2010. december 19., vasárnap

Gyerek a lavórban

Jó ideje megy ez a kiemelés kérdése idehaza, azaz, aki képes volt valami stabil hátteret felépíteni az elmúlt években egy idő után szűknek érzi azt a közeget, amelyben a jellemző kép a muszájból/jobb híjján elvállalt vezetői/manageri tisztségek, amelyek eredménye jobb esetben a stagnálás.

Így emeljük ki a wannabe amatőrből az amatőröket, ha másért nem hátha nem az lesz belőle, hogy anyám én nem erre a mozifilmre akartam jegyet váltani. Az elmúlt évek során kialakult különbségek úgy tűnik nem változtak idén sem -ami pl. a játéktudást illeti-, emiatt érthető ez a más filmet akarok nézni habitus, megszületett (?) a most HFL-nek nevezett liga vagy bajnokság vagy micsoda. Mert igazából fene tudja mi lesz ez.
Ha bajnokság, akkor lesz benne maximum 3 magyar csapat (abból az egyik idén játszott 3 meccset, mellette játékos- és anyagi gondjai vannak) meg ki tudja mennyi külföldi és ki tudja milyen országokból. Ha verebeknek igaza lesz, akkor jönnek a rácok és kvázi egy szerb-magyar közös megmérettetésé fajul a kiírás, amely Magyar Liga néven fog futni, bár véleményem szerint ha 50-50% lesz a megoszlás, akkor olyan Hungarian lesz ez, mint a Győri Keksz győrisége jelenleg. Hogy ezt mennyire fogják magyarnak tekinteni idehaza az az átlagos közvélemény és mennyiben fogja mondjuk egy CEFL/EFAF kiírás regionális leképezésének, az kiderül 2011-ben, az elfogadás mértékére várni kell nyilván, de azért a születése mosolyogtató.

Megjelentek ugye a kiírások a jövő évi bajnokságot illetően, legalábbis ami az alsóbb osztályokat illeti, így Jézuska idén Div 1-et és Div 2-t talált ki 2011-re, igaz ez a Div. 1. nem az a Divizió 1, amit idén annak hívtak, így ember legyen a talpán aki követni tudja ezt a József Attila szerű Minek Nevezzelek csoportokat évről évre, ha nem játékos vagy nem MAFL fanatics. Hanem csak mondjuk egy sima focirajongó, aki Sport TV-n nevelkedett meg nemzetisportból értesül arról hogy jéé van idehaza is amerikai futball.

A kiírt 2 osztályra adott a kör, aki indulhat, se több se kevesebb, a legjobb benne az, hogy úgy hivatkozik benne a HFL-re, hogy arról egy büdös betű sincs leírva, hogy mi az, vagy hogy egyáltalán létrejön (mármint aki megnyeri az első osztályt, az feljut oda).

Szóval van egy 2011-es Fantomliga, kvázi egy PIP (Primus Inter Pares) Liga, amely valamilyen logika alapján hívta/hívja meg a résztvevőket, mert ha a várt hármas magyar trió benne lesz, akkor azt látjuk hogy:
- Wolves: 2010-es bajnok
- Cowboys: 2010 rájátszás (3.-4. hely)
- Sharks: nem indult 2010-ben.
Létrejött egy új bajnokság, amiről egy szó sincsen sehol, hogy mi az, ellenben már a többi kiírás hivatkozik rá, mint új legfelső prémium kategória.

Értem én, hogy valószínűleg voltak egyeztetések erről legalább a 2 másik PO-ba jutott csapattal (Tigers, Rebels), de most jön elő az, amire korábban utaltam, hogy mit is ér a hazai 2010-es bajnokság: gyakorlatilag semmit, hiába egy ezüst vagy egy 3-4. helyezés, ha nem ezen múlik egy jövő évi struktúra. Az az érzésem, hogy ezzel a kiemeléssel a teljes hazai csapatpaletta magára lett hagyva, kvázi basszátok meg és oldjátok meg ahogy akarjátok és ki lett emelve 3 csapat, a többiek meg maguk közt gurigázzanak a homokban, a legjobb majd 2012-ben kezet csókolhat a bácsiknak. Félek attól, hogy ez a megoldás (mindaddig amig nincs látható program, elképzelés) csak bebetonozza a mostani állapotot, miszerint nem szűkülnek a különbségek, hanem inkább nőnek, jobb esetben stagnálnak.

