sokadik interception-je a meccs vége felé.


Becsületkasszát nem találtam, pedig valamennyit ott hagytam volna még ezért a produkcióért is...

4 megjegyzés:

  1. kösz a beszámolót, erről lemaradtam, csak hallottam róla, de nem hangzott ennyire szörnyen...

    VálaszTörlés
  2. Írhatnám azt hogy a taktikai harc dominált vagy kiegyensúlyozott küzdelem folyt meg lehetne mantrázni hogy "kezdő" csapatok... a hibák nem onnan jöttek, hogy valakinek kevés a meccsrutinja.
    Nyilván ez egy saját vélemény, más biztos másképp látta én egy küzdelmes (de nem maszatolós) meccsre számítottam.

    VálaszTörlés
  3. Tök érdekes, hogy a MAFL.Hu-n mennyire másként értékelik a meccset...
    Most találja ki az ember az igazságot.... :-)))))

    VálaszTörlés
  4. Nyilván meccsben van értékelhető vagy meg lehet találni azt amiért lehet lelkesedni. Ahogy nincs ronda nő sem ugye... De a magam részéről nem ezt vártam ettől az összecsapástól, hogy keressem azokat a pontokat, ami megüti ezt (na jó, a jenki srác return TD-je az volt, de hát sebességben is fényévekkel volt a fehérváriak előtt). Nekem nagy csalódás volt ez az ötlettelen és eredménytelen játék.

    VálaszTörlés