2010. július 7., szerda

Madarat tolláról

Szóba került itt nem rég pár dolog:

- Lengyelország
- Szakmai terv
- Közelgő közgyűlés


Hogy hogyan vannak itt kapcsolatok, azt a kedves olvasó fantáziájára bízom. Már csak azért, mert amikor az alábbi interjút készítettem Jedrzej Staszewski-vel, a lengyel szövetség Comissioner-ével, nekem sok minden eszembe jutott.

1.Ha értékelni kellene a kezdetektől a mai napig eltelt időszakot, mit gondolsz, mit tartanátok a legnagyobb eredmények? Hol vannak a legnagyobb fejlődések?

Azt hiszem a legnagyobb eredmény az, hogy sikerült egy igen magas játékszínvonalat meghonosítani a liga mérkőzésein. Emellett nagyon nagy eredmény az is, hogy évről évre dinamikusan nő a nézőszám. A vezetési oldalt tekintve a legnagyobb sikernek az állandóságot, a következetességet emelném ki, amelyhez a média is könnyen tud alkalmazkodni és használni.


2. Említetted, hogy folyamatosan emberhiánnyal küzdötök a napi munkát illetően: ebben a cipőben jár Magyarország is. Mégis, hogy kezelitek ezeket a problémákat?

Szerencsére sikerült találni pár embert, akik folyamatosan ellátják a liga sajtóreferensi feladatait: beleértve a meccsek statisztikáit (minden ligaszinten), emellett a központban dolgozó pár ember nagyon aktív. Emellett hirdettünk és hirdetünk a szövetségi oldalon is mindenféle jellegű munkákra, igaz a jelentkezési arány alacsony, de minden kéz számít.


3. Hogy épül fel a szövetségetek? Bizottsági alapon működik vagy más modell szerint? Mennyi aktív embert tudtok bevonni a mindennapi szervezeti munkába?

Van néhány bizottság, mint a Bírói, Sajtó, stb, akik bizonyos speciális feladatok kezelésére alakultak. A pontos aktív embermennyiséget nehéz megmondani, de kevesebb mint 10 ember az, aki igazán sok időt és energiát áldoz a ligaügyek intézésére.


4. Hogyan toboroztok a bírói karba? Nálatok is hiány van zebrákból?

Sokat küzdöttünk az első 4 évben e témában, de idén már mindenképp stabil és kielégítő a rendelkezésre álló bírók száma. De ahogy ti is tudjátok, bíróból soha sincs elég: ez mindenhol probléma, bármennyien is legyenek. Sajátos probléma mondjuk Magyarországhoz képest, hogy adott esetben a távolság akár 650 km is tud lenni egy utazás két csapat (és bírók) között.


5. Hogy kezelitek az ifiket? Mennyire fajsúlyos kérdés az utánpótlás? Hogy kezdtétek el megszervezni a flag foci bajnokságot és mennyire vált be?

A flag foci sajnos nem váltotta be eddig a reményeket. Jelenleg a legsikeresebb ilyen jellegű programot egy külsős cég futtatja Wroclaw-ban Superbol néven. Részletek a honlapjukon: http://www.superflagbol.pl/superflagbol.com/Strona_Glowna.html


6. Hatalmas mennyiségű médiapartneretek van. Hogy sikerült erre szert tenni? Magyarországon a tévécsatornák pénzt kérnek a közvetítésért, mi a helyzet ez ügyben Lengyelországban? Mit javasolsz esetleg?

Még sohasem volt ligameccs a televízióban eddig. Ugyanis nem hiszem, hogy a lengyel foci kész lenne erre bármilyen aspektusból is, beleértve a ligadöntőt is. Ennek ellenére nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ezt a készültségi állapotot elérjük és media/piacképesek legyünk. Azt hiszem, egyetlen esélyünk lesz erre: ha ezt nem tudjuk venni sikerrel akkor, az ajtók be fognak záródni előttünk: így arra készülünk, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel a nézők felé akkor, amikor eljön az ideje.

A csapatoknak számos egyéni médiapartnere van. Nagyon biztos vagyok abban, hogy a szövetség médiaaktivitása kiemelkedően segít a csapatoknak (pl. sajtónyilatkozatok, beharangozók küldése MINDEN helyi és országos médiának MINDEN meccs előtt ÉS után).


