2010. március 10., szerda

Törököt fogtunk

Úgy látszik nem csak idehaza vannak zökkenések a történetekben, hanem ojrópában is. Fasza dolog ez az EFAF, egyelőre hagyjuk a sportdiplomáciai/tagsági értékét, egy nem olimpiai sportág esetén ennek inkább van szimbolikus értéke, mintsem más. Mivel jó eséllyel a következő évtizedekben sem lesz a foci olimpiai sport, marad egy kategóriában a budapesti olimpia tervével, ha egy kis szarkazmust akarnánk a történetbe beletenni, mondhatnánk azt is, hogy a BOM-ba (micsoda szókapcsolat) lobbizzuk be azt, hogy az amerikai foci legyen a bemutatkozó sportág a majd megrendezendő budapesti olimpián... (Ha valaki nézte a téli olimpiát, azt láthatta a női hoki által kiváltott történeteket: a Kanada-Usa páros olyan szinten verte ronggyá a többieket, hogy kikerül a programból, ahogy sejteni lehet, a Coubertein-i eszmék itt is mehetnek a történelemkönyvekbe)

Ellenben az egész EFAF versenysorozatnak van egy erős pozitivuma, mégpedig a szakmai fejlődés lehetősége. Amióta a hazai fociban van egy székrekedéses állapot, miszerint a Farkasok-Cápák-Kovbojok trió jó esetben maguk között tudnak igazán jót meccselni, és valahogy a következő csoport nem tud felzárkózni hozzájuk, addig máshol kell keresni olyan ellenfeleket, akik tényleg kihívást jelenthetnek nekik. A CEFL mellett ilyen az EFAF, bár az év elején innen is kiléptünk, mármint ami a versenyeket illeti.

A MAFSZ elnöksége jelen közleményben ad tájékoztatást a tagságnak arról, hogy a 2010. évi EFAF Challenge Kupa nemzetközi versenysorozatában MAFSZ tagságú magyar csapatok nem indulnak.

Jött a hír, és jöttek a törökök. Erősebb kutya baszik alapon esély se volt ellenük (?), amit lehet róluk tudni, az alapján egy erős és széleskörű bázison alapuló sportról van szó a kebab hazájában. Csak érdekességképpen jegyezném meg, hogy 2004-ben kezdték szervezni a focit ott is egyetemi foci rendszerében. Azóta van egy "profi liga" 2 divizióval, amelyben 13 csapat (715 igazolt játékos) vitézkedik és van egy egyetemi bajnokság 16 csapattal (800 igazolt játékos).
Nem tudom ki hogy van vele, de engem már a hagyományos fociban is kiráz a hideg, mikor Azerbajdzsán, Izrael és hasonló országok futnak az európai szervezésű tornák égisze alatt, a törökök helyzete persze -csak ha az EU-s csatlakozási problémáikat nézzük- más, hiszen van egy talpalatnyi földjük még ideát.



Márciusban fordult a helyzet a jelek szerint mind a Sharks, mind a Cowboys mehet revansot venni Mohácsért -képletesen-, ahogy az EFAF is megírta lesz Challenge Cup. Lesz mindenféle náció ellenfélként, talán a legpikánsabb -az egyetlen román csapat- adhatott volna még egy plusz mozgatóerőt a történetnek, ellenben lesz miért kimenni és szurkolni.
Feltéve ha lesz egy kis infó róluk, olyan felvezetés féle. Addig is nézzük mi van:

Győr ellenfelei:
Klek Knights: kerestem a honlapjukat, nem találom. Tavaly idegenben verte őket a Sharks úgy, hogy bekaptak tőlük az elején 2 TD-t innen fordítottak.
Istanbul Tigers: a török Műegyetem csapata. Nekik se találom a honlapjukat.

BPC ellenfelei:
Zagreb Raiders: Egy kicsit az igazi Raiders másolatának tűnnek :) Elsőre ami feltűnik, az egy ismerős név a stábban, Chad A. Henry, a kanizsaiak volt vezetőedzője. 39 fős roster, maga az edzői stábban az olasz vonal erős, de ha jól látom ez a csapat a volt Zagreb Thunder utódja (vagy abból vált ki, tökmindegy).
Bologna Doves: hogy maradjon az olasz meló, lesz egy bolognai csapat is, akikből reméljük a tehenészek spagettit csinálnak. Masszív, komolyan felépített és támogatott csapatnak tűnnek, csak olasz edzőkkel.

Izgalmasnak tűnik a dolog, mindenképp érdemes lesz kilátogatni rájuk annak reményében, hogy jó focit láthat mindenki. Persze ehhez kellene egy menetrend itt is, ezt egyelőre sehol sem látom. (Mondjuk azt sem, hogy hogyan kerültek vissza a magyar csapatok ide, ha már hivatalosan szövetségi közleményben visszavonultunk idén ettől. Ha ezt a hazai szövetség lobbizta/intézte, szerintem megérne egy misét, igenis szép eredmény, ne tessék szégyenlősködni akkor se ha siker van)

Te meg fogod nézni ezeket a csapatokat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése