2010. október 13., szerda

Történelem kétezer alatt

Szombaton le lehet zárni a hatodik évadot a hazai futballéletben (oks a dzsunijorok még küzdenek) és le lehet vonni a következtetéseket.

Jön a Szuper Döntőként beharangozott összecsapás, ahol végre lesz egy új arc is, a nyíregyháziak személyében akik az örök és megbonthatatlan magyar-ukrán barátság jegyében kiállított alakulattal próbálják a múltnak átadni azt a lassan közhelynek (de még igaznak) számító mondást miszerint ne kelljen a csak fejjel rendelkező Pistikének azt mondania Karácsonykor, hogy már megint sapka.
Hogy már megint Wolves. Marad vagy nem marad regnáló magyar bajnok, bármit is jelentsen ez értékben ez itt tulajdonképpen a Hamleti kérdés.



Azt tudom hogy az eddigi meccsek elég felemás nyomokat hagytak sok nézőben, mivel gyarló az ember, ezért akiket kérdeztem hogy mire emlékeznek a korábbiakból, több volt a negatívum, mint a pozitívum: betonülőke, ToiToi WC, titpitapi a bejáratnál: pia-kaja elkobzása, bent meg aranyáron a manna.

De nézzük a pozitívumokat:
Alapban ugye ez a hazai döntő, akármilyen sárga és savanyú, a miénk, és minden körülmény jól tükrözi hol áll a foci ma idehaza (a körülményektől a nézőszámig). Van egy hazai körülmények közt kvázi jól felépített brand (a bajnoké, ahonnan már lekopott az ÁA farkasai előtag) és lehetne dramatizálni hogy új trónkövetelő van a színen: a Tigrisek, akik még eddig nem ugráltak együtt a Százholdas Pagonyban a címvédővel, viszont most itt az alkalom hogy átvegyék a hatalmat a régi uraktól.
Volt egy alapszakaszi megmérettetés, ahol jött a papírforma, most nagyon amerikásan mondhatnánk a Bosszú kifejezést is, de inkább maradjunk annál, hogy mit is mutatott a rájátszás rövid előjátéka.

A Farkasok a vártnál sokkal nehezebben húzták be a kötelezőt, ráadásul kulcsemberek sérültek le. Mindig volt nekik olyan meccsük amit meglepetésre nehezen húztak be, de ha jól emlékszem ennyi sérülés nem volt náluk korábban, eddig max koncentrációs gondok lehettek a nehezebb győzelmeknél. Voltak eddig is szoros döntők, de azért eddig mindig jött az a plusz, amikor kellett.

A Tigrisek behúzták a ki-ki meccset otthon, így amellett hogy ez az év nem a Cowboys éve, talán elmondható, hogy akár nyernek, akár vesztenek szombaton, az év nyertese a Tigers. Nyilván ehhez kellett fél Ukrajna is, de hát a a fák nem nőnek az égig: ki nem élne ilyen lehetőséggel?


Hogy mi lesz egyébként ezen a Szuper Döntőn? Titkolózás az biztos :) Fura hogy egy Superbowl esetén már most lehet tudni ki fog fellépni a szünetben, igaz itt szerintem a többség leszarja bármelyik műceleb vagy wannabe zenekar 10 perces hakniját, de azért azt hiszem jó lenne tudni, mire is számítson az ember ha kimegy.
Mert az oké hogy hetvenes/nyolcvanas évek feeling, de nem mindegy hogy mi és kik, valamint mikor. Egy Kislány a Zongoránál vagy Aradszky Laci bácsi legalább annyira hidegen hagyna, mint mondjuk a Hungária vagy a Dolly Roll, de ha valami rock féle lesz, nyilván ez is lehet Deák Bill-től a P.Mobilig bármi.
Szóval meglepetés. Kicsit olyan ez mint a tinikoncertek, mikor kapunyitás van és lehet berohanni az első sorokba hogy ott lehessen sikoltozni: itt is van egy órával (!) nyitás a meccs előtt, és a felvezetés már fél órával később kezdődik. Bele se merek gondolni, hogy teszem azt lesz 3000 néző, aki odamegy kapunyitásra és próbál mondjuk 2-3 kapun bejutni: testüregmotozás, palack elkobzás, ki tudja még mi: ha fél perc egy ember akkor is csak számoljatok utána...

Maga a jegyárral nekem semmi gondom nincs: főleg akkor ha az ember kap is érte valamit. Azt hiszem ebből a szempontból a tartalom a lényeg: nyilván lehet nézni egy ár-érték arányt, de semmiért/szarért az 500 Ft is sok lenne, egy magas színvonalú döntőért+szuper körülményekért akár jóval több is: nem véletlen hogy annyian mennek Londonba vagy Bécsbe: az ember hajlandó (évente egyszer minimum) fizetni azért hogy lásson egy tartalmas döntőt.



Hogy jó meccs lesz? Nem tudom, vélhetően szoros meccs, ha a Farkasok sok sérültje és esetleges formahanyatlása miatt más erőviszonyok lesznek a pályán, mint legutóbb. A BVSC pálya a maga lelakottságával igazi nyolcvanas évek feeling lesz, ha hideg nem lesz majd feledteti a büfé, hacsak nem megint arany árban mérnek mindent majd mint pár éve.

Viszont amiben lehet bízni, az a történelem. Igazából abban hogy esély van arra, hogy megszakad egy eddigi sorozat, miszerint a Wolves még nem kapott ki magyar csapattól. És ha más nem is, de ez a lehetőség mindenképp megér 1700 Ft-ot azért, hogy egy szurkoló ott legyen azon az összecsapáson, amikor ez bekövetkezik.

És ekkor a könyvdedikálást követően Faragó Ricsi elismételheti az NFL meccseken rendszeresen elhangzó mondatot, miszerint történelmi esemény részesei vagyunk kedves nézők!

Legyen történelem vagy ne?

4 megjegyzés:

  1. Természetesen Legyen Történelem!!!!!!

    Más: El lehetne kunyizni valahogyan azt a képet az oldal tetejéről? Fenomenális!!!!! Lehet jó nagyban is :-))))

    VálaszTörlés
  2. A tököm már tele van azzal, hogy álandóan Ukránozik mindenki.
    A Farkasoknál nincsen amerikai? Azt miért nem emelitek ki?
    A Tigers 62 főből áll, ebből csak 6 fő az Ukrán és nem játszanak mindig, nincsenek mindig a pályán. A többiek hol vannak szerinted, Kamcsatkában?
    killer

    VálaszTörlés
  3. predoc: küldj egy emailt és elküldöm.
    killer: akármennyien is vannak, elég meghatározó szerepet játszanak nálatok, mondhatni fazont adnak a csapatnak. Nem tudom van-e aktív jenki a Farkasoknál, de csak ha a beszámolókat nézzük vissza, hogy melyik csapatnál mennyiszer szerepel idegenlégiós neve, elég szembetűnő a különbség nem?

    VálaszTörlés
  4. predoc-kukac-freemail.hu

    Köszönöm.

    @killer: jövőre kiderül, főleg ha az ukránok esetleg bejelentkeznek a magyar bajnokságba....akkor érdekes lesz a történet, vagy ha elindul ott is ismét a rendes bajnokság, és nem fognak itt játszani. De!!!! Ez a jövő zenéje, vagy így lesz vagy nem, most hajrá Tigers!!! Holnap kiderül minden.

    VálaszTörlés