7. Mit gondolsz, mi az amerikai futbal népszerűségének a kulcsa? Mitől lehet népszerű és jól ismert?

A kulcs a következetesség és az állandóság a fejlesztési tevékenységekben/ lépésekben. Ez az egyetlen járható út.


8. Mit gondol a a szövetségetek az helyi online oldalakról: fórumokról, blogokról, stb? Támogatjátok őket, illetve figyelemmel kíséritek azt ott felvetődő kérdéseket és aktualitásokat? Tegyük fel, hogy egy képzelt szövetségben a képzelt szövetség büntetné a játékosait, ha az ellentétes a hivatalos véleménnyel vagy személyeskedést is tartalmaz.

Az az igazság nem nagyon van időnk fórumokat, blogokat olvasni. Másik oldalról mi sohasem mulasztunk megválaszolni egyetlen emailt sem. A kezdetek óta arra törekszünk, hogy figyelmesen hallgassunk minden új (kívülről jövő) ötletre, és igyekszünk megvalósítani őket, amennyiben előreviszik a dolgainkat. Nálunk is van az a szabály, hogy bárki aki tagja a ligának (edző, játékos, tulajdonos) megbüntethető, ha nyilvános oldalon valami sértőt kommunikál. Nyilván ez fórumokon nem nagyon kivitelezhető, mivel az azonosítás nehéz.


9. Mi a következő 5 évre a tervetek? Hol fog tartani a lengyel foci?

Profizmus. Befektetők közvetítése a klubokhoz akik NEM szponzorként jelentkeznek: itt meg kell jegyezni, hogy csak azon klubok részére, akik képesek is ezeket az értékeket és elvárásokat kezelni. Jelenleg 3 olyan csapat van a ligában, ahol már működnek befektetők (nem szponzorok!): The Crew Wrocław, Warsaw Eagles, Bielawa Owls. És ez csak a kezdet, több csapat fog erre az útra lépni! Emellett a következő évek fontos célja az átlagos nézőszám folyamatos emelése, valamint a játék csak minőségi stadionokban történjen/történhessen.


10. Különböző regionális ligák futnak Európában. Mit gondolsz egy kicsit történelmi alapokon szerveződő ligáról mondjuk lengyel, cseh, szlovák, magyar, stb csapatokkal?

Szenzációs lenne. A legnagyobb kérdés – egy ilyen jellegű projekt szponzorálása mellett- az, hogy hogyan lehetne a helyi bajnokságok menetrendjét összeegyeztetni ezzel a ligával annak érdekében, hogy megvalósuljon. :-)


11. Mikor fog megalakulni a lengyel válogatott? Mit gondolsz, ki lesz az első ellenfeletek nagy valószínűséggel? :-)

Nehéz kérdés. Ez egy olyan feladat, amelyet jobban szeretnénk elindítani mihamarább, habár a feltételei még nem adottak. Pár éve már sikeresen elindult a Junior válogatottunk. Már fel is ajánlottuk a MAFSZ-nak, hogy a két válogatott mérkőzzön meg idén. De azt is tudom, hogy ti (Magyarország) csak jövőre indítja a junior válogatott programot, így lehet hogy jövőre ? :-)



Zárszónak egy Seneca idézet:


"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."


8 megjegyzés:

  1. Tehát egy teljesen hasonszőrű helyzethez viszonyítva nézzük végig, Tóth Lászlónak mi nem sikerült az elmúlt 5 évben:

    1 kérdés: nincs állandóság, nincs következetesség, minimál nézőszámmal.
    2 kérdés: sajtóreferens, statisztika épp elég lenne, de még itt van az a soha nem látott megoldás, hogy külsős ember jelentkezését várni.
    3 kérdés: Jól szervezettség.
    4 kérdés: Stabil, és kielégítő bírói stáb.
    5 kérdés: külsős cég álltal futatott program.
    6 kérdés: látjuk, hogy az elhamarkodott tv-s megjelenés, úgy hogy minden pénzét beleölték a csapatok, micsoda kárt tett?
    7 kérdés: de jó lenne idehaza, következetesség, és állandóság.
    8 kérdés: tényleg rá kéne jönni, hogy blogon, fórumon lehet írogatni nyugodtan, és nem baj az, ha más a vélemény.
    9 kérdés: BEFEKTETŐK!

    Összességében az elmúlt 5 év az átgondolatlanság jegyében telt, rossz szakmai irányításssal. De háistennek szakszövetséggé váltunk, vagy válunk, amiről senki sem tudja, hogy minek.

    Köszönjükk elnök úr, viszlát elnök úr.

    VálaszTörlés
  2. Na igen. Tökéletesen látszik, hogy az eddigi elképzelések zsákutcát eredményeztek. Kíváncsi vagyok, hogy az országos közgyűlésen milyen szakmai tervekkel fogunk szembesülni.

    Bár ahogy sejtem, amíg a kisstílű hatalmi harcok tartanak, addig nem fog előre menni ez a szekér.

    VálaszTörlés
  3. Egyébként respekt az interjú ötletéért is.

    VálaszTörlés
  4. Én nem látok bele mélyen a hazai foci berkeibe, sem a szövetség munkájába. De a két kulcsszó nekem is megütötte a szememet: következetesség és állandóság.
    Nyilván egy rövid ideje formálódó sportnál, illetve struktúránál fokozottan nehéz ezeket az elvárásokat betartani, de...
    Elmesélem, mivel gyűlt meg idén leginkább a bajom a média tájékoztatása kapcsán. A "színhely" Miskolc, a Steelers.

    Ahogy közeledett, majd bekövetkezett a (div2-es) bajnoki elsőség, egyre-másra azt kérdezte tőlem minden helyi sportújságíró, hogy na de akkor ennek most pontosan mi is az értéke, hány közül lett hanyadik a csapat, hova jutott fel, a magasabb osztályban hányan vannak/lesznek, és effélék.
    Jól értve a kérdésfeltevés lényegét - ami nyilván nem arra irányult, hogy üres számokat kapjon az illető, hanem hogy valamilyen rálátása legyen a magyarországi mezőny erőviszonyaira -, kénytelen voltam rendre azt válaszolni, hogy idén tök más volt a bajnoki struktúra, mint tavaly, és az akkori meg a mostani eredmény sehogy sem összehasonlítható, mint ahogy a mostaniból nem vonható le következtetés a jövő évire sem, egyrészt mert az átcsoportosítások miatt nehezen árazható be a div2-es arany valós értéke, nehezen konvertálható át erősorrendre, és végül a fene tudja jelenleg, hogy miként fog felépülni a 2011-es versenysorozat, hány osztályban, stb.

    Kénytelen voltam ezt mondani, mert az érdeklődő valódi kíváncsiságát nem tudhattam kielégíteni. Ellenben mit vonhatott le magának mindebből a sportágban amúgy járatlan újságíró? Hát hogy következetesség és állandóság aligha jellemzői a magyar amerikaifocinak...
    Nem örülök, hogy így történt a dolog.

    VálaszTörlés
  5. Én azt gondolom, hogy valóban kellene egy kis állandóság, szar hogy jövőre nem tudjuk mi lesz.

    Nekem az sem tetszik, hogy a régi bajnokságokról nem tudom, hogy hol lehet olvasni hivatalosan.

    Nagy vesszőparipám a statisztika, a MAFL oldalon miért nincs fenn, elvileg nem is a csapatoknak kéne oda beküldeni, hanem a szövetségnél aki a statokkal foglalkozik!

    Lehetne még sorolni!

    Kiváncsi leszek van e valaki aki elvállalja ezt a nehéz feladatot Tóth Lászlón kívül!!

    VálaszTörlés
  6. Úgy gondolom, hogy az említett következetesség és -relative- állandóság inkább csak egy mérőeszköze annak, hogy:
    - van szakmai terv (közép- és hosszú távra)
    - realitásokat tükröz
    - végre vannak hajtva közel a várt eredménnyel az elképzelések
    - mindennek és mindenkinek van helye a rendszerben

    Ha az egész éves működtetés, kiírás olyan mint az etióp hadsereg (arról támad amerről a szél fúj), az lehet hogy papíron kezeli a problémákat adott évben, de a szemét szőnyeg alá söprésének is van egy fizikai korlátja.

    VálaszTörlés
  7. Arius,

    kellene egy mail-cím, küldenék neked kis finomat.

    VálaszTörlés