2010. március 17., szerda

Quo Vadis Magyar bajnokság?

Hamár hétfőn elmaradt a szokott évi scrimmage a Budapest Hedgehogs és a Budapest Betyars között, ideje egy kicsit összenézni mi is startol április havában összességében.
Igen áprilisban. A tilitoli hatására márciusban meccs nincs, maximum scrimmage-kre lehet lelkesedni, de ezt ne tekintsük mérkőzéseknek a történelemkönyvekbe nem kerülnek be.

Statisztika

Hamár történelem, akkor hol vagytok székelyek, izé statisztikák. Minden kezdő (amerikai)focibuzi már a törzsfejlődés korai szakaszában rácuppan erre a számmisztikára és onnantól levakarhatatlan részét képezi az életének. Valljuk be nem alaptalanul, azért mégis csak jó egy olyan teljesítményért szurkolni ahol mondjuk Kiskenéz Elemérnek már csak 10 yardot kellene futnia az idénben ahhoz, hogy elérje a 1000 yardot vagy kell még Darabos Arisztidnek 2 sikeres passz hogy átvegye a klubban az örökrangsor listavezető helyét.
Na ez nincs idehaza. Pedig a foci egyik egyedi bélyege ez a történet, itthon eddig elsikkadt jobb híjján, még ha kell is statisztikákat vezetni, meg van szoftver is meg szakértő (rotfl) képzés is. De valahogy csak nincsenek összesített adatok. Sem a csapatok oldalán, sem szövetségi szinten. Pedig nem hiszem hogy nagy képzelőerő kell ahhoz hogy egy-egy csapat honlapján is remekül mutatnának különböző all-time statisztikák és egyéb értékek, megkockáztatom hogy több értéke lenne mint hazai homevideo gyűjtemény növelésének, ahol a rezgő kezű anyós-após kamerázta Pistike megmozdulásait a pálya melletti büfésarokból. Nem tudom kinek hiányzanak még ilyen adatok, de nem nagyon látok ilyen "dicsőségfalat" sehol: ki a legeredményesebb futó, QB, stb.
Szövetségi oldalról pedig ugyanez csak összevontan. Adott bajnokság, összes bajnokság statjai és all-time legjobbjai. Van aki meg tudja mondani hogy ki a TD rekorder eddig? Vagy ki a legeredményesebb QB? Lement 5 bajnokság, itt-ott elérhetőek adott meccsről statok, de mi értelme van a történetnek, ha nincs az egész szintetizálva?
Tegyük fel hogy egy amerikai nagybácsi -hívjük Dollárpapának az egyszerűség kedvéért- megtudja hogy van egy magyar rokona, aki amerikaifocizik idehaza. Mint jólelkű sportbuzi, megnézi a honlapokat (lefordíttatja mert már nem beszél magyarul és angol nyelvű nincs sehol) és nem talál statisztikákat, hogy öcsike mit is tud a saját posztján? Egyáltalán milyen adatok jellemzik a hazai focit?
Feltehetjük azt is, hogy Gedeon, aki ígéretes ifijátékos, elnyer egy amerikai ösztöndíjat valami college-ba, ahol szeretne tovább focizni, de hát ugye van a home-video oszt annyi. Ha nem vezette Excelben a saját statjait, akkor marad az az opció, hogy lehet görnyedni és kiguberálni adott meccsekből az eredményeket. Ebben igazán megadhatná minden csapat azt a feltételes segítséget egy ilyen ritka mint a fehér holló esetnek, ha mással nem, ezzel lehet támogatni a "jövőt".

Igen tudom, hogy voltak -ergo vannak- ezekben a statisztikákban személyi tévedések is, de ezek hosszú távon csökkennek arányaiban. Gondolom az a progi, amibe ezeket be kell klimpírozni tud összesítőt is alkotni, ennek értelme is lenne. Igen azt is tudom, hogy volt aki azért nem tette fel a statokat (sőt a rosterre még az adatokat sem a neven kívül), mert az segít az ellenfélnek... na ne már, komolyan ezen múlik? :)

Média

Van egy csomó támogató, de valahogy egy hírt se hallottam eddig hogy jön a hazai szezon. A kiemelt médiapartnerként aposztrofált újságban egy sornyi hír sem jelent meg az egészről, bezzeg arról hogy a VI. kerületben nagy siker volt az amatőr dartsverseny, egész cikk foglalkozik. Egy sporthír nem szól a dologról, annak megtörténtéről, ami csak egyet jelenthet: nem üti meg azt a küszöböt, ami hírnek számít legalább egy kis színes erejéig.

Tényleg ennyire nem érdekli a médiát?
Tényleg ennyi az érdeklődés a hazai foci iránt?
Tényleg ennyit tudnak nyújtani a hazai partnerek?

A képi média más tészta. Nem hittem volna hogy valaha Sas A. Andrást visszasírom, de még a tácsdánzoli-ként elhírhedt összefoglalók is többek voltak mint a semmi. Még ha lehetetlen időpontban (vasárnap reggel 7 óra vagy mikor) voltak, akkor is legalább volt, most sehol semmi. Annyi rohadt sok magyar adó van, már a Story TV is focimeccset ad, tényleg nem hiszem el, hogy idén se kerül képernyőre semmi.

Lehet hogy helyi szinten a csapatok így vagy úgy be tudnak kerülni a helyi médiákba, ez azért valamennyire már működik. De hogy országos szinten jelenleg sportág- népszerűsítés nem folyik az biztos: márpedig jó esetben is stagnál a történet, az amúgy is anyagilag leterhelt egyesületeket nem lehet lógva hagyni és csak rájuk bízni a sportág köztudatba való becsempészését.
Mozgás volt ezen a piacon is az elmúlt egy évben, megjelent a Digi Sport, gyakorlatilag láthatóan értékelhető műsorok nélkül vegetál, ha nincs BL, illetve itt a Sport M is, mondjuk embert nem ismerek aki ezt fogni tudja.
Mellesleg Sláger Rádió (ami ott virít mint médiatámogató mindenhol) nem biztos hogy a legjobb utalás arra, hogy a legfrissebb minden :)

Szerkezet

A korábbi hármas tagolás megmaradt, csak most nem Div 1-2-3 van, hanem ahogy a viccben is mondják, vannak sötétkékek meg világoskékek.
Ellenben itt nagy bajok vannak. Jó esetben egy klasszikus karácsonyfának kellene itt kirajzolódnia, ha másért nem, de csak egy juthat fel jelige miatt, rosszabb esetben pedig az előírt feltételek miatt.
Itt azonban a a piramis helyett egy pina-alakú (feministáknak rombusz) felépítés jellemzi a csoportokat, amely ránézésre sem egészséges. ( A képen Magyarország 2005-ös korszerkezete van, sok mindent nem lehet vele ragozni, tele van a média vele hogy egyre jobban torzul a történet és vezet egy fenntarthatatlan struktúrához. )
Sok mindent jelenthet ez a kialakulás:
- a legalsóbb csoportból feljebb lépni nagyon könnyű, és rövid idő alatt lehetséges
- a középsőből feljebb lépni nagyon nehéz és hosszú idő alatt sem lehetséges
- a középső csoport kvázi egy gyűjtő
- a középső csoport tagjai különböző okokból nem tudnak feljebb lépni
- a középső csoportok tagjainak nem kötelező feljebb lépni

Nem túl jó dolog ez hosszú távon. A top 3 csapat nem fog tudni fejlődni idehaza, ergo a hazai top bajnokság mind szakmailag mind értékileg erodálódni fog ha ez a struktúra fennmarad. Nyilván nem megoldás az, hogy legyen egy negyedik csapat és kész, egy négycsapatos barátok közt party csak abban tud előrelépést nyújtani, hogy nem lesz fordulóként egy pihenőcsapat, de ahhoz hogy hazai pályán és hazai bajnokságban fejlődést tudjon indukálni egy csapat, ahhoz kevés (nem beszélve a szponzori értékekről)
Bevallom én már a hagyományos fociban sem értettem, mikor egy csapat nem vállalta a feljutást annak ellenére hogy megnyerte az alsóbb osztályt. Ha elfelejtjük a Balkánt meg Keletet, elképzelhetetlennek tartom hogy egy alsóbb osztályú bajnokcsapat ne induljon el egy magasabb osztályban adott sportágban (vis maior esetén persze megértem). Hogy erre milyen stratégia főtt ki a boszorkánykonyhákban, illetve milyen központi szervezésű szakmai programok folynak arról, hogy a csapatok háttere olyan szinten legyenek biztosítva hogy verseny legyen a legfelsőbb osztályért azt nem tudom/látom, bízom benne ezerrel dübörögnek a dolgok ott ahol ezt kellene végezni.
Lehet hogy ciki kimondani, de a jelek szerint nem presztízskérdés részt venni a top bajnokságban a csapatok döntő többsége szerint a fennálló helyzet pedig okot ad arra, hogy ne is kelljen.
A nagy kérdés az, hogy van-e rá jövőkép, hogy ez változzon, vagy mindenki megelégszik ezzel a rombusszal. De mi lesz akkor ha a legalsóbb csoportok is eggyel feljebb lépnek?

Szponzorok


Valahol mindenkiben él a remény, hogy előbb-utóbb csak megjelenik egy Top10-es vállalt is valamilyen formában vagy egy csapatnál vagy valamelyik ligánál (a Top 10 a hazai éves listát értem, amit a mérlegek alapján állítanak össze). Vagy legyünk reálisak, legalább egy Top 100-as.
A Predatorsnak volt ilyen, a Flextronics, most hogy kiestek az idei történtekből, ez a lista is lecsökkent. Vajon mi a realitása annak, hogy egy 3+1 fős csúcsbajnokság mellé fogni lehet egy olyan nagyhalat, aki hajlandó pénzt is áldozni, nem csak valami barterügylet keretében kínál valami szolgáltatást, terméket (gondolom az ilyen kábelgyárak meg biztonsági cégek ilyet ajánlanak fel, bár kétlem hogy a Veritas is csak egy- meg kétbubis vizekkel váltotta meg a névadási szerepet...). Ha vége a "grundfocinak" (idézek, és ebben egyetértünk) akkor biza kell olyan támogató aki nem csak tálcaalátét helyet biztosít mint szponzor, hanem belenyúl a zsebbe és pénzdíjassá teszi a helyezéseket: mindaddig amíg a 35 db érméért és a tízezer forintos kupáért megy a játék, marad a grundfoci.
Elnézve a támogatók listáját az elmúlt években nagy változások nem voltak a listán. Ha ezt összekötjük a médiamegjelenésekkel, a jelek szerinti hírértékkel és "grundfoci élet után" kialakult szervezettel (plusz hazai és világgazdaság jelenlegi állapotával) igazi bravúr lenne akár egy ilyen szponzort is találni (főleg hogy a szponzorációs tervezés általában adott év végén lezárul mindenhol ugye). Az illúziókban nem hiszek, de ha lesz egy olyan bejelentés miszerint XY ennyi és annyi Ft-tal támogatja a hazai bajnokságot, ki fogok nyitni egy jobbfajta üveg bort (ugye lesz bejelentés, mert ilyen még a sunyi ojrópai fociban is van hogy a X Sörgyár ennyivel támogat ugye).

Közvetítések


Nagyon kíváncsi leszek, lesz-e idén online közvetítés. A mostanság klinikai halál állapotban leledző kickoff remek kis közvetítéseket nyomott, igazából nagy vaszisztdasz nem is kell hozzá, fel lehetne egy sima webkamerával is dobni a történetet (ahogy az arénán) és mondjuk nézni a meccseket. Gyanítom sokan nem fognak elutazni több száz km-t hogy megnézzenek egy számukra semleges mérközést, ellenben szívesen követnének egy online közvetítést, amelynek nem kell hogy NFL HD minőséget produkáljon. Persze a pénz nagy úr, lehet azt mondani hogy de akkor ki jön ki, ehhez csak adott csapatnak kell kalkulálnia, hogy azokból a potenciális nézőkből, akik kimennének személyesen vajon mennyit veszítenének ezáltal (élő meccs varázsa, stb) és mennyit nyerhetnek ha totál semleges nézők bukkannak mondjuk szörfölve a neten a közvetítésre, vagy mennyi embert tudtok meggyőzni a környéken egy jó helyi kampánnyal, hogy kapjon kedvet a focihoz úgy hogy belenéz a meccsetekbe.
Remélem lesz bátor és újító csapat az idén, aki egy ilyen opcióval elő fog rukkolni.


Te mit vársz még ettől az évtől?

4 megjegyzés:

  1. Akármit is adott a Veritas a szövetségnek, a csapatok abból eredő könnyebbséget nem észleltek, maximum a hazai meccsenkénti egy raklap mennyiségű ásványvizet. Illetve a kötelezően - magyarázat nélkül - felhelyezendő logót a mezre.

    VálaszTörlés
  2. Ez nem egészen igaz. Néhány egyesület (szám szerint 2-ről tudok) csak a vizek alapján, egy kis kreativitással, és munkával néhányszázezres bevételt realizált az elmúlt 2-3 év folyamán. A módszer annak idején el is lett mondva mindenkinek, hogy hogyan csináljon a vizekből pénzt. 2-en fogadták meg az akkor tizenX csapatból. Hogy a többiek mit csináltak - ha egyáltalán csináltak bármit is - a vizükkel, azt nem tudom. De ha valaki komolyan úgy gondolja, hogy egy szponzor még annyit sem ér meg, hogy egy logot felvarrasson a csapat a mezére, egyszer a 3 év alatt, akkor annak nem is hiányzik az életéből.

    VálaszTörlés
  3. A szponzor adjon pénzt. Arra van szükség, nem barterre. Akkor van értelme mezre tenni. Barter-ért molinó a pályán meg a plakáton és kész. Igen, igen, lehet mondani, hogy örüljünk, hogy van valaki, de ez nem jó, mert ha nincs valaminek értéke, mert bagóért meglehet venni, akkor később pokoli nehéz meggyőzni bárkit, hogy most adjon többet.....

    VálaszTörlés
  4. Ez most komoly? Akkor megyek szerzek a szövetségnek Ukrajnából pár kimustrált atomerőmű alkatrészt, adja el (ha tudja) és akkkor majd lesz egy csomó pénz mindenre? Így bárki tud barterbe - okosan - pénz helyett akármit szerezni. Erre nincs szükség. Így is mi tartjuk el az egész kocerájt, nem hiányzik még pár felesleges logó is a mellünkre, h bagóért eladtuk a hátsónkat.

    VálaszTörlés