2010. március 31., szerda

Találós kérdés

2010-ben a magyar bajnokság egy első osztályból ( Div. I) és egy másodosztályból (divizió II.) áll.

A MAFL 2010. évi divizió I. osztályban való indulási jogáról 2009-ben lemondott sportszervezetek (idáig a pontos idézet): Titans, Tigers, Gorillaz.

Habár a tavaly év végi határozat engedélyezte a csapatok indulását az akkor tervezett alsóházi kialakításban, az élet átírta a történteket, azaz nincs felsőház meg alsóház, csak egy simán divizió I.-nek hívott csoport.

A találós kérdés tehát az, ha a tavaly 3 csapat is lemondta a divizió I.-es szereplést, akkor hogyan indulnak mégis idén a divizió I.-ben?

2010. március 30., kedd

Lezárva

Nem nagyon értem miért zárták le az nfl.hu oldalán a Magyar meérkőzések topikot.
Témától függetlenül -akár a pacalkészítésről is szóló fórumban adott oldalon- összeugorhat 2 ember, még ha bizonyos szempontból gyerekes is a veszekedés.

Erre szokták megoldásként azt hozni hogy a usereket felfüggesztik X napra/hétre vagy csak homokozó jellegű topikban írhatnak átmeneti jelleggel. Olvasni érdekes volt kinek mi a véleménye a dolgokról, mondjuk regem nincs oda, nem is baj a jelek szerint.

Így tulképpen az utolsó "független" fórum is kilőve ami a hazai focit érintette, az indexes csapatfórumok nem alkalmasak erre.

Maradjon az hogy addig amig nem nyitják újra a topikot, itt a kommentekben lehet beszélgetni a fociról, vélemények pro és kontra.

2010. március 29., hétfő

Patthelyzet

Csak sikerült leírni. Azaz tényleg nem lesznek Cápák idén. (Hogy ehhez a döntéshez miért kellett 2 hét, mármint a sorsoláshoz képest 20.-án megtartott felsőházi kupaktanácshoz, az több mint kellemetlen, mind a csapatoknak, mind a sorsolóbizottságnak)

Egy illúzióval kevesebb.
Illúzión nem azt értem, hogy sokan reménykedtek abban, hogy indulnak-e a Cápák, hanem arra gondolok, hogy ez az alsó-felsőházasdi elitizmus egyelőre nem áll a realitások talaján, csupán vágyálom. Nincs ma Magyarországon négy olyan csapat, aki érett lenne egy félprofizmusra nyomokban is hajazó bajnokságban való indulásra.

Mondhatnám több nap, mint kolbász. Vagy több bizottság, mint erre érett csapat.

Alapban nem is igazán a hazai focival szúrt ki ez a visszalépés, hanem a Kovbojokkal és a Farkasokkal. Leszűkült nekik a játékterük, az a lehetőség, hogy idehaza is tudjanak olyan meccseket játszani, amitől fejlődhet az "egyeske" is. Az a törekvés, hogy az úgymond előrébb tartó csapatok elválasztódjanak a tömegtől és ne szülessenek nevetséges 100-0-s eredmények egy bajnokságban, jó keretet adhat egy kiemelt kör (felsőház) de erre nincs igény. Legalábbis elég igény. Ez az elképzelés törékenysége pont most jött elő, hogy elég a háromból egynek okkal vagy ok nélkül hátat fordítani, és borult a bili. Hogy ez most épp a kétszeres bajnok (és nem mondjuk a háromszoros) az tulajdonképpen mellékes, azt hiszem jelen esetben a Győr inkább csak a "tesztalany" volt, akinek így nem érte meg a történet.
Ami viszont elgondolkoztató, hogy egy kétszeres (ötből) bajnok visszalépése milyen kontrasztot ad az egész sportágnak, illetve milyen jelzésértekkel bír a fejlődés irányát és minőségét tekintve. Eltelt öt év és az első bajnoksághoz képest, és az induló négy csapatból kettő nem indul a bajnokság(ok)ban, a másik kettő pedig -túljutva a papírproblémákon- két különböző szinten tud harcba indulni.

A baj az, hogy nem is látszik, ki nőhet fel minimum egy csapat negyediknek a meglévő háromhoz, hogy legalább egy belső kör kialakuljon, akik -vélhetően- hosszabb távon játszhatnak egymás ellen éveken keresztül. Amíg nincs "feljutó", addig nincs az az adminisztratív megoldás vagy alsóházból jutalomként feljutó vágóhídi áldozat, amely megoldást jelenthetne arra, hogy a hazai szemmel top szinten teljesítő csapatokat a többi ne húzza vissza. Marad az az ördögi kör, hogy egy szeszély vagy sértődés utáni egy visszalépés újra és újra képes lesz azt elképzelést hazavágni, ami arra hivatott hogy hazai szervezésben is képes legyen biztosítani a top csapatoknak a fejlődést.

Amíg ez nincs nem is érdemes beszélni semmiféle kontextusban a (fél)profizmusról se. Egy (három) fecske nem fog nyarat csinálni, azt erre irányuló szabályozások csak a többi amatőr egyesületnek okoz még több fejtörést és kihívást.

Ha már szabályozás, érdekes napok lesznek ezek a következményeket tekintve, igazi patthelyzet. Bevallom kerestem, de nem találtam semmilyen konkrétumot arról, milyen szankciókkal jár egy visszalépés.
Nevezés után már idén a Demons is visszalépett, de nem kaptak büntetést: legalábbis határozat erről nincs (gondolom erről is készülne, ha már a legapróbb dolgokról is születik).

Van-e szankciója a visszalépésnek 2010-ben?

Ha pedig nem kaptak, ergo nincs szankciója a menet közbeni kitáncolásnak.
Van egy városi legenda a Tigers büntetéséről is tavalyról az ifinélküliség miatt, arról sem találtam semmit, ha tud valaki forrást vagy megerősítést mit kaptak érte, az a kommentbe írja már be. előre is kösz.

A legenda szerint 400k volt a büntetés. Ha ezt mondjuk megkapná a Győr is, érdekes helyzet állhatna elő: miszerint van-e értelme kifizetni ezt, ergo ér-e ennyit a hazai bajnokság? Mivel nem találtam semmi konkrétumot, ezért a visszasorolás is egyelőre csak legenda, eddig se volt. Egy pénzbüntetés + egy visszasorolás (ezzel bukva az EFAF-ot) viszont jó eséllyel eldöntené a Cápáknak azt a helyzetet, hogy
van-e értelme küzdeni a harmadik magyar bajnoki címért.

Ha már múltkor szóba került az NHL, akkor a hokipéldánál maradva hasonló a szituáció a magyar bajnokságban is, lásd Alba Volán esete, aki fejlődni akart és nem akarta hogy visszahúzzák ebben. Maradt az osztrák bajnokság, azóta elvan mint Marci Hevesen. Persze vannak eltérések: egyrészt fociban van még két hasonló budapesti Volán csapat, másrészt hokiban vannak tőkeerős szponzorok (vagy legalábbis jóval erősebbek, mint ami itt van) és van egy valóban felfutó (és ismert!) sportág, amely ráadásul olimpiai sport is. Ha ez az albavolános út lesz a jövő a jelenlegi nagycsapatoknak, bajban leszünk: jobb esetben a tarcsik mehetnek a hazai ligába, és semmi másról nem fog szólni a küzdelem, hogy vakok között ki a félszemű király.

Ha pedig semmi sem történik -következmények nélküliség, akkor pedig marad a vérszem és a kiskapus lehetőség az indulásra, visszalépésre mindaddig, amíg az első sípszó el nem hangzik.
Ezt pedig szabályozási oldalról csak a feltételrendszerek újragondolásával, nota bene szigorításával lehet ellensúlyozni.

2010. március 27., szombat

3D

Bámulatos hol tart ma a tudomány, így eljutottunk oda, hogy tudunk birkaveséből is földrengést előrejelezni.

A tengerentúlon meg eljutottak oda, hogy elindultak a 3D-s sportközvetítések. Mármint egyelőre gyerekcipőben, de szerdán megtörtént az áttörés, igaz jégkorongban, ahol egy klassz kis NHL meccset lehetett megnézni 3D-ben.

Na nem otthonról, hanem csak a Madison Square Gardenben, és nem is kell nagyon megjegyezni azt, hogy előre elfogyott minden jegy (2400 db).

Igaz a vetítés még kísérleti stádiumban van, de nincs kétségem affelől, hogy óriási siker lesz ami hosszú időre irányt fog szabni a sportközvetítéseknek. Affelől sincs kétségem, hogy az NFL is le fog erre csapni, mert egyrészt hogy néz már ki az, hogy egy konkurens major sport valamiben a fejére nő, másrészt Goddell-nek van egy olyan számmániája, amivel rövid idő alatt ki fogja sakkozni azt, hogy ez a lehetőség milyen extra bevételekkel is kecsegtethet.

Az Avatar óta kicsit amúgy is átértékelődött ez a 3D-s mozizás, de azért eljátszani a gondolattal, miszerint térhatásban lehet meccset nézni olyan egyelőre sci-fi kategória itthon, amely nem tudom meddig fog álom maradni idehaza. HD-s közvetítés se nagyon van (lásd a "sima" vonal vs. HD vonal probléma a Sport TV-n), mire eljutunk normális HD közvetítéshez, remélem már lesz 3D-s TV is.

Vagy ha nem is lesz, de már az NFL is ad 3D-s meccseket és erre lecsapnak valahol Europában is élelmesebb mozik, ahová lehet túrákat szervezni.

Addig meg álmodozhatunk, meg irigykedhetünk a jenkikre: már megint olyan valami van készülőben, amitől mi nagyon messze vagyunk.

Te kiutaznál a haverokkal mondjuk Londonba, hogy egy NFL meccset megnézz 3D-ben?

2010. március 26., péntek

Kampánycsend

Vagy nem tudom mi van. Elég keményen -mondhatnám töményen- van uborkaszünet szinte mindenhol, jó esetben van egy-két hír valami scrimmage-ekről.
Sehol semmi felvezetés, esélylatolgatás, legalább egy szaros átigazolási infó, ha már szerencsétlen igazolóbiztos feladta a dolgot a harmadik hosszabbításra, akkor nézzük a dolog jobbik oldalát, volt mozgás -ha volt.
Persze kérdés hogy ki hová mozgott, -ha mozgott-, meg hogy ki nyerte meg ezt a feladatot, ha az aktuális felelős bedobta a törölközőt (nem csoda).

A Győr ügyében is kampánycsend vagy hírzárlat van :) Gondolom az egész történet stornó, azaz ahogy mondani szokták félreértés vagy kommunikációs hiba történt. Ám legyen, spongyát rá. Azonban érdekes lehet ez az átigazolásokkal kapcsolatban, hiszen a sokadjára meghosszabbított lehetőségnek köszönhetően -ha igaz a khmm kommunikációs hiba- egy adag Sharks játékos átkerült a Gorillazba. Ha tényleg az volt a terv, hogy öreg cápák EFAF, újak meg MAFSZ (de más csapat neve alatt, mert nem lesz hivatalos indulás), akkor ez egy érdekes helyzet, mert gondolom március 15.-re le lett adva az átigazolt lista.

Ezt is vissza lehet szívni? Furcsa lenne :) Bár az a biztos hogy nomen est omen biztos nincs, így -ahogy megszokhattuk- bármi megtörténhet, igen lassan tényleg elsülhet a kapanyél is ebben a szervezésben.

De ha már nagy csend, akkor szurkoljunk együtt a sikerért. Amire gondolok, az az, hogy a magyar amerikai futball szövetség hivatalos (?) alelnöke által gründolt domain-ek üzemeljenek, vagy legalább hagyják üzemelni őket. Igen, az Árpa féle megmaradt DNS nyomokra gondolok, aminek a lenyomata még ott van a Farkasokon is meg a szövetségen is. Szerencsére már kikopott az a bulvárfordulat, miszerint van Á.A. és a farkasai, előtérbe jöhetett a sport és maradhatnak a farkasok csak only pure format. Ha egy hiú ember még manapság is képes arra hivatkozni hogy ő focista és a gagyi főzőműsorokba még mindig felvillantani a mezét, akkor elég visszás történet ha bármilyen formájú ellenszolgáltatásra is igényt tart a domain-ekkel kapcsolatban (ami túlmutat mondjuk az ingyenjegyek kategórián). Nem vitás hogy elévülhetetlen érdemei vannak, de nem hiszem hogy egy egyszerű domain-átirányítás (vagymi) hónapokat venne igénybe, ha volna akarat.
Ugyanez magasabb szinten. A hivatalos infó szerint még alelnök. Mégse üzemel a szövetségi honlap, aminek meg lenne a maga szerepe. Van erről hypertitkos határozat is, nyilván ez nem került fel a publikált határozatok közé, pedig nem tudok olyan jogszabályt, amely szerint bármilyen-, adott társadalmi szervezet által meghozott határozat között különbséget lehet tenni valami faktor alapján, amiből egyeseket lehet publikálni, másokat nem kell. Valószínűsítsük azt hogy ez is egy kommunikációs hiba vagy félreértés :)
Reméljük, ennek a történetnek lassan tényleg vége, nem hiszem hogy méltó semelyik félnek, az meg pláne nem, ha itt kompenzációs megegyezés születne a történtekről (Farkasok esetében ez olyan lenne, mintha a szülő a gyerek felnőtté válása után havi apanázsra kötelezni a csemetéjét), erősen etikai kérdés, ami valljuk be hogy a Hurrikán-ügy óta mondjuk hogy kiemelt figyelemmel van kísérve. Szövetségi oldalról meg csak üdvözlendő hogy van olyan külsős független oldal, igen az elnök úr saját cége által üzemeltetett site, ami addig is ellátja ezt a funkciót. Ennek csak örülni lehet, főleg hogy ingyen teszi, azt hiszem ez tényleg a legtöbb ami tehető ilyen esetben.
(Hogy miért megy ingyen? Mert azt hiszem másképp nem mehet. A közhasznúsági feltételek egyike hogy adott szervezetben lévő tisztségviselő nem kapcsolódhat vissza üzleti érdekből, (így nem is juthat bevételhez) bármilyen külsős cég által. Tömören ha neked tisztséged van, akkor nem lehet olyan céggel szerződni, aki valami szolgáltatást végez nektek, amelyben érdekeltséged van. Ingyen teheti, másképp nem.
De gondolom vannak itt is megoldások, bár hiszek abban hogy itt nincsenek, csak tényleg a feltétel nélküli segíteni akarás.
Talán ez vezet ahhoz is, hogy végre ez a domain-ügy is européer módon oldódjon meg, lógjon ennyire a kezünk a bilibe.

