2010. október 24., vasárnap

Farkast kiáltva

A magyar nyelv egyik szépsége az, hogy gyakran lehet áthallásos értelmezést adni egy mondatnak/kifejezésnek, így jelen esetben a farkast kiált-nak is.
Önmagában persze itt nem csak a Wolves-ról van szó, és nem csak a Tigersről -mint másik döntősről-, hanem arról a jelenségről, amelyre megint sikerül rácsodálkozni, mint parasztpicsának az angolvécére ha bekövetkezik.

Momentán természetesen a doppingellenőrzésről beszélek. Magáról a jelenségről -vagy ha tetszik mechanizmusról-, amely eddig is ott volt már a sportág életében ha nem is tevékenyen, de mint kötelező adminisztratív feladatként mindenképp. Erről tudott mind a játékos, mind a csapat, mind a szövetség: semmi nóvum nem született benne, olyan ez mint az út szélén posztoló rendőr, aki időnként kiint egy-egy autóst, hogy ellenőrizze a papírokat: a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb bekövetkezik, hogy ránk kerül a sor.

Most ez az alapjában véve rutineljárásnak tekinthető dolog elérkezett, és szemlátomást problémákat okoz a sportban, mintha valami nem várt extra dolog történt volna. Pedig semmi ilyesmiről nem lehet beszélni, nem is tudom hogy ez most valami direkte hype elindítása volt a szövetség részéről az a közlemény, amit sebtében kiraktak a honlapra, vagy megint egy kommunikációs öngól a szokott átgondolatlan és kapkodó l'art pour l'art megoldások kosarából.

Volt egy döntő és azt követte egy doppingellenőrzés. A WADA kijött és tette a dolgát: amiért létezik és amiért tulajdonképpen kapja a fizetését. A történet tulajdonképpen ennyi jelenleg, semmi több, csak valahogy ebből sikerült valami tinédzsermentalitással rácsodálkozni ártatlan bociszemekkel, hogy Hééé wazze ezek ellenőriztek! És azt most hogy?

Lassan tudatosulnak azok a kötelezettségek is a sportágban, ami a különböző minősítések megszerzésével járnak a szövetség szempontjából: ilyen ez is. Az eddig is világos volt, hogy a kizárólagosság megszerzése a cél, csak ugye ez jár más kötelezettségekkel is, amelyet naivitás azt hinni, hogy le lehet tudni a szokott papírgyárral: gondolok itt a semmitmondó nyilatkozatokkal, a vezetendő holléti nyilvántartásról, meg hogy pufogtatjuk azt, hogy mi elítéljük a kokszolást. A tartalom pedig -hogy ez mégis hogy tudna úgy működni, hogy ne legyenek viharok- kívánni valókat hagy maga után, a szokott formában a végrehajtás és megoldás a tagszervezetekre van bízva: majd mosom kezeimet.



Megbukni könnyű, ezt elismerem: szinte végtelen az a sor, ami tulajdonképpen tiltott dolog és valljuk be, szinte vegyésznek kellene ahhoz lenni, hogy Kisjóska a Karakószörcsög Warriors hobbyjátékosa el tudja dönteni, hogy adott kencefice vagy gyógyszer tartalmaz-e olyan vegyületet, amely miatt pozitív eredményt produkálna egy nyilvános vizeléssel vagy vérvétellel. Lehet hogy volt erről részletes tájékoztató a csapatok felé hogy legalább a legismertebb és leghétköznapibb dolgokat összeszedje valamelyik felelős szövetségi tisztségviselő arról, hogy mi az mai tuti bukó vagy hogy biztos kell-e Kisjóskának is vezetnie a nyilvántartásban azt, hogy a divizió 58-ban lejátszott mérkőzések között épp hol van és mikor lesz mondjuk matekórán délelőtt vagy mikor lesz ebédszünete a gyárban a szalag mellett. Van egy rendszer, amit vezetni kell és kész: papíron mehetett a pipa a kötelezettség teljesítéséről és majd vigyázunk a szennyessel, azaz majd elhatárolódunk tőle. Sokkal szerencsésebb lenne egy megelőzést hivatott tevékenység, ami túlmutat azon kötelező vezetni és kész.
Olyan ez mint a párttitkár a Legényanyában: sok bizbasz a kottán, amiről fogalmunk sincs, de ott a zongora, amit ütni kell. A sok kis zongorista pedig üti a billentyűket, akik szintén nem zenészek és joggal teszik fel a kérdést arról, hogy mi is ez a sok bizbasz ott a papíron.

Szóval beléptünk a pubertáskorba, ahol kezd kibontakozni már a felelősség is (lásd sporttörvény, doppingellenőrzések, stb) és úgy játsszuk a lakli kamaszt, mint egy óvodás, aki még nincs tudatában a felelősségével és az ilyen helyzetek elől bebújik a függöny mögé: hátha ott nem veszik észre vagy majd magától elmúlik a kérdés. Nem fog. Eredménytől függetlenül a felelősség vállalása és e felelősség elviselése/kezelése feltétele annak, hogy egy szervezetnek legyenek érdemi és ne csak papíron asszisztáló tisztségviselői. Ezek a tisztségviselők nem csak választott emberek, hanem -értelemszerűen- elvállalt tisztségek is, amelyre nem csak fény hull, hanem árnyék is: nem véletlen, hogy a multiknál is a vezető beosztásokat azért fizetik meg, hogy döntéseket hozzanak és felelősségeket vállaljanak a döntéseikért.

Mert heteken belül ilyen döntéseket kell hozni, amelyekért felelősséget is kell vállalni, még ha új is a terület: amennyiben ez egy egyszemélyes döntés lesz (mivel azt hiszem egy emberből áll a doppingbizottság), akkor kutya kötelesség lenne a teljes szervezetnek e döntés (és személy) mögé állni, ha pedig ez -rossz szokás szerint- megint elnökségi döntés, akkor pedig a meghozott döntésekért a felelősség is az elnökséget illeti: beleértve az eltiltás mértékét és körét, a személyeket és csapatokat is. Nehéz feladat lesz az első, viszont döntő a jövőt tekintve: a törvény szerencsére elég határozott ez ügyben és kevés kiskaput hagy a szubjektív megítélésre, azonban mindenképpen figyelembe kell venni a kihatásait is a várható büntetéseknek:
1. Vagy leszámol a szövetség azzal a mentalitással, hogy úgy álljanak a csapatok ehhez a témához, hogy úgyis kokszol X ember minden csapatban és nem tudnak ellene mit tenni (ahogy most van is ilyen védekezés) és elmozdul egy kollektív felelősség irányába (azaz igenis felelős leszel a csapatodért)
2. A kollektív felelősség helyett az egyéni felelősség felé mozdul és a törvény értelmében igyekszik a minimális büntetést kiróni az egyesületre ilyen bukták alkalmával.

Igen tudom, hogy a törvény eléggé megfogta azt a létszámot, amikor szankcionálni kell a csapatokat is, igaz ez a szankció már a szövetségre van bízva. De látni kell azt, hogy nem elég már csak írogatni az online rendszerbe hogy ki hol és mikor elérhető, mert attól, hogy a szar lefelé száll, a szaga meg felfelé. Ahhoz pedig hogy a róka fogta csuka helyzete ne alakuljon ki hosszabb távon, ahhoz még most, az első alkalommal kell -akár példát statuáló módon is- rendet tenni: mennyire is kell ezt komolyan venni. Prevenció, oktatás, bármi ami a csapatok felé is tisztázhatja az ő helyzetüket is (ahogy látom most maguk a csapatok is bizonytalanok abban, hogy milyen kihatással lehet egy pozitiv eset rájuk vagy egyáltalán mi is az ő felelősségük e témában).

A pubertáskor ezen kötelezettségei talán újra rávilágítanak arra, hogy biztos jól működik-e a szövetség, vagy a kitűzött irányba akar-e mindenki haladni. Van-e akinek elég az amatőr homokozó a maga 20-25 fős keretével és csak az a célja, hogy kapjon bírókat, és mekkora az a kör, aki komolyabb szinten akar focizni a jövőben is: tudatosan vállalva minden előírást és kötelezettséget. Ugyanaz a a pufajka nem lesz jó mindenkire, bárhogy is szeretnénk megoldani.

Az eredmény heteken belül kiderül és a tesztek eredményének ismerete nélkül is azt lehet mondani, hogy semmi extra dolog nem történt: lezajlott egy rutineljárás, amelynek lesz eredménye: pozitív vagy negatív, édesmindegy. Valószínűleg nem az utolsó ilyen történt a sportban, naponta van ilyen máshol is, sokkal nagyobb neveknél is, mint amit a hazai amerikaifoci fel fog tudni mutatni a következő 20 évben. De hogy előre farkast kiáltunk azzal, hogy közleményben tudatjuk a nyilvánvalót, miszerint betartjuk a törvényeket, inkább valami mosom kezeimet motivációt sugall -vagy ha tetszik a függöny mögé bújunk, hátha nem vesznek észre-, mintsem hogy tudomásul vesszük azt, hogy sportág vagyunk, aminek és akiknek meg kell felelni a játékszabályoknak. Márpedig, ahová jelenleg a szövetség el akar jutni, ott ilyen feltételek mellett osztják a lapokat.

A felelős és előremutató döntés meghozatalához pedig erőt és objektivizmust kívánok minden érintettnek.

Kis önteszt, avagy melyik fogyasztásával lehetnének gondjaid egy vizsgálat során: (te tudod?)
1. Kávé
2. Neocitran, Coldrex
3. Sör
4. Allergia elleni gyógyszer (pl. Zyrtec vagy Xyzal vagy Claritnie pl.)
5. Aspirin
6. Canesten (vagy ha hüvelygombád van akkor olyan gombásodás elleni kenőcs)
7. Flector vagy más zúzódás/húzódásra javallott kencefice
8. Red Bull, energiaitalok
9. Gina, vagy más partydrogok is (ami még itthon legális is még)
10. Bármilyen antibiotikumot tartalmazó gygógyszer (mondjuk torokgyulladás miatt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése