2010. április 2., péntek

Interjú - Meskó Zoltán

Bizonyára tudjátok, hogy idén az NFL draft annyiban is különleges lesz, hogy egy magyar játékos is feltűnik a nevek között. Így a 2010-es szezonra olyan lehetőség körvonalazódik, amelyre -amióta van hazai közvetítés- nem volt még példa: egy magyarnak lehet szorítani a mérkőzések alatt.

Az alábbi exkluzív interjút egy tehetséges magyar punter-rel, Meskó Zolival készítettük:



Zoli, mondanál pár szót magadról? Hogy kerültetek egyáltalán az USA-ba?

Temesváron születtem 1986-ban, három évesen éltem át a forradalom minden borzalmát a városban. Nyolc évvel később a családunk nyert a zöldkártya lottón, így alkalmunk lett kivándorolni az Egyesült Államokba. Eladtunk mindent és összesen hat bőrönddel átköltöztünk az Államokba. Fél évig New Yorkban éltünk onnan költöztünk tovább. Teljesen új volt minden. Ha csak a futball-kultúrára gondolok, szinte sokként ért az a tény, mikor először kerültünk Cleveland közelébe vásároltam egy Steelers dzsekit, mert tetszettek a színek, miközben a csapatról semmit sem tudtam. A környékbeli emberek pedig kiabáltak, hogy Hajrá Browns!

Európában még fociztál, de végül is amerikai focista lett belőled. Minek volt köszönhető ez a váltás és milyen tényezők alapján döntöttél?

Az amerikai foci mellett -bevallom őszintén- leginkább az döntött, hogy egyetemi ösztöndíjat lehetett szerezni. Azt hiszem, ha egy egyetemi futball ösztöndíjjal a szüleimnek 250.000$-t tudok megtakarítani a következő 5 évre, akkor megéri hogy megpályázzam. A legtöbb fiatal srácnak volt nyárimunkája, amivel kerestek egy kis zsebpénzt én pedig magamtól kérdezgettem, miért nem dolgozom a foci helyett. Ha most visszanézek erre az időszakra, értékelvén a középiskolai éveket, azt kell mondjam hogy az én fizetésem akkor történt meg, amikor bekerültem az egyetemi csapatba. A középiskolai évek tulajdonképpen egy befektetés volt, ahol vállaltam egy bizonyos mértékű kockázatot.

Előny vagy hátrány volt a Wolverines-nál az, hogy európai vagy, illetve az hogy európai foci múltad van? Mi volt az edzőid és a csapattársaid véleménye erről?

Az európai foci hátterem kifejezetten segített abban, hogy hogyan kell helyesen megrúgni a labdát. Sok sokkal erősebb atlétát ismerek a környezetemben, azonban hiába az a plusz erő, ha nem tudják helyesen megrúgni a labdát. Egyszerűen nem "érzik" tökéletesen a labdát rúgáskor, ami kialakulásában nekem a hagyományos foci segített rengeteget gyerekkoromban.

Mit gondolsz, mely tényezők a legfontosabbak ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az amerikai futballban?

Azt hiszem a legtöbb kulcstényező megegyezik azzal amit például az üzleti élet is megkíván. Kemény munka, kitartás, önfeláldozás és sok más dolog kulcsfontosságú. Ezek a tényezők egy nagy képet alkotnak közösen, ahol minden tényező fontos szerepet játszik abban, hogy az egész sikeres legyen.



Mely tényezők egy sikeres punter fő ismertetőjegyei?

Ami nyilvánvaló, az az hogy tudd minél magasabbra és minél messzebbre rúgni a labdát. Bizonyos értelemben emiatt teljesen mindegy milyen magas vagy nagydarab vagy, az eredmény számít. Mondjuk nekem segített az, hogy elég magas vagyok, de alacsonyabb rúgók is képesek hasonló teljesítményre ha elég gyors a lábuk.

Mi volt az első reakciód, amikor megtudtad, hogy meghívást kaptál az NFL combine-ra?

Hát, először hallottam, hogy meg fognak hívni február végére Indianapolisba hogy szemügyre vegyenek. Természetesen bármilyen meghívás óriási megtiszteltetés és hihetetlen privilégium is bárkinek, aki megtapasztalhatja testközelből, milyen is egy NFL combine.

Colts, Jets, Chiefs, Eagles, Patriots? Melyik lenne az álomcsapat?

Az az igazság bármelyik csapat mezébe bújni is órási megtiszteltetés lenne. Ha ma az NFL úgy döntene, hogy Alaszkában is lesz csapat és az a csapat szeretne leigazolni engem, másnap már ott is lennék az edzésükön :)

Ki a kedvenc játékosod és miért?

Tom Brady. Ő is egykor az én csapatomban játszott, a Michigan Wolverines-ban. Ő is úgy kezdte, hogy először nem tették a legjobbak közé (lásd a draft kiemeléseket), mégis bebizonyította a tehetségét.

George Halas, Don Shula, Larry Csonka, Joe Namath és a Gogolák testvérek. Néhány nagy név az NFL-ből, akik magyar származásúak. Mit gondolsz milyen érzés ehhez a körhöz csatlakozni?

Órási dolog lenne. Emellett ha jól tudom én lennék az egyetlen aki Európában született közülük (Temesvár).

Az NFL mérkőzéseken láthatunk európai játékosokat. Mit gondolsz miért voltak sikeresek abban, hogy bekerültek egy-egy csapatba? Mi lehetett a titkuk?

Azt hiszem az összes ilyen játékos, amellett hogy tökéletes genetikai háttérrel van megáldva, az segített, hogy nagy célokkal és meg nem szűnő törekvéssel voltak felvértezve. Azt kell mondjam minden ilyen játékosnak nagyon erősen hinni kell a klasszikus amerikai álomban (a kemény munka ki fog fizetődni).

Mit javasolnál a fiatal magyarországi amerikaifocistáknak, akik esetleg kacsingatnának középiskolai/egyetemi fociösztöndíjak felé? Hogy lehetnek sikeresek? Hogy kezdjék el, mi a titka egy sikeres futball karriernek?

Azt kell mondjam hogy folyamatosan sportoljanak, mindenféle sportot űzzenek. Kezdjék el már korán megtanulni, hogy hogyan kell tudatosan formába (és kondiba) hozni a testüket és mentalitásukat a futballra. A legfontosabb szabály azonban, -amit személyesen is tapasztaltam és vallok-, az az, hogy ha elég keményen dolgozol és fel tudsz állni egy kudarc után, akkor képes leszel végrehajtani a kitűzött feladatot. Az átmeneti kudarcoktól pedig nem szabad félni mivel mindenkit érnek sikertelenségek az út során



Köszönjük az interjút és a képeket!

9 megjegyzés:

  1. Köszi, ez nagyon tetszett!!!
    Szorítok neki nagyon, bármelyik csapatba kerül!!!!

    VálaszTörlés
  2. Reméljük a legjobbakat és tényleg hihetetlen lenne látni ősztől.
    A még jobb hír az, hogy van ott még két magyar származású srác is, reméljük a tehetség szintén ilyen lehetőségek közelébe emeli őket is.

    VálaszTörlés
  3. Hajra Zoli!!! Mindegy melyiknel puntolsz majd!...de azert, Harja Patriots!

    VálaszTörlés
  4. Mindegy hova mesz, Neked drukkolnak -- a Bandik

    VálaszTörlés
  5. A Meskó név egyértelműen örmény gyökerekre (is) utal. Nagyon szeretném tudni, hogy a család honnan került Temesvárra, és tud-e örmény gyökereiről.
    Minden képen büszkék vagyunk Rá, de ha még elismerné örménvmagyar voltát is, akkor méginkább!

    VálaszTörlés
  6. Hello!

    Kedves szerző érdekelne engem, hogy hogyan lehetne kapcsolatba lépni Meskó Zoltánnal egy interjú erejéig, hogy hogy telnek jelenleg napjai stb. Nektek ez hogyan sikerült?

    Üdvözlettel:

    Soós Zoltán
    soos.zolta@gmail.com

    VálaszTörlés
  7. Gyanítom most már csak az ügynökén vagy a csapaton keresztül. Ha nem haragszol privát email címet nem adnék meg, amíg még csak jelölve volt a draftra, egyszerűbb történet volt a kapcsolatfelvétel.
    De elég aktív twitteres, szvsz sok mindent megtudhatsz a hétköznapjairól ha követed.

    VálaszTörlés