A Ti csapatotok milyen felvezetést tervez a meccsek előtt?

2010. március 22., hétfő

Angol

Úgy tűnik sorsolás reloaded van vagy ha tetszik lépj vissza két mezőt.
Ameddig nem születik új hír (vagy régi) fejlesszük az angolunkat néhány speciális kifejezéssel.

Ilyen pl. az Obama
(most amúgy is aktuális a Nobel-béke díjas elnök úr :) )

2010. március 21., vasárnap

Nihil novi sub sole

A Cápák visszaléptek ha a hír igaz, ezzel sakkot adva mindennek és mindenkinek.

Hogy lesz-e dominó-effektus vagy nem (főleg a felső háznak aposztrofált gólemnél), illetve hogyan lehet átvariálni a menetrendet ezek után remélhetőleg pár nap alatt kiderül a napokban.

Azt hiszem a lépésük érthető és reális, még ha az időzítése nem túl szerencsés (erről meg az átigazolási és nevezési szabályzat adta lehetőségek tehetnek).


Van egy találó idézet/mondás gondoltam leírom ide:

Még azt sem szabad ráerőszakolnom másra, ami neki hasznos lenne. Azoknak ugyanis, akik eszük használatával bírnak, szabad választási lehetőséget kell biztosítani arra nézve, hogy mi hasznos és mi nem hasznos nekik.
Huig van Groot

Persze idehaza azon se lehetne meglepődni ha hétfőn vagy kedden újra új szelek fújnának a divatban. Az a (Veritas-os) tiszta víz pedig tényleg kellene a pohárban.

2010. március 20., szombat

Vizesfiúk

Érdekes dolog ez a támogatás, szponzorkodás. Eddig sok szó nem esett arról, hogy ki mennyivel támogatja (mint szponzor) a hazai focit, csak remélni tudom, hogy nem csak barter létezik a megállapodásokban, igaz ha valamit büszkén lehetne előadni az az, hogy XY cég ennyi és ennyi Ft-tal támogatja a hazai futballt a következő X évben.

Erről annyi hír volt eddig amennyi NFL játékos érkezett hazánkba valamelyik csapatot erősíteni, pedig elnézve a támogatók listáját egy-két profil esetén kizártnak tekinthető a barter (nem hiszem hogy egy építéssel foglalkozó cég mondjuk kábelekkel vagy betoncsővel, esetleg kölcsönadott markológépekkel támogatja a csapatokat). Na mindegy marad a nemzetbiztonsági titkosítás a következő 50 évre, bár ezzel együtt ment a trezorba az is hogy tulajdonképpen meddig is futnak ezek a "támogatások". Pár kvázi-szponzor oldalát megnézve van hír erről, igaz mind 2006-os, azaz ha realtime lenne a hírek, akkora pókháló lógna az eseményről, mint a Róma alatti katakombarendszerben.

Viszont víz van, mint kiderült, sőt "okosba" pénzt is lehet csinálni belőle. Ez okosba csinálás egy érdekes műfaj idehaza, olyan össznépi sporttá vált a rendszerváltás óta a KGST piacokon szocializálódott embereknek maradt valami folytonos emléke arra, hogy hogyan kell ügyeskedni vagy pénzt csinálni. Erről valahogy nekem két dolog jutott az eszembe.

1. ÜvegtigrisVan abban egy fószer ugye, a Róka. Na ő az az ipse, aki kereskedik mindennel, a fejnélküli plüssmalactól a talált vasdarabig. Végül is mindenből lehet pénzt csinálni valóban, de nekem ezekről a beérkezett X raklap ásványvizekről Róka jut az eszembe aki megjelenne Lali büféjénél hogy elhelyezze az árut addig amíg nem lesz belőle biznisz. (hogy hány bubis a történet az most irreleváns) Szóval lehet pénzt csinálni, mert van áru, ha 3 meccset toltál otthon, akkor 3 raklap ásványvíz, keress rá vevőt és van bevétel. Ehhez azonban kellene minimum egy Róka szintű emberke csapatonként meg olyan hely is aki hajlandó érte fizetni, bár ha volt rá tuti módszer (el lett mondva) akkor van recept is.

2. MLM

Az MLM-et mindenki ismeri vagy hallott róla, lásd Amway és hasonló konstrukciók. A részletek nélkül is elég annyi, hogy egy adott összegű belépti díj fejében jogot szerzel arra hogy vásárolhatsz olyan árukat amelyeket árréssel továbbpasszolsz. Egy kicsit ez az egész történet nekem erre hajaz: van egy éves tagsági díj (plusz nevezés), amelyért cserébe kapsz támogatást (jelen esetben pár raklap vizet), amelyet ha talpraesett vagy, akkor pénzre válthatsz és kihozhatod nullásra (plusszosra?) az évet. A piramis tetején mindegy a történet ugye, a fix megvan, igaz itt nincs szponzori vonal vagy felsőbb szintű jutalékok, ellenben az értékesítési szinten nincs új a nap alatt. Hiába van kész eladási technika (mert van állítólag) ha nincs rá kereslet vagy nincs rá olyan közvetítői közeg, aki képes ezzel a módszerrel továbbpasszolni a dolgot. Másik oldalról itt a logisztika sem annyi hogy bebaszok a polcra 20 db fogkrémet és alkalom adtán eladom, mert egy raklapnyi víz azért nem egy centrumos szatyornyi méret. Az a kb. 10% sikeresség reális is ami a kettő a tizenhétből van, úgy tűnik nomen est omen sok vizet nem zavart a csapatoknál ez megoldás. Hogy ez eredményes vonal-e a jövőt tekintve, nem tudom: a kedvezményezettek eldöntik.

Igaz a vatera-n még nincs fenn licitre eddig semennyi raklap ásványvíz (akár opciós kötésben 3 raklap június végére), de ki tudja mit hoz a jövő.

Akiknek meg sikerült pénzt csinálni belőle, azoknak gratula, ha volna Róka díj (Golden Fox hehehe) megérdemelnék egy MLM feliratú vándorkupát e témában.

Blogajánlat:
Szlengblog.hu - Okosság
A beszélő által kedvezően megítélt, de összetettsége, újszerűsége vagy éppen törvénytelensége miatt szokatlan (néha gyanakvással kezelt) tárgy, cselekvés vagy fogalom.
(Jellemzően üzleti trükkök, fogások és azokon keresztül szerzett haszon.)

A cigóárpinál is megy az okosság. A tüzépen, ahol dolgozik, olcsóér megkapod a legfaszább Lafarge tűzállót. Gondolom, nem kell kisakkozni, vajon kitől jöhet a muníció.


Ti mit csináltatok a raklap vizekkel?

2010. március 17., szerda

Quo Vadis Magyar bajnokság?

Hamár hétfőn elmaradt a szokott évi scrimmage a Budapest Hedgehogs és a Budapest Betyars között, ideje egy kicsit összenézni mi is startol április havában összességében.
Igen áprilisban. A tilitoli hatására márciusban meccs nincs, maximum scrimmage-kre lehet lelkesedni, de ezt ne tekintsük mérkőzéseknek a történelemkönyvekbe nem kerülnek be.

Statisztika

Hamár történelem, akkor hol vagytok székelyek, izé statisztikák. Minden kezdő (amerikai)focibuzi már a törzsfejlődés korai szakaszában rácuppan erre a számmisztikára és onnantól levakarhatatlan részét képezi az életének. Valljuk be nem alaptalanul, azért mégis csak jó egy olyan teljesítményért szurkolni ahol mondjuk Kiskenéz Elemérnek már csak 10 yardot kellene futnia az idénben ahhoz, hogy elérje a 1000 yardot vagy kell még Darabos Arisztidnek 2 sikeres passz hogy átvegye a klubban az örökrangsor listavezető helyét.
Na ez nincs idehaza. Pedig a foci egyik egyedi bélyege ez a történet, itthon eddig elsikkadt jobb híjján, még ha kell is statisztikákat vezetni, meg van szoftver is meg szakértő (rotfl) képzés is. De valahogy csak nincsenek összesített adatok. Sem a csapatok oldalán, sem szövetségi szinten. Pedig nem hiszem hogy nagy képzelőerő kell ahhoz hogy egy-egy csapat honlapján is remekül mutatnának különböző all-time statisztikák és egyéb értékek, megkockáztatom hogy több értéke lenne mint hazai homevideo gyűjtemény növelésének, ahol a rezgő kezű anyós-após kamerázta Pistike megmozdulásait a pálya melletti büfésarokból. Nem tudom kinek hiányzanak még ilyen adatok, de nem nagyon látok ilyen "dicsőségfalat" sehol: ki a legeredményesebb futó, QB, stb.
Szövetségi oldalról pedig ugyanez csak összevontan. Adott bajnokság, összes bajnokság statjai és all-time legjobbjai. Van aki meg tudja mondani hogy ki a TD rekorder eddig? Vagy ki a legeredményesebb QB? Lement 5 bajnokság, itt-ott elérhetőek adott meccsről statok, de mi értelme van a történetnek, ha nincs az egész szintetizálva?
Tegyük fel hogy egy amerikai nagybácsi -hívjük Dollárpapának az egyszerűség kedvéért- megtudja hogy van egy magyar rokona, aki amerikaifocizik idehaza. Mint jólelkű sportbuzi, megnézi a honlapokat (lefordíttatja mert már nem beszél magyarul és angol nyelvű nincs sehol) és nem talál statisztikákat, hogy öcsike mit is tud a saját posztján? Egyáltalán milyen adatok jellemzik a hazai focit?
Feltehetjük azt is, hogy Gedeon, aki ígéretes ifijátékos, elnyer egy amerikai ösztöndíjat valami college-ba, ahol szeretne tovább focizni, de hát ugye van a home-video oszt annyi. Ha nem vezette Excelben a saját statjait, akkor marad az az opció, hogy lehet görnyedni és kiguberálni adott meccsekből az eredményeket. Ebben igazán megadhatná minden csapat azt a feltételes segítséget egy ilyen ritka mint a fehér holló esetnek, ha mással nem, ezzel lehet támogatni a "jövőt".

Igen tudom, hogy voltak -ergo vannak- ezekben a statisztikákban személyi tévedések is, de ezek hosszú távon csökkennek arányaiban. Gondolom az a progi, amibe ezeket be kell klimpírozni tud összesítőt is alkotni, ennek értelme is lenne. Igen azt is tudom, hogy volt aki azért nem tette fel a statokat (sőt a rosterre még az adatokat sem a neven kívül), mert az segít az ellenfélnek... na ne már, komolyan ezen múlik? :)

Média

Van egy csomó támogató, de valahogy egy hírt se hallottam eddig hogy jön a hazai szezon. A kiemelt médiapartnerként aposztrofált újságban egy sornyi hír sem jelent meg az egészről, bezzeg arról hogy a VI. kerületben nagy siker volt az amatőr dartsverseny, egész cikk foglalkozik. Egy sporthír nem szól a dologról, annak megtörténtéről, ami csak egyet jelenthet: nem üti meg azt a küszöböt, ami hírnek számít legalább egy kis színes erejéig.

Tényleg ennyire nem érdekli a médiát?
Tényleg ennyi az érdeklődés a hazai foci iránt?
Tényleg ennyit tudnak nyújtani a hazai partnerek?

A képi média más tészta. Nem hittem volna hogy valaha Sas A. Andrást visszasírom, de még a tácsdánzoli-ként elhírhedt összefoglalók is többek voltak mint a semmi. Még ha lehetetlen időpontban (vasárnap reggel 7 óra vagy mikor) voltak, akkor is legalább volt, most sehol semmi. Annyi rohadt sok magyar adó van, már a Story TV is focimeccset ad, tényleg nem hiszem el, hogy idén se kerül képernyőre semmi.

Lehet hogy helyi szinten a csapatok így vagy úgy be tudnak kerülni a helyi médiákba, ez azért valamennyire már működik. De hogy országos szinten jelenleg sportág- népszerűsítés nem folyik az biztos: márpedig jó esetben is stagnál a történet, az amúgy is anyagilag leterhelt egyesületeket nem lehet lógva hagyni és csak rájuk bízni a sportág köztudatba való becsempészését.
Mozgás volt ezen a piacon is az elmúlt egy évben, megjelent a Digi Sport, gyakorlatilag láthatóan értékelhető műsorok nélkül vegetál, ha nincs BL, illetve itt a Sport M is, mondjuk embert nem ismerek aki ezt fogni tudja.
Mellesleg Sláger Rádió (ami ott virít mint médiatámogató mindenhol) nem biztos hogy a legjobb utalás arra, hogy a legfrissebb minden :)

Szerkezet

A korábbi hármas tagolás megmaradt, csak most nem Div 1-2-3 van, hanem ahogy a viccben is mondják, vannak sötétkékek meg világoskékek.
Ellenben itt nagy bajok vannak. Jó esetben egy klasszikus karácsonyfának kellene itt kirajzolódnia, ha másért nem, de csak egy juthat fel jelige miatt, rosszabb esetben pedig az előírt feltételek miatt.
Itt azonban a a piramis helyett egy pina-alakú (feministáknak rombusz) felépítés jellemzi a csoportokat, amely ránézésre sem egészséges. ( A képen Magyarország 2005-ös korszerkezete van, sok mindent nem lehet vele ragozni, tele van a média vele hogy egyre jobban torzul a történet és vezet egy fenntarthatatlan struktúrához. )
Sok mindent jelenthet ez a kialakulás:
- a legalsóbb csoportból feljebb lépni nagyon könnyű, és rövid idő alatt lehetséges
- a középsőből feljebb lépni nagyon nehéz és hosszú idő alatt sem lehetséges
- a középső csoport kvázi egy gyűjtő
- a középső csoport tagjai különböző okokból nem tudnak feljebb lépni
- a középső csoportok tagjainak nem kötelező feljebb lépni

Nem túl jó dolog ez hosszú távon. A top 3 csapat nem fog tudni fejlődni idehaza, ergo a hazai top bajnokság mind szakmailag mind értékileg erodálódni fog ha ez a struktúra fennmarad. Nyilván nem megoldás az, hogy legyen egy negyedik csapat és kész, egy négycsapatos barátok közt party csak abban tud előrelépést nyújtani, hogy nem lesz fordulóként egy pihenőcsapat, de ahhoz hogy hazai pályán és hazai bajnokságban fejlődést tudjon indukálni egy csapat, ahhoz kevés (nem beszélve a szponzori értékekről)
Bevallom én már a hagyományos fociban sem értettem, mikor egy csapat nem vállalta a feljutást annak ellenére hogy megnyerte az alsóbb osztályt. Ha elfelejtjük a Balkánt meg Keletet, elképzelhetetlennek tartom hogy egy alsóbb osztályú bajnokcsapat ne induljon el egy magasabb osztályban adott sportágban (vis maior esetén persze megértem). Hogy erre milyen stratégia főtt ki a boszorkánykonyhákban, illetve milyen központi szervezésű szakmai programok folynak arról, hogy a csapatok háttere olyan szinten legyenek biztosítva hogy verseny legyen a legfelsőbb osztályért azt nem tudom/látom, bízom benne ezerrel dübörögnek a dolgok ott ahol ezt kellene végezni.
Lehet hogy ciki kimondani, de a jelek szerint nem presztízskérdés részt venni a top bajnokságban a csapatok döntő többsége szerint a fennálló helyzet pedig okot ad arra, hogy ne is kelljen.
A nagy kérdés az, hogy van-e rá jövőkép, hogy ez változzon, vagy mindenki megelégszik ezzel a rombusszal. De mi lesz akkor ha a legalsóbb csoportok is eggyel feljebb lépnek?

Szponzorok


Valahol mindenkiben él a remény, hogy előbb-utóbb csak megjelenik egy Top10-es vállalt is valamilyen formában vagy egy csapatnál vagy valamelyik ligánál (a Top 10 a hazai éves listát értem, amit a mérlegek alapján állítanak össze). Vagy legyünk reálisak, legalább egy Top 100-as.
A Predatorsnak volt ilyen, a Flextronics, most hogy kiestek az idei történtekből, ez a lista is lecsökkent. Vajon mi a realitása annak, hogy egy 3+1 fős csúcsbajnokság mellé fogni lehet egy olyan nagyhalat, aki hajlandó pénzt is áldozni, nem csak valami barterügylet keretében kínál valami szolgáltatást, terméket (gondolom az ilyen kábelgyárak meg biztonsági cégek ilyet ajánlanak fel, bár kétlem hogy a Veritas is csak egy- meg kétbubis vizekkel váltotta meg a névadási szerepet...). Ha vége a "grundfocinak" (idézek, és ebben egyetértünk) akkor biza kell olyan támogató aki nem csak tálcaalátét helyet biztosít mint szponzor, hanem belenyúl a zsebbe és pénzdíjassá teszi a helyezéseket: mindaddig amíg a 35 db érméért és a tízezer forintos kupáért megy a játék, marad a grundfoci.
Elnézve a támogatók listáját az elmúlt években nagy változások nem voltak a listán. Ha ezt összekötjük a médiamegjelenésekkel, a jelek szerinti hírértékkel és "grundfoci élet után" kialakult szervezettel (plusz hazai és világgazdaság jelenlegi állapotával) igazi bravúr lenne akár egy ilyen szponzort is találni (főleg hogy a szponzorációs tervezés általában adott év végén lezárul mindenhol ugye). Az illúziókban nem hiszek, de ha lesz egy olyan bejelentés miszerint XY ennyi és annyi Ft-tal támogatja a hazai bajnokságot, ki fogok nyitni egy jobbfajta üveg bort (ugye lesz bejelentés, mert ilyen még a sunyi ojrópai fociban is van hogy a X Sörgyár ennyivel támogat ugye).

Közvetítések


Nagyon kíváncsi leszek, lesz-e idén online közvetítés. A mostanság klinikai halál állapotban leledző kickoff remek kis közvetítéseket nyomott, igazából nagy vaszisztdasz nem is kell hozzá, fel lehetne egy sima webkamerával is dobni a történetet (ahogy az arénán) és mondjuk nézni a meccseket. Gyanítom sokan nem fognak elutazni több száz km-t hogy megnézzenek egy számukra semleges mérközést, ellenben szívesen követnének egy online közvetítést, amelynek nem kell hogy NFL HD minőséget produkáljon. Persze a pénz nagy úr, lehet azt mondani hogy de akkor ki jön ki, ehhez csak adott csapatnak kell kalkulálnia, hogy azokból a potenciális nézőkből, akik kimennének személyesen vajon mennyit veszítenének ezáltal (élő meccs varázsa, stb) és mennyit nyerhetnek ha totál semleges nézők bukkannak mondjuk szörfölve a neten a közvetítésre, vagy mennyi embert tudtok meggyőzni a környéken egy jó helyi kampánnyal, hogy kapjon kedvet a focihoz úgy hogy belenéz a meccsetekbe.
Remélem lesz bátor és újító csapat az idén, aki egy ilyen opcióval elő fog rukkolni.


Te mit vársz még ettől az évtől?

2010. március 11., csütörtök

De Niro a legenda

Igen, ezt is megértük.

Alig vagyunk túl az Oscar gálán, ahol a Blind Side is díjat söpört be máris itt itt az új filmes hír, szinte el se hiszem.

Robert de Niro lesz Vince Lombardi, a Green Bay Packers legendás edzője. A film forgatókönyvét az életrajzi drámák specialistája, a Forrest Gumpot, az Alit és a Benjamin Buttont is jegyző Eric Roth írja.

Ebből szar (csak) nem sülhet ki :)
A film címe egyszerűen Lombardi lesz és arról fog szólni, hogyan csinált a liga legrosszabb csapatából ötszörös bajnokot. A film maga egy narrátoros-elmesélős, naplószerű keretben adja vissza a történetet, amely valljuk be tökéletesen beleillik a nagy amerikai álomba. Érdekes szálnak tűnik az is, hogy fontos szerepet szánnak a filmben annak hogy miképp zajlott abban az időszakban az edzők közötti szakmai/személyes rivalizálás, név szerint Lombardi és Tom Landry (Dallas Cowboys) között (mindketten egyszerre voltak segédedzők a Giants-nél korábban).

De Niro az egyik legnagyobb ma is élő színész, rutinja van életrajzi filmekben, legalábbis aki látta a Dühöngő Bikát, tudja miről beszélek. És itt még nem is kell felszednie 20-30 kilót a szerep kedvéért.

A filmet 2012-ben mutatják be a konferenciadöntők és a Super Bowl közötti héten.

Itt egy kép a 2 főszereplőről.
Szerintetek hasonlítanak?

2010. március 10., szerda

Törököt fogtunk

Úgy látszik nem csak idehaza vannak zökkenések a történetekben, hanem ojrópában is. Fasza dolog ez az EFAF, egyelőre hagyjuk a sportdiplomáciai/tagsági értékét, egy nem olimpiai sportág esetén ennek inkább van szimbolikus értéke, mintsem más. Mivel jó eséllyel a következő évtizedekben sem lesz a foci olimpiai sport, marad egy kategóriában a budapesti olimpia tervével, ha egy kis szarkazmust akarnánk a történetbe beletenni, mondhatnánk azt is, hogy a BOM-ba (micsoda szókapcsolat) lobbizzuk be azt, hogy az amerikai foci legyen a bemutatkozó sportág a majd megrendezendő budapesti olimpián... (Ha valaki nézte a téli olimpiát, azt láthatta a női hoki által kiváltott történeteket: a Kanada-Usa páros olyan szinten verte ronggyá a többieket, hogy kikerül a programból, ahogy sejteni lehet, a Coubertein-i eszmék itt is mehetnek a történelemkönyvekbe)

Ellenben az egész EFAF versenysorozatnak van egy erős pozitivuma, mégpedig a szakmai fejlődés lehetősége. Amióta a hazai fociban van egy székrekedéses állapot, miszerint a Farkasok-Cápák-Kovbojok trió jó esetben maguk között tudnak igazán jót meccselni, és valahogy a következő csoport nem tud felzárkózni hozzájuk, addig máshol kell keresni olyan ellenfeleket, akik tényleg kihívást jelenthetnek nekik. A CEFL mellett ilyen az EFAF, bár az év elején innen is kiléptünk, mármint ami a versenyeket illeti.

A MAFSZ elnöksége jelen közleményben ad tájékoztatást a tagságnak arról, hogy a 2010. évi EFAF Challenge Kupa nemzetközi versenysorozatában MAFSZ tagságú magyar csapatok nem indulnak.

Jött a hír, és jöttek a törökök. Erősebb kutya baszik alapon esély se volt ellenük (?), amit lehet róluk tudni, az alapján egy erős és széleskörű bázison alapuló sportról van szó a kebab hazájában. Csak érdekességképpen jegyezném meg, hogy 2004-ben kezdték szervezni a focit ott is egyetemi foci rendszerében. Azóta van egy "profi liga" 2 divizióval, amelyben 13 csapat (715 igazolt játékos) vitézkedik és van egy egyetemi bajnokság 16 csapattal (800 igazolt játékos).
Nem tudom ki hogy van vele, de engem már a hagyományos fociban is kiráz a hideg, mikor Azerbajdzsán, Izrael és hasonló országok futnak az európai szervezésű tornák égisze alatt, a törökök helyzete persze -csak ha az EU-s csatlakozási problémáikat nézzük- más, hiszen van egy talpalatnyi földjük még ideát.Márciusban fordult a helyzet a jelek szerint mind a Sharks, mind a Cowboys mehet revansot venni Mohácsért -képletesen-, ahogy az EFAF is megírta lesz Challenge Cup. Lesz mindenféle náció ellenfélként, talán a legpikánsabb -az egyetlen román csapat- adhatott volna még egy plusz mozgatóerőt a történetnek, ellenben lesz miért kimenni és szurkolni.
Feltéve ha lesz egy kis infó róluk, olyan felvezetés féle. Addig is nézzük mi van:

Győr ellenfelei:
Klek Knights: kerestem a honlapjukat, nem találom. Tavaly idegenben verte őket a Sharks úgy, hogy bekaptak tőlük az elején 2 TD-t innen fordítottak.
Istanbul Tigers: a török Műegyetem csapata. Nekik se találom a honlapjukat.

BPC ellenfelei:
Zagreb Raiders: Egy kicsit az igazi Raiders másolatának tűnnek :) Elsőre ami feltűnik, az egy ismerős név a stábban, Chad A. Henry, a kanizsaiak volt vezetőedzője. 39 fős roster, maga az edzői stábban az olasz vonal erős, de ha jól látom ez a csapat a volt Zagreb Thunder utódja (vagy abból vált ki, tökmindegy).
Bologna Doves: hogy maradjon az olasz meló, lesz egy bolognai csapat is, akikből reméljük a tehenészek spagettit csinálnak. Masszív, komolyan felépített és támogatott csapatnak tűnnek, csak olasz edzőkkel.

Izgalmasnak tűnik a dolog, mindenképp érdemes lesz kilátogatni rájuk annak reményében, hogy jó focit láthat mindenki. Persze ehhez kellene egy menetrend itt is, ezt egyelőre sehol sem látom. (Mondjuk azt sem, hogy hogyan kerültek vissza a magyar csapatok ide, ha már hivatalosan szövetségi közleményben visszavonultunk idén ettől. Ha ezt a hazai szövetség lobbizta/intézte, szerintem megérne egy misét, igenis szép eredmény, ne tessék szégyenlősködni akkor se ha siker van)

Te meg fogod nézni ezeket a csapatokat?

2010. március 7., vasárnap

Humán LCD

Egy szurkolói élőkép a lelátókról mindig óriási hangulatot tud csinálni egy mérkőzésre.
Bár az amerikai focira jellemző a videóbíró, ez ugye az öreg kontinensen nem fut, érthető okokból.
Persze a fura emberek földjén (Távol-Kelet) erre is találtak megoldást, a neve emberi LCD kivetítő :) Innen már csak egy ugrás a humán videóbíró is (ez aztán a képzavar)Szerintetek idén lesznek szurkolói élőképek a hazai meccseken?

2010. március 5., péntek

6 hónapos nemzeti vágta

Végre valahára szárba szökkent - a bánáti búza mellett - az első osztály is. Szép hosszú versenysorozat lesz, 6 hónap, közte egy hónap pihenővel, lehet gatyákat, mezeket felkötni.

Hogy ne legyen semmi se fix, végül is kimaradt a Demons, annak ellenére, hogy a papír kvalifikációt vették: sajnálom őket, ott vannak/voltak az első évtől. Ennek abban van jelentősége, hogy egy csonka-Magyarország (nem az!) bajnokság lesz, Dunántúlról gyakorlatilag 1 csapat (nekem az Újváros nem az a klasszikus nyugati oldal), keletről meg öt.

A hatos szám maradt a fétiskedvelők és számmisztikusok kedvence, itt is marad a hatos alapszakasz meccs, ami tényleg szerencsésebb tekintve ezt a torz földrajzi eloszlást, mint a 2 ötfős csoport (abból a nyugati gondolom a 3 fővárosi plusz a két dunántúli lett volna).

A sorsolást tekintve a jackpotot a Titans vitte el nem kétség, míg a Bulldogs nyerte meg az 1 millió lépés Magyarországon c. utazási sorozat idei főszerepét. Ez bizonyos értelemben bravúr, mert erre a címre évről évre a Tigers a fő aspiráns, tekintve hogy a szabolcsiak kb. annyira vannak az ország egyik sarkában, mint a Demons a másikban. Az nfl.hu-n kiszámolták ki mennyit utazik, a 3X különbség elég kemény történet, egy hevenyészett számítás alapján ez olyan 100-140k (fél nevezési díj) megtakarítás a két csapat között, ez annak a fényében nem gyenge, hogy mindkettő budapesti csapat.

Ahogy olvasom itt volt valami "tudományos" koncentrikus körös számolgatás, ahol a balra levőkhöz mennek, a jobbosok meg hozzá mennek, bevallom nem értem a működését vagy a hasznát ugyanúgy ahogy Szilszakáll se értette a hamari hobbitok észjárását Fangorn erdejében. Amit lehetett látni az a torz regionális eloszlás, ahol a középértéket nem szabadna Budapesthez viszonyítani (ha a balosok a 2 dunántúli + 3 budapesti, és a jobbosok meg az 5 keleti csapat?). Igazából nem is érdekes a dolog, nézve ki mennyit utazik elég nagy (talán túl nagy) szórás alakult ki. Ahogy a kedves szövetségi alkalmazott is írta a fórumon:
ha már a sok matektudor, gazdasági szakember, sértett önérzetű játékos, elnökjelölt, edzőzseni, stb. nem jött rá magától.

No comment... Örülni kellene hogy foglalkoztatja az embereket a téma, van igény az információkra és nem kellene meglepődni azon, ha egy zárt szobában elhúzott függönyökkel történnek dolgok akkor felreppennek gondolatok mindazoktól, akiket érdekel (vagy adja isten érintett) a történet. Lehetett volna ebből is eseményt csinálni, akár egy kétezer forintos webkamerán keresztül online közvetíteni, stb. a lehetőségek tárháza korlátlan.

Ha már a számháborút megnyerték a Titánok, nézzük magát az alsóházat. Április közepéig semmi, majd rögtön egy jó kis meccs Pesten, Rebels-Gorillaz. Nem akarok és nem is tudok esélylatolgatást csinálni, lévén ki tudja ki hagyta abba a focit tavaly vagy ki kit igazolt idén, szvsz arról szólnak a hírek hogy mindkét csapat esélyes a végső győzelemre. A Gorillaznál nekem az az érdekes, hogy a Gráz Vili által szakmailag felügyelt csapat mire lesz képes nélküle, mivel több meccsük lesz olyan hogy ütközik (egy napon van) a Sharks és a Gorillaz meccse: 2 a hatból. Az alsóház utolsó budapesti meccse szeptember 4, ha ezt kiegészítjük a felsőházzal, akkor szeptember 5, mivel a rájátszás októberi történet, itt egy hónap intermezzo jön Budapesten. Elég kiegyenlített mezőnynek tűnik ez, fene tudja ki ér oda arra az egy helyre és nyeri meg azt a fődíjat, hogy a felsőház első helyezettjének az othonába látogathat.

Akik talán esélyesebbek a többieknél, azok az alábbi ellenfelekkel játszanak:
Gorillaz: Rebels, Wolverines, Wildfires, Soldiers, Bulldogs, Titans
Rebels: Gorillaz, Bulldogs, Titans, Wildfires, Gladiators, Soldiers
Tigers: Heroes, Gladiators, Bulldogs, Titans, Soldiers, Wolverines
Titans: Wildfires, Heroes, Rebels, Wolverines, Tigers, Gorillaz

Felsőház.Sima történet, mindenki mindenkivel, oda-vissza, tétre, helyre befutóra. Mivel a Cápák otthon játsszák a 2 utolsó meccsüket, talán annyi elmondható, hogy minden Győrben fog eldőlni (sorrend).

Rájátszás.
Október, rocktóber, bízzunk Gaál Noémiban, hogy csak rövid kiskosztümös cuccban fogja bejelenteni hogy a szüreti szezon napos és meleg lesz, nem pedig esős és seggbefagyós.És itt lehetne pontot tenni a történetre, de mégsem lehet :) Ugye itt az EFAF. Ha már kihátrált a hazi szövetség belőle, most mégis úgy látszik csak lesz valami itthon (?) belőle, mindenesetre ami biztosnak tűnik az az, hogy mégis lesznek magyar csapatok benne, ami a korábbi jól ismert menetrendet hozza magával: időpontváltozás.

Ami biztos, hogy márciusban nincs bajnoki mérkőzés. És az is, hogy nincs kiemelt esélyes az alsóházban.

Ki nyeri az alsóházat? És miért?

2010. március 4., csütörtök

Kettesek

Azt kell mondjam, szerintem ideális lett a Div2 menetrend, semmi sallang, semmi szittya motívumos bowl valami hülye névvel, egyszerűen maradt az ami a lényeg: a játék és a tapasztalatszerzés. Főleg az utóbbi.

Hogy a 7 törpéből/kicsiből (elnézést ha sért valakit, nem szándékos) kiből lesz óriás, vagy kit csókol a végére homlokon Hófehérke azt nem lehet tudni, mert pont a korábbi csoportbeosztásos eleve elrendeltetést sikerült kiküszöbölni azzal, hogy mindenki kap egy esélyt minden ellenfél ellen. Korábban is voltak favoritok, akik a kiscsoportos beosztások alapján borítékolhatóan masírozhattak a döntőig, itt viszont annyiban szerencsésebb a dolog, hogy jó esetben csak nyár közepén derül ki, hogy ki a kisbajnok idehaza. A 7 csapatból nem is lehetett volna megint épkézláb csoportokat kihozni, végre győzött az, amit Marcus Aurelius is mondogatott magában: egyszerűség.

A 3 hónap erre ideális lesz, azt hiszem az eddig leginkább hiányolt meccsdömping is segíthet abban, hogy megerősödjenek a csapatok, vagy a ketteskék (Farkasok, Kovbojok) kineveljék azokat az új alapembereket, akik a jövőt alkothatják a csapatokban. 6 tétmérkőzés 3 hónap alatt remek alkalom a fejlődésre.

3 fővárosi csapat, 4 vidéki, ahogy nézem most a legnagyobb táv is a Tata-Békéscsaba út. Hogy ki az underdog, fene tudja, talán az Eagles, ahogy nézem a régi Giants adja a "szakmai" hátteret kiegészülve pár ex-Titan-os játékossal, ezúttal is új néven, új formációban, mint ahogy az Illés is rendszerint összeáll egy-egy koncert erejéig. Megverték a Tigerst a napokban, bár fene tudja hogy a nyírségieknél ez olyan gyengélkedő forma-e, mint ami a honlapjukat jellemzi mostanság. Mindenesetre ha most végre összekapják magukat és végre egyszer lesz türelmük végigvinni a történteket, lehet belőle valami.

Említettem a Bowl-t, nekem nem hiányzik. Nem tudom mennyire váltotta be anno a reményeket, mikor levitték a Balaton partra (és itt nem a buli feelingre gondolok), de azt hiszem, egyelőre Magyarországon jó ha egy Bowl-t ismernek meg és ismernek el szélesebb közegek, tudják azt helyre tenni, ha pedig nagyon fog kelleni, jöhet másik. Megértem, hogy vannak akik játszani akartak ilyenen, de egyelőre szerintem a nagytesót kell építeni, fényesíteni, hogy ne stagnáljon már az a nézőszám ott évről évre.

Szerinted volt rangja az eddigi másodosztályó Bowl-oknak?

2010. március 3., szerda

Hírtelenség

Elsején lezárult az amúgy is meghosszabított átigazolási időszak.
Kíváncsi voltam, hogy volt-e (van-e) valami nagyobb játékoskeringő, tekintve hogy elég nagy a merítési lehetőség idén a nem induló csapatokból, másrészt mindig volt eddig kisebb-nagyobb mozgás néhány meglepetéssel is az elmúlt években: lásd külföldiek érkezése, vagy egy-két meghatározó játékos más csapathoz való átpártolása. Van olyan csapat is, ahol évről-évre szinte rutinná vált más csapatokkal való közös indulás, aka beolvadás, így tekintve a kialakult helyzetre, bőven adhat(ott) indokot arra, hogy a már nevezett csapatok tudjanak erősíteni az idei évet hibernálva töltő csapatok soraiból.

Végignéztem az összes oldalt. Ha sommázni kéne a véleményt, teljes nihil, csend, uborkaszezon. Vannak olyan oldalak, ahol tavaly október óta semmi frissítés nem történt: ez testvérek között is 6 hónap, a fele az évnek, ami bizonyos szempontból azt is jelenti, hogy adott csapat(ok) kidobtak egy év felét az ablakon, ami a kommunikációt, a szurkolókkal való online kapcsolattartást, egyáltalán a saját közösségről, mint életben levő szervezetről való híradást illeti.

Pedig valami mindig van: ezt mindenki tudja. A nagy testvért is figyeli mindenki, akkor is ha nem megy a szezon, mégis van mindig valami apropó, ami miatt híreket vagy eseményeket lehet bemutatni, feltenni az oldalra a csapattal kapcsolatban. A történet kettős, és kiegészíti egymást: a csapatok saját kis színes hírei eseményei kéz a kézben járnak a központilag tudatosan felépített eseménynaptárral egy célt szolgálva: maradjon a figyelem, beszéljenek az emberek a fociról.

Ez itthon kimarad. A legtöbb bejegyzés, amit láttam, az az arénával kapcsolatos kis zönge, beszámoló, esetleg egy kis nyílt edzés (ezt a tryout majmolást nem nagyon szeretem...). Nagyjából ennyi, és ezzel letudva fél év egy csapat életéből. Pedig ez a holtszezon a legjobb alkalom arra, hogy bárki is versenyre kelljen más ismertebb és népszerűbb sportokkal, szerezzen legalább 1 nap hírnevet magának. Alkalom új szurkolók, potenciális támogatók, játékosok akvirálására szinte egy alvó piacon. Abban az időszakban pedig, amikor az NFL miatt még a foteldrukker érdeklődők is látnak/olvasnak a fociról pedig végképp egy olyan lehetőség, amit kár parlagon heverni.

p.s.: Talán ami megmaradt, az az hogy a Rebels "áköltözött" Zuglóba, ami az edéseket illeti. Sajnálom, hogy mint dedikáltan "újbudai" csapat, nem tudtak a saját kerületükben edzéslehetőséget kapni: úgy látszik ez a régióhoz kötődés (lásd anno North Pest V., ami a nevében volt az csak) továbbra is kísérti őket az útjukon.

Szerinted is kidobott lehetőség a téli "alvás" ?

2010. március 2., kedd

Két pipa

Vajúdtak a hegyek és lehet hogy egeret szültek, de mindenképpen borítékolható és örvendetes eredmény lett a végeredmény.
Azaz a négylábú házőrzők vadabb és szelídebb fajtájához tartozó csapatok is vitték a lécet. Kezdtem azt hinni, hogy rossz ómen az, ha egy magyar csapatnak amerikai vezetőedzője van (lásd Wolves-Bulldogs-Predators trió), így legalább nem lesz újabb urban legend :)Érdekes az interjú a történettel kapcsolatban Iványi Marcival, sok sok jogos dolgot felvet, csak egyet lehet vele érteni.
Az első dolog igenis a követelményrendszer: ahogy mondja, először is saját magunkkal. Nem tudom meddig tartható ez az állapot miszerint adott feladatkört ellátó csoportokat megfelelő szakmai tudás nélküli - ellenben lelkes (?) amatőrökkel töltünk fel. A lelkesedés és jószándék valóban dícséretes és üdvözlendő dolog, de 5 év működés után ezt a "HR-es témát" talán újra át kellene tekinteni, hogy mi működött a szódával elmegy szinten az első pár évben és mi nem működhet hatékonyan a jövőben. Főleg ha tényleg az a cél, hogy egy félprofi sport felé terelődjön a sportág, illetve talán el is várható ha csak a havi tagdíjakból 7 millió Ft + jön be (gondolom a működésre).
Felmerült többször is hogy nincs pénz erre, de pénzen vásárolni szakértelmet mindig a legkényelmesebb és nem utolsó sorban legutolsó megoldása adott feladatkörnek -legalábbis a versenyszférában. Nem hiszem hogy célirányos kereséssel adott feladatokra nem lehet találni alkalmas embereket ebben a körben (1000-1500 játékos/csapatember + ismeretségi "holdudvar"). Kell-e mindennek Budapest központúnak történnie, ami a döntéselőkészítést illeti az ingyenes mobiltelefon-msn-skype korában?
Óriási az átfedés a csapatok és a szövetségi munkát végző önkéntesek között, amely egyfelől (a csapatok oldaláról nézve) csökkenti az adott csapatvezető/csapattag hozzáadott értékét kvázi hatékonyságát a saját csapatával kapcsolatban, másik oldalról (szövetség) pedig ezek a függőségi kapcsolatok akarva-akaratlanul a melegágyai minden spekulációnak, vádnak, bármilyen (!) döntéssel kapcsolatban, függetlenül attól hogy mi is a valóság.

Hiánypótlás vagy fellebezés?
A hiánypótlás valóban egy jó kategória, amennyiben valami lemaradt és tartalmát tekintve tényleg óriási különbség van egy elutasítás+fellebezés procedúra és egy befogadás+hiánypótlás elbírálási rendszernek.
Mindkettő működik, működhet, persze mindkettőnek más feltételrendszere van, főleg az utóbbinál kell egy olyan pontosan definiált és utána azt betűről betűre betartott követelményrendszernek, amely megakadályoz bármilyen visszaélést ezzel a lehetőséggel. Ehhez viszont kell szakismeret (jog+gazdasági), amelyet nem tudok és nem is szeretnék megítélni, hogy milyen a jelenlegi szintje ennek a szövetségben.

Te mit gondolsz a hiánypótlásról?