Ettől függetlenül jó dolog lehetne ez, ha nem öntjük ki a gyereket a lavórból a fürdővízzel együtt. Mert az a tény, miszerint a csapatok között fennálló szakadékok nem csökkentek ('élmezőny' és a többiek közt), ez a kiemelés nem fogja nyilván elősegíteni azt, hogy fejlődjenek, vagy hogy arányaiban annyit fejlődjenek maguktól vagy a hozzájuk hasonló szintű csapatoktól, hogy belátható időn belül be tudjanak kapcsolódni ebbe a körbe: nem nagy matek az, hogy rájöjjön az ember arra, hogy a felzárkózáshoz egy átlagcsapatnak többször annyit kell fejlődnie, mint az élen állóknak. Erre pedig egy visszadegradált bajnokság nem a legjobb táptalaja ennek.



Másik oldalról, ha lesz ez a HFL, akkor már kiosztva vannak az érmek a 2011-es bajnokságot illetően, csak a sorrend a kérdés: ez tényleg izgalmassá teszi majd? És csak a kisördög kérdezi bennem, hogy mi lesz akkor, ha a Sharks megint visszalép jövőre anyagi problémák miatt, akkor megint kihagy egy évet (mert ugye a Div 1-ben nincs az indulásra jogosultak közt)? A létszámra már egy ideje megy ez a kavarás a keresztbejátszásokkal, amely most új mázt kapott ezzel a regionális központ elnevezéssel, de hát kilóg a lóláb, ez inkább lesz egy Észak-Dunántúli Regionális Válogatott mint GyS. De azért az nagyon csúnya lenne, hogy ha mondjuk ennek a Hungarian Football League-nak elnevezett hazai "bajnokságban" a végeredmény az lenne, hogy:
1.: szerb
2.: szerb
3.: szerb
4.: magyar
5.: magyar
6.: magyar

Szép imidzset építene magának a bajnokság? Ez kellene a hazai focinak (a játéktapasztalat szempontjából persze minden jó, de itt azért többről van szó)


Megnéztem jégkorongban, hogy oldották ezt meg. Hasonló a cipő, ott is kellene a fejlődés és nagy szakadékok vannak a csapatok közt. Ráadásul ott is nyitottság volt a közös bajnokságokra.

Van egy MOL Liga, abban 9 csapat, abból 3 román, 6 magyar. Ez az ottani HFL.
Van egy EBEL, tekintsük ezt az ottani CEFL-nek
OB 1. ez az itteni Div 1.
OB 1/B. van, nem Div 2.

Szóval nem tudom miért nem lehetne jó megoldás egy hasonló rendszer: még csak tesztelni sem kéne, más sportág megtette. Ha már HFL, akkor legyen HFL, de nem ennek kellene számítani mint top bajnokságnak, hanem a jobbak fejlődésének a biztosítására, hogy a legerősebb hazai és külföldi vendégcsapatokkal játszanak egy ligában.
Lenne egy Top bajnokság, hívjuk Div. 1-nek vagy Blue/Black/Pink/White/Whatever Bowlnak, és abban legyen minimum 6 magyar csapat (hogy legalább még 3-nak esélye legyen felzárkózni belátható időn belül). A HFL-ben játszó csapatok egymás elleni eredményei mindkét osztályba beszámolódnak, így tényleg lenne egy magyar bajnokság, csak magyar csapatokkal és egy magyar szervezésű liga azoknak a csapatoknak, akik új kihívást keresnek a hazai középmezőny helyett.

Mindenesetre hajrá HFL, hátha nem kőbe vési a jelenlegi különbségeket, hanem valami csoda folytán szűkíti azt.

Addig ma este ne felejtsetek el tippelni a Pittsburgh Steelers - New Jersey Jets meccsre a tippjátékban!

Tippjáték leírásért klikk ide

1 megjegyzés: