2010. február 26., péntek

Báli szezon

Nem is tudom legyen-e vagy van-e áthallás az áll a bál vagy nem áll a bál kifejezések között így tél végén, 22 nappal a bajnokság kezdete előtt.
Mindenesetre ma megint közgyűlés ahogy látom, szokás szerint rendkívüli, illetve csak a saját rövid agyamnak tudható be, de nem emlékszem nem rendkívüli gyűlés kiírására, biztos volt, igaz semmi közöm hozzá, csak furcsa ha valahol ennyi rendkívüli kgy. van. Baráti az időpont szó se róla, szerencsétlen vidéki csapatok roboghatnak fel fél hatra pénteken, ha ott akarnak lenni, ez elég korai indulás egy Kanizsa vagy Egerszeg részéről: utóbbira kíváncsi vagyok hogy elmennek-e olvasva a riportot velük egyfajta olyan naivitás jön le, amelynek nem értem az alapjait: lásd elmúlt öt év eseményei a futballban. Naivitáson azt gondolom, hogy egy-egy szóbeli megnyugtatásra (persze minden rendben lesz) elhitték a dolgokat, legalább egy emailt írtatok volna erről, ami elmaradt majd jött a döbbenet, hogy lehajolva a szappanért Rodolfó bácsi a hátatok mögött vígan mutogatja a két kezét, hogy vigyázat csalok... Ahogy mondjátok:
Sajnos itt már csak a szövetség embereinek a jóindulatában és a józan eszében bízhattunk.
Józan ész azt mondaná, hogy a szabály az szabály, ellenben a realitás józan esze plusz az említett jóindulat tudott volna (tudna?) lenni az a megoldás, ahol együtt talán lehetett volna (lehetne) találni olyan megoldást, kiskaput, stb. ami megoldhatná ezt a szerintem senkinek sem jó helyzetet.
Igazi főszereplő viszont más lesz ebben a forgatagban, jön "Ábel" egyenesen be a rengetegbe és pálcát törnek felette. Hogy az eddigi ügymenetben milyen sajátos fordulatok voltak, az csak előjött végre, sőt az eddigi statikus: "el lettek utasítva és passz" helyzetről kicsit többet is tudni, ami egy olyan sportban, amely deklaráltan elkülöníti magát a hagyományos focitól minden értelemben nagyon is fontos lehet. Az MLSZ-es történéseket szerintem mindenki látja, nem hinném, hogy bárki is, aki nem érintett közvetlen! működésben szeretne egy átláthatatlan, mutyikkal és szubjektív döntésekkel teletűzdelt szervezetet, amely máshol sem hozott életképes fejlődést adott sportágba, csak egy egyfajta vegetálást és megélhetési potenciált egy szűk körnek, akik teljesítménye nem volt elvárt eredményekhez és célokhoz kötve. Mivel az amerikai foci egy fiatal dolog idehaza, még időben lehetne ezen a hazai szokáson változtatni, és nem a naivitás mondatja azt velem, hogy igenis egy transzparens működés teljesen belefér egy valljuk be rétegsportként funkcionáló szervezet esetén. Mivel jelenleg még a közhasznúság és ennek a témának minden velejárója is szerepel a működésben, a transzparenciának fokozott hangsúlyt kellene kapnia, különben minden marad csak elnevezésekben.
Az idő persze ketyeg és fogy, ahogy közeledik annak a jognak a megszerzése, hogy hazai szinten kizárólagosságot kapjon a sportági versenyek, bajnokságok szervezésére, ehhez viszont nem mindegy milyen háttérrel és ami fontosabb milyen korábbi gyakorlattal megy bele a szervezet.

Amit Francesco (is) írt a felvételi eljárásukat illetően, nekem eléggé megdöbbentő. Semmi közöm hozzájuk, semleges csapat a számomra, de én nem látom az objektív döntési/elbírálási folyamatot: élek azzal a feltételezéssel hogy pártatlanul történik a dolog, annak ellenére hogy nem tudom azt mire vélni, hogy volt ami miatt elkaszálták őket.

Igen ez egy nehéz döntési pont de véleményem szerint 2 különböző dolog egy szervezeti tagság megszerzése és egy szervezet által megrendezett bajnokságban való részvétel. Nyilván a másodikhoz az első feltétel, de ahogy a kínaiak mondják a hídon akkor menjünk át, ha odaértünk.
Itt a híd még túl messze van :) mégis kvázi erről szól a történet: az újonc csapatáról/rosteréről, amelyről megy a vita hogy ki hová tartozik szerződésileg (vagy legalábbis 15 fő erejéig). Azt hiszem itt lett összekeverve a dolog, vagy összevonva a történet, ami most se így se úgy nem jó. Ha magáról a tagságról szólna a döntés, azt régen le lehetne zárni és továbblépni a történetben. Attól még hogy valaki tag, még nem tud indulni a bajnokságban, lásd az idei szappanopera történéseket, azonban ettől függetlenül kell ugye egy minimum 25 fős hivatalos roster, amelyen vitatkozhatnak a felek hogy ki kicsoda játékosa, ergo ki tud-e állítani megfelelő számú játékost adott csapat, sőt ezt a sztorit le lehetne zárni az átigazolási időszak végével.

Ez az előzetes etikai, morális szűrő, főleg hogy gyakorlatba is át van ültetve mindig kérdéses lesz ami a függetlenségét illeti. (Mellesleg ha már szóba kerültek ezek a témák, van itt olyan poszt, pozíció, stb ahová le kell adni erkölcsi bizonyítványt?)
Adott munkahelyen is előfordulhat, hogy át kell esned mondjuk C típusú állambiztonsági ellenőrzésen (vagy min). Ne felejtsük el hogy egy társadalmi szervezetről beszélünk és nem CIA-FBI-Moszad vagy hasonlókról. Ez az említett mélyvizsgálat elég bizarrul hangzik nekem, mint valami urulógia-belgyógyászat tengely, amelynek egyetlen célja van, hogy a testüregi motozás keretében találjon valamit, amitől nyuszikán megint nincs sapka. Nekem ez az egész úgy hangzik, mintha a Tanú c. filmet nézném olvasnám:
elvégezte a korábbiakban ismertetett ún. mélyvizsgálatát, amelynek
keretében intézkedett további, a tagfelvételi eljárás szempontjából
releváns bizonyítási eszközök (iratok) beszerzésére.

Kemény nem? Értem azt is hogy van hivatkozási alap, mégpedig a játékosok lelépése: de itt nem tudom ki részéről sántít a dolog: ha tényleg nem volt érvényes játékosszerződés becsatolva, akkor mire fel történt a máglyára vetés, de még ha röhejes is a dolog, nem ez a lényeg, hanem talán az alábbiak:
- Nem tudom miért kell egy jelentkező szervezetnél gyakorlatilag rostert is beadni :) Itt egy szervezet felvételéről van szó, tulképpen csak a tagságáról, ami a játékosokat illeti arra ott van az átigazolás.
- valamint az Egyesület létrehozása nem
másik amerikai football egyesület, csapat kárára történt.
Megint az objektív-szubjektív történet és ennek a történetnek is az alapja. Emlékszem még arra történetre amikor ez bekerült, vagy be kellett kerülnie, de ezt most slendriánságnak érzem, főleg annak fényében, hogy túl nagy kiskapu ez annak, hogy bárkinek betegyen ha valaki valakit nem akar tagként látni.



Átalakulások, összeolvadások, kiválások, stb. mindig lesznek. Ahogy sértődések, kibékülések, nagy közös népi hurrálok, ahogy az élet hozza. Ennek a velejárója azonban az is, hogy mindig lesznek olyanok, akik elégedetlenek lesznek az új helyzettel és amennyiben a bré kedvezőbb oldalán állnak adott esetben, ezt a kitalált gumicsontot úgy lehet majd használni, ahogy épp Rodolfó bácsi akarja.

Mellesleg ha már 12. pont (vagy slendriánság), akkor ott van az a remek kifejezés, hogy jogi eljárás (nem folyik senki ellen....).

Szeretném megkérdezni az alkotót hogy az alábbi esetek jogi eljárások-e?
- lakcímváltozás
- házasság/válás
- öröklés
- ingatlanhitel-szerződés közjegyző előtti aláírása
- stb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése