2010. február 19., péntek

Aréna zöngék

Alapvetően rendkívül jó kezdeményezésnek tartom még mindig, de jó lenne ha továbblépne, fejlődne a dolog, mivel igény van rá.
Igaz az igény lassan kimerül a játék élvezetében, pedig ahogy nő a létszám, úgy nőnek az elvárások is egy ilyen tornával kapcsolatban. Igaz ez hivatalosan nem a szövetség szervezésében történik, hanem privátban (a szokott szakmai támogatás elnevezésű neszesemmi-fogdmegjól kommunikáció itt is meg van), ennek ellenére sok új arc nincs a történet körül amely egyfelől jó, másrészt meg nem jó. Jó azért, mert van rutinja a szervezőknek amerikaifutball események szervezésében, rossz viszont, hogy még mindig ugyanaz a szűk kör látogatja az ilyen eseményeket, akik ugyanúgy kint vannak a szabadtéri meccseken is a bajnokság idején. Ez az átfedés -minden előnye mellett- szinte garantálja azt, hogy az egész rendezés ugyanazokat a -legtöbbször gyermeteg- hibákat kövesse el, ami a nagypályás meccsekre jellemző. Hogy mi értelme van egy kora reggeltől késő estig zajló tornának, azt nem tudom, elsősorban gondolom anyagi okai voltak a dolognak, talán érdemes lenne megfontolni egy 2 napos lebonyolítást a jövőben, talán akkor nem fordulhat elő az az eset, hogy extrém esetben aki reggel nyolckor kezdett, arra vár a döntő este 8-9 körül. Ezt nézni is fárasztó, valami olyan töménység, amely mindenből sok. Kulcs lehet ebben az, hogy voltaképpen mit is akarnak ezzel a rendezvénnyel: egy egynapos örömködést a téli hónapok alatt vagy egy olyan színvonalú teremtorna létrehozása, ahová bármikor bárhonnan jönnének csapatok szerte Európából.

Előző esetben végül is mindegy milyen a lebonyolítás, sőt megkockáztatom a végeredmény is, maradhat olyan igazi sör-virslis hangulata a dolognak, azonban a kell egy nap együttlét feelingnek is meg vannak a maga íratlan szabályai: a csapatoknak tudatosítania kell, hogy ezúttal nem a győzelem, hanem a játék a fontos, ideális alkalom egy kis közös mozgásra meg ismerkedésre, az eredmények pedig másodlagosak. Ezt a célt szolgálhatja számos egyéb kiegészítő program (amelyek nem kerülnek pénzbe), feltéve ha ez az irány az elképzelt. Bizonyos értelemben ebben az opcióban a felajánlott díjak is ellent mondanak a dolgoknak, mivel a hazai viszonyokat tekintve vonzó díjakat sikerült újra betenni a kalapba, igaz a húsos tálhoz való hozzájutáshoz elég korlátozottak a lehetőségek ismerve a csapatok közötti különbségeket. Emlékszem még a pár éve az Orczy-kertben megrendezett össznépi kispályás flagfoci versenyre, ahol csapatok vegyesen, stb játszottak egymással a helyezésekért, kb. az a cél lehetne az, amerre mozdulni kellene, amennyiben ilyen arculatot szeretnének a szervezők ennek a kupának.

Másik esetben ugye marad az, hogy ki kellene nevelni egy Európa (min, Közép-Kelet Európa) szinten elismert aréna versenyt. Nem vitás, hogy ez volna az igazi vonzerő mind szakmailag, mind közönségileg. Ehhez viszont az út nem a mennyiségi, hanem a minőségi elvárások emelésén keresztül vezet minden tekintetben. Színvonalban nem lesz jobb a torna attól ha kicsi -valljuk be, a focihoz nem értő- épp megalakult kezdő csapatok összeállva egy formációvá részt vesznek egy olyan megmérettetésen, ahol jó esetben a legszimpatikusabb csapat elnevezésű faszságokat nyerhetik meg. Nekik a helyük az első esetben említett össznépi örömfocin volna, ahol pl. remek díjazás lehetne szövetségi részről olyan felajánlások, mint X óra edzés levezénylése adott szakemberek részvételével. A minőség része az is, hogy csak meghívásos alapon működhet ez a típusú történet, igenis legyen rangja annak, ha valamelyik csapat invitálást kap egy ilyen eseményre.

Mindkettő esetén azonban vannak olyan feltételek, amelyeket következetesen be kell tartani. Ilyen pl. a szabályrendszer, stb. és ugye ami a leginkább fókuszba került most, a sorsolás és menetrend. Nem tudom miért nem lehet egy ilyen versenyen ezt előre és véglegesen fixálni. Óriási hiba. Rendben van, legyen vigaszág, sok sportágban létezik, de az is fix, előre tudod, hogy egy esetleges vereség miatt várhatóan kivel kell mérkőznöd ott, lehet előre készülni, taktikázni. Banális a dolog, de a jelek szerint mégsem volt az idén sem: a nem kicsit megbonyolított továbbjutás mellett bennmaradt a khmm random (szubjektív) faktor, amelyre utólag hiába mondja bárki is hogy nem volt szándékos, hogy úgy alakult ahogy, olyan támadási felület maradt a rendezőkön, amelyet nem lehet jól kezelni. Alapvetően igaz az, hogy ha egy csapat nyerni akar, akkor mindegy kivel játszik, meg kell vernie, azonban ez teljességgel elfogadható lebonyolítás volt a középkori lovagok között vagy ha egy egyszerű sima örömfocit játszunk. Itt azonban a jelek szerint szó sem volt erről, az azóta is forró indulatok azt mutatják, hogy mindenki véresen komolyan vette a tornát és ami egy kicsit futurisztikus nekem, a többség azt is elhitte, hogy nyerhet is. Ez a variálás a pihenőidő miatt is csak egy olyan támadási felület a rendezők felé, amelyet kár volt hagyniuk: egyrészt sosem lesz tökéletes, másrészt egy előre fixált továbbjutási ág esetén feketén-fehéren le van írva ki mikor fog játszani legközelebb: ezt csak a tervezéskor kell visszaellenőrizni, hogy előfordulhat-e olyan eset, hogy valakiknek pihenés nélkül kell-e harcba indulni.

Bízom abban, hogy jövőre már eldől az, hogy ez a verseny merre akar tendálni és lesz olyan másik kezdeményezés is, amelyik lefedi a másik opciót. Mindkettőre van igény a jelek szerint, a mostaninak annyi előnye van, hogy eldöntheti melyiket is akarja: gyanítom hogy a privát háttér miatt inkább a kettes verzió az, ami kívánatosabb.

Ehhez nekem (is!) még sok hiányérzetem van. Egyrészt hiányzott a Cowboys, igen olvastam a promószöveget a miért nem-ről, és értem is miért nem vettek részt... Az ő dolguk, plusz a szervezőké, csak reménykedem abban, hogy mind a díjazást, mind a színvonalat, mind a rendezést tekintve jövőre lesz olyan hazai megmérettetés, amelyre nem fognak nemet mondani. Másrészt hiányzott pár külföldi csapat. Azt hiszem sokat dobott volna az egészen minimum egy külföldi csapat részvétele, legyen az ukrán,horvát,szerb, osztrák vagy bármi.
Már csak azért is jó lett volna egy külföldi résztvevő, mert a látottak alapján a színvonal hát hogy is mondjam, kihívásokkal küzdött. Persze lehet azt mondani, hogy mit vártam, erre csak azt tudom mondani, hogy technikailag sokkal többet jó pár csapattól. Gyakorlatilag végignéztem az egészet és bevallom normális ütközést, szerelést nem nagyon láttam, ellenben rengeteg maszatolást, tipi-tapit és mistackle kavalkádot. Valahogy az volt az érzésem, hogy hiába létezik adott csapat több év óta, még mindig úgy akarnak emberek megállítani velük szembe rohanó embereket, hogy majd kézzel megragadják és földre viszik álló statikus helyzetből. Ha valamiért érdemes visszanézni minden csapatnak ezeket a felvételeket, hát ez a pont mindenképp az. A játék taktikai részét hagyjuk, ez megérne egy külön posztot valószínűleg, maradjunk annyiban, hogy csodák itt (a teremfociban) sincsenek.
Bírók. Minden tiszteletem az övék, hogy végignyomták az egész napot. Látva a kommenteket, még mindig európai focit akarunk becsempészni ide, a hülye bíró elbasztad nem láttad? jeligével. Elcsalták ezt, nem adták meg amazt, stb. ez megy az egész fociliga kezdete óta. Biztos voltak hibák, mindig hibáznak ők is, de már annyira unalmas ez, hogy adott csapat mindig azért kap ki hogy mert a bírók. Pláne több meccsen: kérem szépen el kell ezt fogadni, hogy ők döntenek, amibe néha-néha benne van a hibázás, videóbíró nincs, ha ezen egy csapat változtatni akar, fizessen ki profi(bb) bírókat. Főleg ciki ezt ún. edzők szájából olvasni, tudom hogy szar ügy kikapni pár ponttal, de ha a csapat az elvárásokhoz képest jól teljesített, akkor az a lényeg, valószínűleg egy normális edző jobban elégedett lesz azzal, mintha valami bűnrossz taktikai-fegyelmi játékkal a csapat bemákol valami idióta helyzettel egy győzelmet (előfordulhat de nem lesz jellemző).

Nagy pozitívum volt idén (is) az online követhetőség, még ha a kapcsolat gyakran el is ment: gondolom nem bírta a terhelést a rendszer, persze tudom ingyen lónak a foga se fehér, ennek ellenére ma már tényleg gáz ha óránként szakad a történet bizonytalan időre. Nem tudom mennyire megoldható technikailag, de jó ötlet lehetne jövőre bekapcsolni a helyszíni kommentátor hangját a képi közvetítésbe, esetleg egy ingyenesen használható chat-et hozzáadni a dolgokhoz.

Summárium? Nehéz bármit is írni. Látva az indulatokat, azon gondolkodom, ki jött el nem keserű szájjal a tornáról. Talán a Farkasok. Talán a Cápák (gondolom nyerni akartak). Mindenesetre van hová fejlődni és van is fejlődés, csak tessék emelni azt a lécet, ami az elvárásokat és az igényeket illeti. Kár lenne hagyni parlagon egy ilyen lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése