2010. február 27., szombat

Mi a pálya?

Mindjárt tavasz és ha félretesszük a sorsolás/nevezés körüli eseményeket, van olyan közös nevező más sportágakkal az amerikai focinak, amely egyformán kulcsfontosságú a lebonyolítást illetően.
Ez pedig a hazai pályák (áldatlan) állapota.

Minden évben van egy visszatérő motívum kis hazánk sport életében, miszerint a hazai futballrajt (futball=soccer) mindig vagy teljesen vagy részben elmarad a pályák használhatatlansága miatt: ez valahogy kéz a kézben jár azzal, hogy télen sosem tud felkészülni a havazásra a MÁV vagy a BKV. Tél végén vagy ha tetszik tavasz elején a Bundesliga frizurás soccer guys is kivágtatnának a zöld gyepre, hogy az NBI-nek nevezett kreációban nekivágjanak a tavaszi szezonnak.
Igen eddig ennek sok köze nincs a "focsihoz", de olvasva a szokásos hírt, miszerint:

Biztonsági szempontból egyik hazai sportstadion sem felel meg maradéktalanul az előírásoknak, legalábbis a januári rendőrségi bejárások tapasztalatai szerint - olvasható a Népszabadság szombati számában.A legtöbb helyen nem volt megoldott a két szurkolótábor szétválasztása, a játékosok és a bírók biztonságos mozgása, illetve a jegyértékesítés sem volt megfelelő. Szinte mindenhol hiányzott a megfelelő tájékoztatás, hogy mit nem szabad bevinni.
A múlt szeptember óta hatályos módosított sporttörvény előírásainak megfelelően a rendőrség - más hatóságokkal és szervezetekkel közösen - január végéig az ország valamennyi sportlétesítményében úgynevezett bejárást tartott, de még decemberben átnézték a szakszövetségek biztonsági előírásait.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a Népszabadságnak elmondta, a rendőrség igyekezett tiszta helyzetet teremteni; egyértelművé tette az elvárásait, és hogy mikor milyen lépésre, intézkedésekre számíthatnak a klubok a rendőrségtől.


Meglepő? Nem.
Érintett ebben az amerikai foci? Igen is meg nem is.

Érdekes dolog ez a szakszövetségek biztonsági előírásainak az átnézése, kiváncsi leszek hogy az eddigi elvárások változnak-e e téren most hogy sosem látott távlatok nyíltak meg a honi amerikai foci előtt :)
A kérdés az, hogy ha a nagytestvérnél is nyíltan nevén nevezett gondok vannak a vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával, mi lesz irányadó a saját kutyánk kölykei esetében? Lesz-e "honosított" gyakorlat, vagy mintapolgárosodás történik, függetlenül attól mi a realitás manapság.
Sajnos még mindig nincs kimondottan csak amerikai focira épített pálya idehaza, ami nem egy megyekettős, stb. pálya másodlagos hasznosítása, így mindenki függ az adott létesítmény gazdájától. (megjegyzés: Egerben ha jól emlékszem volt valami efféle hír, nem tudom végül is az a kimondottan amerikai focinak kialakított pálya meg van-e, meg volt-e.)
Szabályozás van, sőt mindjárt kettő is, külön minősítés első és második osztályra.

Van-e aktualitása a dolognak az eddig említettek mellett?

Kellene. Elvileg évről évre minősítik ezeket a "pályákat", márpedig ennek a határideje legkésőbb március 15 adott évben.
Igaz végleges bajnoksági kiírás nincs még, ellenben ezeket a pályákat le kell egy bizottságnak minősíteni évről évre, amely nem kis meló, ha körbe kell turnézni az országot emiatt. Remek alkalom újabb fizetésre, mármint a csapatoknak, mivel ezeknek a minősítéseknek is költsége van, így lehet csengetni adott költségeknek megfelelően.

Biztos vagyok abban, hogy a figyelni való többség olyan bullshit, ami az ellenőrizendő megfelelési előírásokat illeti, egyszerűen nehezen képzelem el, hogy egy komplett műegyetemi építő-építészgárda vonul ki helyszíni szemlére és figyeli ezeket a dolgokat, mint pl.: környezet- és természetvédelmi követelmények, helyi építési előírások stb. Ahogy láttam sok pályán az sem teljesül, hogy az akadálymentes használat biztosítva legyen a fogyatékos nézők részére, vagy kimerül abban, hogy lent tud maradni a pálya szélén. Mivel ezt is a MAFSZ VB ellenőrzi, így érdekes lesz az a helyzet, hogy itt is megfelelő szaktudás hiánya esetén továbbpasszolják-e a döntést az elnökség felé, mint az APEH igazolások esetén (ha konzekvensek maradunk persze).
Szóval van itt (kellene) szemhúnyás, jobb híjján megoldás, tudom előírások, meg sporttörvény: erre jó alkalom az a kitétel, miszerint ha van MLSZ IV. osztályú minősítés (ez a wtf kategória), plusz füves vagy műfüves a pálya (mi lehet még?) akkor zsír a helyzet.
Kíváncsi lennék hogy mennyi pálya rendelkezik ilyen minősítéssel.

Habár nem lehet tudni ki alkotja az első osztályt és kik a másodikat, nézzük meg, milyen libalegelők jöhetnek szóba ahhoz, hogy a minősítésen átcsússzon a csapat (a teljesség igénye nélkül):

I. osztály:
- Több mint 500 néző a befogadóképesség
- Min. 150 fő ülőhely
- Min 2. retyó
- 1 db íróasztal :)
- Kerítés, ami jól elválasztja a pályát és a nézőteret

II. osztály:
- Több mint 500 néző a befogadóképesség
- Min. 100 fő ülőhely
- Min 2. retyó
- 1 db íróasztal :)
- Kerítés, ami jól elválasztja a pályát és a nézőteret


Amint látható igazából óriási különbség nincs a kettő között, ahogy néztem a többi technikai/tárgyi feltétel is ugyanaz szvsz csak meglepetés az, hogy egy első osztályú minősítéshez nem kell egy minimálisan is felmutatható fedett rész vagy non plus ultra villanyvilágítás.

Nálatok mi(lyen) a pálya?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése