2010. szeptember 23., csütörtök

Tanulságos

Csak elmaradt a legutolsó alapszakaszi mérkőzés, és bronzmeccs mégsem lesz.

Nézem utolsó 3 eredményt, amelyek a következőek a legfelsőbb osztályban:
7:67
7:45
57:0


Kezembe került egy 2005 szeptemberében írt cikk (amely végül nem jelent meg a médiában) egy olyan szakértő tollából, aki 20+ éve van a sport világában, az egyik legismertebb hazai sportújságírói szaktekintély. Igazából anno én kértem egy eszmefuttatásra a hazai focival kapcsolatban, és abból a szempontból óriási tanulságokat fog találni benne minden olvasó, hogy mi az, ami jellemezte a hazai focit az első évben és mi az ami most... igen tanulságot írtam, nem különbséget.

"Úgy tűnik, az amerikai futball magyarországi meghonosítása sokadszorra már nem lesz hamvába holt kísérlet, és a legnépszerűbb amerikai major sport megveti a lábát hazánkban. A hajdan hosszabb-rövidebb tusa helyett halálra ítélt Budapest Star Force, illetve Budapest Cowboys után napjainkban a kimondva-kimondatlanul zászlóshajó szerepkörében tetszelgő Budapest Wolves mellett több csapat is alakult, illetve alakulóban van, ráadásul nem csupán egy mag körül, hanem szerte az országban.

Sok csapat egy csapatsportág – ilyenkor természetes igénnyel vetődik fel mindenkiben, vajon közülük ki a jobb? Ezt a legegyszerűbb módon ugyebár bajnoksággal lehet eldönteni, és ezt nem csupán mi véljük így, hanem az amerikai futballban élők is. Szervezik vagy szervezték, ez lassan édes mindegy, a lényeg, hogy hamarosan elindul a liga – mindössze négy csapattal.

Ennél Magyarországon jelenlegi tudomásunk szerint legalább kétszer több együttes létezik. Biztosan lehetne okokat sorolni, ki, miért nem vállalta a rajtot, csapatonként ezt most nem is részleteznénk, aki akarja, nyilván az alábbi nevezési feltételekből úgyis tud találni olyat, ami miatt valaki visszamondta a részvételét. Mi most rögzítsük csak a nevezési feltételeket: nevezési díj (xx forint), kaució (xx forint), bírói díjak (xx forint), játékengedélyek (xx forint), stb. Ez az egyik út, ezt vállalta a bajnokságban induló négy gárda, vannak, akik viszont nem éltek az alkalommal. A többiek – egyelőre legalábbis – lemaradtak, illetve kimaradtak...

....Mert a közönség, a média, a szponzorok, akiknek rá kellene harapniuk az új műfajra, aligha lennének vevők egy olyan produkcióra, amelyben a legjobb és a második legjobb között zsenge hetven pont a különbség. A mezőny vége és eleje között meg ennek akár a duplája is lehetne. A túlzott erőeltolódás hosszú távon mindig a visszájára fordul, lesz egy elit, és lesznek a többiek. Az amúgy is egészségtelen magyar társadalmi tagozódást nem kell feltétlenül leképezni a sportra…

... az a kérdés, hogy a köz érdekében felül lehet-e emelkedni az olyan tényezőkön, mint összeszokott társaság, „mi egy csapat vagyunk, és kész”, vagy sorolhatnánk még a hasonló szólamokat.

Sőt, azon is érdemes elgondolkozni, vajon maguk a játékosok érettek-e a bajnokságra. ... nem utolsósorban ezért vár ki még legalább egy évet, mert nem érzi magát eléggé felkészültnek ahhoz, hogy belevágjon a kalandba. De a többiek elmondhatják-e magukról ezt? A Wolvesról botorság lenne ennek az ellenkezőjét feltételezni, hiszen ők az osztrák másodosztályban azért már versenyhelyzetekből is bőven kaptak ízelítőt, a többiek viszont még „baráti” pofonból is keveset. ... Van, aki még meccset sem játszott, mások egy-egy (jó, lehet, hogy két-három) találkozó után már komoly bajnoki mérkőzést szeretnének vívni.

De mennyire lesz az komoly? Itt most nem arról van szó, hogy komolyan vesszük magunkat, hanem arról, hogy mások vegyenek komolyan bennünket. Ha mindenki tényleg azt szeretné, hogy meghonosodjon itt a sportág, tényleg jó mérkőzésekre van szükség. Itt az olyan uli-buli mérkőzésekre, amilyenektől hemzseg az európai futball nálunk honos változata (labdarúgást, futballt még véletlenül sem írnék, mert az egy másik kávéház…), nincs szükség, és az a sportág halálát jelentené. Az amerikai futballnak nálunk nincsenek gyökerei, ez csak akkor maradhat fent tartósan, ha egyből sikerül minőséget produkálni.

A rajt esetleges csúsztatásával akár egy professzionális menedzsment felállítására is lenne idő, amelynek az lenne a feladata, hogy felkutassa és meggyőzze a potenciális szponzorokat. Ha kint erre egész üzletág létesülhetett, talán egy próbál nálunk is megér. Akkor nem csupán egy-két ember pénzét, kapcsolati tőkéjét lehetne kiaknázni a bajnokságban, és ebből nem csupán egy-két csapat tudna profitálni, hanem mindenki."


Na kinek van De ja vu-je 2010 végén?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése